Tanulj vájárnak a Komlói Szakképző Iskolában!

2014. február 22., szombat 09:45

banyaszok400-1393058643.jpgMit csinál egy vájár? A szakma hivatalos leírása szerint a vájár feladata a „mélyművelésű szén-, érc-, ásványbányák jövesztő, szállító, rakodó és kiszolgáló gépeinek üzemeltetése, az üzemeltetéshez kapcsolódó ellenőrzési, gépkezelési, karbantartási, technológiai, munkaszervezési feladatok elvégzése.”

Hűha. És ez mit jelent igazából?

 

Azt jelenti, hogy leginkább a szenet bányássza a föld alatt. És mivel ma már nem csákánnyal gyűjtjük a szenet talicskába, hanem nagy és erős gépek végzik a munkát, a vájár ezeket a gépeket kezeli. Szükség esetén elvégez kisebb javításokat is, és ha kell, segít a mentésben. Ért a lakatosmunkákhoz, a hegesztéshez, az ácsmunkákhoz, a villanyszereléshez.

 

Milyen ember legyen vájár?

 

A vájár legyen erős, testben és lélekben. Legyen bátor, legyen fegyelmezett, legyen olyan, akire a bajtársai rábízhatják az életüket. Tudja megőrizni a hidegvérét, tudjon parancsra összehangoltan cselekedni.

 

Ez elég nehéznek hangzik. Érdemes nekem ebbe belevágnom?

 

A vájár szakmája nehéz és veszélyes. Ennek megfelelően a vájár jól fizető, magas kereseti lehetőséget biztosító szakma. És aki vájárként megállja a helyét, az mindig, mindenhol meg fogja állni a helyét. Sok mindenhez ért, és soha nem esik kétségbe, ha váratlan helyzetbe kerül.

hirdetés

 

Azt hallottam, hogy nincsenek is szénbányák. Lesz nekem ezzel a szakmával munkám?

 

Jelenleg is üzemel az országban mélyművelésű (ez a szó azt jelenti, hogy föld alatti) szénbánya. 2020-ig többnek a megnyitását is tervezik. Európán belül Lengyelországban és Németországban jelentős a széntermelés, és a világon mindenhol egyre nagyobb jelentősége van újra a szénbányászatnak. Pécsett az uránbánya is megkezdheti a tervek szerint hamarosan a működést. És ne felejtsük el, hogy a vájár alkalmas a külszíni (ez a szó azt jelenti, hogy a felszínen végzett) bányászati munkára is. Az országban számtalan kőbánya van, ahol egy jó vájárt biztosan szívesen látnak.

 

Hogyan lehetek vájár?

 

Magyarországon iskolarendszerű, nappali képzésben (ez vonatkozik rád, ha még nem vagy 18 éves) csak Komlón, az egykori 501. számú vájáriskolában, aminek most egy hosszú és bonyolult neve van, de nevezzük egyszerűen csak 501-esnek. Itt 3 év alatt vájár szakképesítést szerezhetsz, méghozzá kiemelt szakmaként.

 

Mit jelent, hogy kiemelt szakma?

 

Azt jelenti, hogy az állam pénzzel támogat cserébe azért, mert egy ilyen nehéz, és ráadásul hiány szakmát tanulsz. Először, mivel még nem tudjuk, mennyire vagy szorgalmas, havonta 10.000 Ft-ot kapsz majd, mindenki egyformán. Utána, a második félévtől a jegyeid alapján kapsz ösztöndíjat. Ha eléred a 2,51-es átlagot, akkor már legalább 10.000 Ft lesz az ösztöndíjad. Minél jobb az átlagod, annál többet kapsz havonta. 4,51 fölött már havi 30.000 Ft az ösztöndíj. Még egyszerűbben megfogalmazva: pénzt kapsz azért, hogy tanulsz.

 

Milyen tantárgyakat fogok tanulni?

 

Kell tanulnod a jól ismert tantárgyakat is még (ezeket összefoglalóan közismereti tantárgyaknak nevezzük), tehát lesz 1-2 óra magyar nyelv, matematika, állampolgári ismeretek és természetismeret. Megtanulod az itthoni és a külföldi munkavállaláshoz szükséges legfontosabb dolgokat magyarul és egy idegen nyelven. Természetesen járnod kell testnevelés órára, hiszen egy vájárnál alapvető fontosságú, hogy erős és egészséges legyen. De legnagyobb óraszámban a vájár szakmához kapcsolódó elméleti és gyakorlati tantárgyakat kell tanulnod. Tanulsz majd ácsolást, lakatosmunkákat, hegesztést.  Megismered a gépek működését, szerelését, megtanulsz műszaki rajzot olvasni és készíteni, megismerkedsz a munkavédelmi és tűzvédelmi szabályokkal.

 

Hol lesz a gyakorlatom?

 

Első évben az iskolai tanműhelyekben, második-harmadik évben pedig igazi bányában vagy tanbányában, munkahelyen. De ne aggódj, mert nem neked kell gyakorlati helyet találnod, az iskola keres számodra.

 

És ha én – mondjuk – salgótarjáni vagyok? Csak a komlói és a környékbeli diákok jelentkezhetnek?

 

Nem. Az egész országból, sőt a határon túlról is várunk jelentkezőket. Az iskolánk második-harmadik emeletén nagyon szép, alig 1-2 éve felújított, tágas kollégium vár titeket.

 

Kit kell keresnem, ha érdekel a dolog, de lennének még kérdéseim?

  • Az iskola telefonszáma: 06 (72) 483-190.
  • Az igazgató neve: Kovács Károly Balázs, őt a 104-es melléken érhetitek el.
  • De persze az iskola igazgatója gyakran nagyon elfoglalt, ezért inkább előbb tárcsázzátok a 105-ös melléket, ahol Széplábi András igazgatóhelyettes minden kérdésetekre választ fog adni.
  • Ha pedig a kollégiummal kapcsolatban van kérdésetek, ugyanezen a telefonszámon a 108-as mellék a kollégium, ahol Hajdú Erika kollégiumvezető várja a kérdéseiteket.
  • Ha e-mailt szeretnétek írni, a szeplabi.andras@gmail.com címre írjatok.

Forrás: "Kökönyösi Oktatási Központ" Szakközépiskola, Szakiskola, Speciális szakiskola, Kollégium

Kapcsolódó cikkek

Beremend, 2014. október 2. - A DDC idén is meghirdeti Zöld Megoldás-pályázatát, amellyel a vállalat váci és beremendi cementgyárának vonzáskörzetében élő közösségek zöld kezdeményezéseit támogatja területenként 3-3 millió forint értékben. A benyújtott pályázatokat helyi szakértőkből álló zsűri bírálja el. A pályázat kiírásának célja olyan fejlesztések és programok támogatása, amelyek a közösségi terek és az infrastruktúra környezettudatos működését, valamint a természeti környezet megismerését segítik elő.

sors-tamas-dedikal-1365777503.jpg

A „Londoni Paralimpia 2012” elnevezésű fotókiállításnak, a magyar paralimpiai csapat hivatalos támogatójaként, a Tesco áruházak adnak otthont, mától a pécsi Tesco Hipermarketben láthatók a fotók.

 Budapest, 2013. március 27., szerda - A brit posta éves felmérése szerint Budapest a legkedvezőbb utazási célpont - ismerteti a Magyar Turizmus Zrt. online hírlevelében.