Táblát avattak a gyermekáldozatok és tanáraik emlékére

2014. április 16., szerda 19:35

Pécs, 2014. április 16. - A Széchenyi István Gimnáziumban az iskola egykori zsidó származású, a holokauszt miatt elhurcolt tanulói és tanáraik emlékére avattak táblát a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján.

A kormány hivatalos programjának részeként állított emléktáblát Hargitai János megyei kormánymegbízott és Páva Zsolt polgármester leplezte le a baranyai megyeszékhelyen.

 

Kutas József, az iskola igazgatója ünnepi beszédében elmondta, az iskola jogelődjében, az akkori városi reáliskolában, a holokauszt idején a tanulók harmada zsidó származású volt, ugyanis az intézmény nem korlátozta vallási alapon a tanulók összetételét. Az intézményből hetven évvel ezelőtt 33 tanulót és két tanárt hurcoltak el koncentrációs táborba, rájuk emlékeztet a tábla - tette hozzá. Elmondta, hogy az iskola zsidó tanulóinak többsége szegény iparos vagy kereskedő zsidó családok gyermeke volt, de az intézményben tanult többek között Breuer Marcell építész, formatervező és Forbát Alfréd építész, festő is, akik még a zsidó üldöztetések előtt elhagyták az országot.

hirdetés

 

Schönberger András pécsi főrabbi a megemlékezésen azt mondta, mindenkinek kötelessége emlékezni a második világháború idején elkövetett szörnyűségekre, ugyanis ezzel is erősödik az az akarat, hogy soha többé ilyen rémtett ne történjen sem Magyarországon, sem a világban.

 

Hargitai János kormánymegbízott emlékeztetett arra, hogy a holokauszt minden tizedik, az auschwitzi haláltábornak pedig minden harmadik áldozata magyar származású volt. Bár hetven év telt el az első gettók és gyűjtőtáborok felállítása óta, még mindig nehéz az emlékezés - jelentette ki. A számvetést, tette hozzá, azonban nem kerülhetjük el. Elmondta: a holokauszt előtt Európában arányaiban Magyarországon élt az egyik legnagyobb zsidó közösség, mégis "1944-ben 56 nap elég volt arra, hogy 437 ezer embert"deportáljanak az országból. Őket nem a haza tagadta meg, hanem a gonosz emberek, akik annak idején szép számmal éltek Magyarországon - jelentette ki.

 

Páva Zsolt polgármester arról beszélt, hogy Pécs egyike azon magyar városoknak, ahol a zsidók tekintélyes részt vállaltak a város művészeti, tudományos és gazdasági fejlődésében, fejlesztésében, komoly szerepet töltöttek be a település gyarapodásában. Mindezt az is mutatja - mondta, hogy Pécsett több tábla, hely, műalkotás is őrzi a zsidó származásúak emlékezetét. A polgármester kiemelte: a baranyai megyeszékhelyen zsidók és nem zsidók kiegészítették egymást, évszázadokon át képesek voltak békében, egymást tisztelve élni, egymást erősítve alkotni. Ez is az alapja annak, hogy a városban ma is tisztelet övezi a zsidókat, a hozzájuk köthető örökséget - jelentette ki.

 

Az Országgyűlés 2000. évi döntése értelmében 2001 óta minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása. A kezdeményezés Pokorni Zoltán akkori oktatási miniszter nevéhez fűződik, aki a budapesti gettó felszabadításának 55. évfordulóján, 2000. január 18-án javasolta, hogy a középiskolákban minden évben április 16-án emlékezzenek meg a holokausztról. A magyar holokauszt hetvenedik évfordulója tiszteletére 2014-ben holokauszt-emlékévet rendeznek Magyarországon.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

buszsofor400-1424203834.jpgBudapest-Kaposvár, 2015. február 18. - Sztrájkbizottságot alakított a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ), mivel a munkáltató a Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt. dolgozóinak nem emel bért, amit a SZAKSZ felháborítónak és a szakszervezet számára elfogadhatatlannak tart - közölte tegnap az érdekképviselet.

ertekes-pecs-kiallitas400-1398342635.jpgPécs, 2014. április 24. - Kiállítás keretében mutatják be az Értékes Pécs projekt fejlesztéseit a Cella Septichorában. Az érdeklődők megismerhetik a fejlesztések tervanyagait, kiviteli terveit, látványterveit.

Pécs, 2016. december 24. - Csaknem 400 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatást kapott Komló, amelyet a település "legrosszabb állapotú útjának" felújítására fordítanak - közölte a város önkormányzata az MTI-vel.