Távhő konferencia az Energiatakarékossági Világnapon

2014. március 7., péntek 12:36

Március 6-án, a Nemzetközi Energiatakarékossági Világnapon került megrendezésre a Távhőszolgáltatók Napja. Ezen a napon a hazai távhőszolgáltatók számos nagyvárosban, különböző rendezvényeken, nyílt napokon igyekeztek megismertetni az érdeklődőkkel a távhőszolgáltatás jelentőségét, előnyeit, környezet- és klímapolitikai hasznait.

A PÉTÁV Kft. március 6-án szakmai konferenciát szervezett fogyasztói képviselők, társadalmi és szakmai szervezetek részvételével.  A rendezvény egyik fontos célja volt bemutatni, hogy a pécsi távhőszektorban megvalósult megújuló energetikai fejlesztések milyen módon járulnak hozzá a fenntartható energiaellátáshoz és a környezetvédelemhez.  A konferencia résztvevői előadást hallgathattak meg a pécsi zöld távhőről, Pécs levegőminőségi helyzetéről és a levegőminőség javításának lehetőségeiről, valamint a PÉTÁV Kft. energetikai korszerűsítéseiről.

Csizi Péter alpolgármester a konferenciát megnyitó beszédében kiemelte, elsőrendű szempont, hogy a távhődíjak csökkenése ne csak a kormányzati politikától függjön, elengedhetetlenül szükséges a távhőrendszerek technológiai fejlesztése és a távhőtermelés minél nagyobb függetlensége az energiaimporttól. Pécs jó úton jár, a pécsi távhőtermelés teljes egészében megújuló energiából származik, a pécsi távhőrendszer is folyamatosan korszerűsödik.

hirdetés

Emesz Tibor, a Dél-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség szakmai tanácsosa előadásában Pécs levegőminőségi helyzetét mutatta be. A nagyvárosok levegőtisztaságának romlásában a gépjárműforgalom és az energiatermelés, ezen belül is a lakossági fűtési energiatermelés tehető felelőssé. Ebben a vonatkozásban a lakosság a levegő rossz minőségének nemcsak szenvedő alanya, de okozója is lehet. A távhőszolgáltatás nagyban hozzájárulhat a levegőtisztaság megóvásához.

Pécs az első olyan hazai nagyváros melynek a távhőellátásához szükséges energiát teljes egészében megújuló tüzelőanyagokból állítják elő.  A mezőgazdasági melléktermékek báláival fűtött új blokk kiegészíti a faapríték-tüzelésű erőművet, a két egység együtt látja el Pécs lakóit megújuló alapú távhővel. Gyenis Miklós a Pannon Hőerőmű Zrt. üzemvezetője előadásban ismertette a tüzelőanyagváltás környezetvédelmi előnyeit és a régió gazdáságára gyakorolt élénkítő hatását.

Vida János, a PÉTÁV Kft. ügyvezető igazgatója bemutatta azokat az energetikai fejlesztéseit, melyek hozzájárulnak a pécsi távhőszolgáltatás versenyképességéhez. A száz százalékban megújuló alapú, dinamikusan fejlődő távhőszolgáltatás  a pécsi levegővédelemnek is  az egyik legfontosabb eszköze.  A PÉTÁV Kft. fontos célkitűzése, hogy fogyasztói részére versenyképes és korszerű szolgáltatást nyújtson, ezért a társaság egy 15 éve tartó  korszerűsítési program keretében fokozatosan alakítja át a műszakilag elavult és gazdaságtalan tömbhőközpontokat egyedi hőközpontokká. A jelenleg folyó nagyszabású Európai Uniós támogatással megvalósuló projekt keretében 48 pécsi épület kap önálló, energiatakarékos hőközpontot, amely 1647 családot érint. Jelenleg elbírálás alatt van  egy másik EU-s pályázat, melynek keretében, a szállítási veszteségek csökkentése érdekében, nagy veszteségű, elhasználódott vezetékszakaszokat váltana ki a társaság. Vida János hangsúlyozta, a korszerű távhőszolgáltatás előnyeit a fogyasztók csak akkor tudják kihasználni, ha az épületek fűtési és szigetelési rendszerei is a mai kor színvonalát tükrözik, a fogyasztói berendezések korszerűsítése elengedhetetlen feltétele az energiatakarékos fogyasztói magatartásnak.
 

Kapcsolódó cikkek

tuzoltomajalis-ajanlo1-400-1399016001.jpgPécs, 2014. május 10. - Idén is minden érdeklődőt szeretettel vár a Flórián-napi tűzoltómajális a pécsi laktanya udvarán. A május 4-i rossz idő miatt a rendezvényt május 25-én, vasárnap tartják meg.

cikkhez-1436461297.jpg

Pécs, 2015. 07. 09. - Véget ért szerdán az idén másodjára megrendezett PR Akadémia, amelynek idén is a Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kara adott otthont.

fank-1359371245.jpg

Január 28 és február 3 között várják a véradókat Baranya több pontján. A lelkes donorokat február elsején a farsangi időszakra tekintettel fánkkal vendégelik meg. Személyigazolvány, lakcímkártya, TAJ kártya most is szükséges.