Tábla emlékeztet az egykori polgári leányiskolára

2013. szeptember 8., vasárnap 15:28

Pécs Szabad Királyi Város Községi Polgári Leányiskolája 1948-ig a jelenlegi Janus Pannonius Gimnázium Mária utca 4. szám alatti épületében működött. Ez alkalomból szeptember 7-én délután emléktábla-avató ünnepséget tartottak az egykori diákok, tanárok és igazgatók tiszteletére - derül ki a PécsMa.hu beszámolójából.

Az egybegyűlteket Csizi Péter, Pécs alpolgármestere köszöntötte, aki elmondta, miért fontos és mit jelent a város és a pécsi polgárok számára a kezdeményezés.

 

- Amikor a táblát kihelyeztük, akkor nem csak az iskola egykori igazgatóiról, tanárairól és diákjairól szerettünk volna megemlékezni, hanem arról a korról és polgárságról, ami ezt az időszakot jellemezte - fogalmazott Csizi Péter.

hirdetés

 

Kiemelte, hogy ma már csak az Angster, a Hamerli és a Zsolnay nevek csengnek ismerősen az embereknek, annak ellenére, hogy az 1900-as évek elején több tucat olyan polgári család volt a városban, akik nem Pécsett, hanem a pécsiekért éltek. Hiszen, mint mondta, akkoriban a községi leányiskolát is nagyon sok polgár kezdeményezte.

 

- Sajnos egy zárt intervallumról beszélünk, hiszen ahogy az iskola 1948-ban, úgy ez a gazdaság, ez a miliő és a Pécsért dolgozó erős polgárság is valahol megszűnt. Viszont amikor látjuk ezt a táblát, akkor mind-mind erre a dicső korra emlékezünk és emlékeztetjük majd a jövő generációját - mondta az alpolgármester.

 

A Pécsi Községi Polgári Leányiskolát 1881-ben alapították és 1948-ig működött. Az emléktábla avató ünnepségen 16 egykori diák vett részt - olvasható a hírportálon.

 

Hírünk forrása és eseményfotók: PécsMa.hu

 

További információk és képek az intézmény történetéről: Janus Pannonius Múzeum interaktív iskolatörténeti adatbázis

Kapcsolódó cikkek

hullam-ujra-kinyitott-mti2-400a-1406901462.jpgPécs, 2014. augusztus 1. - Ma ismét megnyitotta kapuit a patinás pécsi Hullámfürdő strandja. A kültéri medencéket fel kellett újítania a város önkormányzatának, így azokat ezen a nyáron először használhatják a látogatók.

nick-udvar-1372088897.jpg

Megújuló közterek, gyümölcsfaültetés bölcsődékben és óvodákban, kiskertek az intézmények udvarán, művészi installáció a Nick udvarban, kutyafuttató bővítése, megszépülő Balokány-liget és  Béke-park – csak néhány a civil szervezetek programjai közül, akik a város civil pályázatán nyertek.

Pécs, 2016. november 24. - Több tucat közterületen zajlott és zajlik jelenleg is Pécs növényesítési programja, a baranyai megyeszékhely szeretné kiérdemelni az Európa zöld fővárosa címet.