Tárlat a jeruzsálemi Izrael Múzeum anyagából

2015. május 14., csütörtök 06:10

izrael-muzeum-kiallitas2-400-1431576419.jpgPécs, 2015. május 14. - Zsidó kéziratokat és szertartási tárgyakat tekinthetnek meg az érdeklődők a pécsi Várostörténeti Múzeumban egy szerdán megnyílt kiállításon.

A tárlatot Ilan Mor izraeli nagykövet Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkárral és Páva Zsolttal, Pécs polgármesterével nyitotta meg.

 

Az izraeli nagykövetség támogatásával és a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének (MVMSZ) szervezésében megvalósuló tárlat Szentendre és Kaposvár után került Pécsre, a Janus Pannonius Múzeum (JPM) Történeti Osztályára. Célja, hogy a kéziratok és szertartási tárgyak révén a látogatók megismerhessék a legfontosabb zsidó ünnepeket, hagyományokat, a vallásgyakorlás történetét az ókortól az újkorig.

 

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntőjében azt mondta, a kiállítás rámutat arra, hogy a zsidóság, annak kultúrája igazi színt képvisel hazánkban. Úgy fogalmazott, olyan kincsek érkeztek Izraelből a tárlattal, amelyeket eddig csak könyvekben lehetett megszemlélni Magyarországon. Hozzátette: a tárgyak révén a látogató nemcsak egyéni sorsokat, hanem a zsidó kultúrát mélységében ismerheti meg.

hirdetés

 

Ilan Mor, Izrael állam budapesti nagykövete azt hangoztatta, hogy a kiállítás azért különleges, mert a nem zsidó embereknek is lehetőséget ad a zsidók életének megismerésére. Ha pedig megismerik, közelebb érzik magukhoz e kultúrát. Reményét fejezte ki, hogy sok fiatal keresi fel a gyűjteményt, ugyanis talán nekik van a legkevesebb ismeretük a zsidóságról.

 

Páva Zsolt polgármester felidézte, hogy az utóbbi két évben több időszakos és állandó kiállítás is nyílt Pécsen a zsidó kultúrával, a helyi zsidóság történetével kapcsolatban. Ez nem véletlen, hiszen, mint mondta, a város hihetetlen gazdagságú kultúrájának kialakításában elévülhetetlen érdemeket szereztek különböző nemzetiségek mellett a zsidók.

 

izrael-muzeum-kiallitas1-1431576558.jpg

 

Kálnoki-Gyöngyössy Márton, az MVMSZ elnöke kiemelte: a kiállításon szereplő anyag vallási szokásokhoz kapcsolódik, illetve egy részük szertartási tárgyként volt használatos az otthonokban vagy a zsinagógában. Esztétikai és művészi értékük mellett történelmi dokumentumokként is szolgálnak.

 

A tárgycsoportok között találhatunk amuletteket, amelyeknek feladata volt, hogy megvédjék a viselőjüket, családját és minden vagyonát a természeti csapásoktól, a varázslattól és a gonosz szellemektől. Egyebek mellett szemügyre vehető miniatűr másolat a Holt-tengeri tekercsekről, a tárgycsoportok között találni házasságleveleket is.

 

A kiállított tárgyak révén a látogatók megismerhetik a legfontosabb zsidó ünnepeket, például a Pészahot. A tárlat június 27-ig tekinthető meg.

___

 

A kiállítás megnyitását követően a Pécsi Zsidó Hitközség és a római katolikus Sant’Egidio Közösség tizedik alkalommal tartott megemlékezést és felvonulást a Pécsről 1944-ben elhurcolt zsidó polgárok emlékére. Az eseményen (harmadik képünkön) jelen volt Ilan Mor nagykövet, Hoppál Péter államtitkár és Páva Zsolt polgármester is.

 

Forrás: MTI, MTI-fotó: Sóki Tamás

 

seta-elhurcolt-zsidok-emlekere2-1431576627.jpg

Kapcsolódó cikkek

onkentesek400-1386888325.jpgÖnkéntes tűzoltó egyesületek vezetőivel és képviselőivel találkozott Mácsai Antal megyei katasztrófavédelmi igazgató és Vetusinszki Balázs tűzoltósági főfelügyelő. Az értekezleten több fontos témát is érintettek a résztvevők, többek között az önkéntesek szerepvállalását a káresetek felszámolásában, a téli időjárási helyzetek kezelésében való közreműködést, de eszközök átadására is sor került.

ddc1-400-1431248093.jpgBeremend, 2015. május 11. - Horvátországból érkezett az az 54 mérnökhallgató és két professzoruk a Duna-Dráva Cement Beremendi Gyárába, akik múlt héten gyárlátogatás során ismerkedtek meg a cementgyártás korszerű és fenntartható technológiájával.

Pécs, 2014. október 8. - Több új autóbuszjárat is indul néhány héten belül Pécsen, elsősorban a turisták és a belvárosban élők kiszolgálása érdekében - jelentette be tegnap a város polgármestere.