Szociális városrehabilitációs projektek zárultak le

2015. november 30., hétfő 06:05

Pécs, 2015. november 30. - A Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. szervezésében tartották meg november 23-24-én a „Fellépés, szociális városrehabilitáció Pécsett” címet viselő TIOP- és TÁMOP-projektek közös zárókonferenciáját. Az esemény egyben a Pécs-Somogyon, Pécsbányán és a Hősök terén megvalósult, a Dél-dunántúli Operatív Program keretében lezajlott projektek zárórendezvénye is volt.

A konferencia közel száz résztvevője megismerhette a kormányzati törekvéseket a szociális városrehabilitáció terén, a Pécsett elért eredményeket, a projektekben résztvevő konzorcium partnerek - Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Khetanipe Egyesület, Baranya Megyei Kormányhivatal, Türr István Képző és Kutató Központ - munkáját és elért eredményeit, valamint a régióban - Komló, Szászvár, Gilvánfa, Alsómocsolád, Gyulaj - lezajlott hasonló projekteket.

 

A Pécsett megvalósult TIOP-projekt eredményeit az alábbiak szerint foglalta össze Dr. Páva Zsolt polgármester:

 

„A TIOP-3.2.3.A-13/1-2013-0005 kódszámú, „Lakhatási körülmények javítása Pécs György-telepen” című projekt 100 %-os támogatásintenzitással, összesen 337 157 155 forintból valósult meg. A projektnek köszönhetően összesen 925 m² felületen 8 lakóépület és 22 lakás került felújításra, melyekben összesen 19 db sparhelt, 22 db gáztűzhely és 12 db vaskályha került elhelyezésre. A lakóépületek felújítása mellett megvalósult 6 db életveszélyes támfal megerősítése, melyekben összesen 21 db fatároló került kialakításra a lakók számára, valamint a György telepen és a Pék soron három helyen új burkolt felületek készültek, amelyre elhelyezésre kerültek a projekt keretén beszerzett zárható hulladékgyűjtő konténerek és szelektív hulladékgyűjtők. A projekt eredményeképpen valósulhatott meg a Hősök tere fejlesztése is, melynek keretében elkészült egy játszótér, sportpálya, kiemelt burkolatú „színpad” továbbá új padok, kukák és pingpong asztal került kihelyezésre a területen.”

hirdetés

 

A városvezető a TÁMOP-projektre rátérve a következőket mondta:

 

„A TÁMOP-5.3.6-11/1-2012-0001 kódszámú, „Benned a létra- Komplex humán kapacitás fejlesztés és társadalmi részvétel feltételeinek biztosítása Pécs - György Telep szegregációs krízisterületén és környezetében” című projekt 100 %-os támogatásintenzitással összesen 150 000 000 forintból valósult meg. A projekt során a várost egy széles körű, a projekt szerteágazó céljainak elérésében kompetens konzorcium segített, melynek tagja volt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Khetanipe a Romák Összefogásáért Egyesület, Türr István Képző és Kutató Intézet, Baranya Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya. A konzorciumon belül az Önkormányzat a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt.-n keresztül látta el a projektmenedzsment feladatokat, valamint indította meg a Török István utcai közösségi ház felújításának első ütemét (melynek II. ütemét, azaz a minden igényt kielégítő közösségi ház kialakítását a Hősök terét érintő DDOP pályázatból szintén a város valósította meg). A Magyar Máltai Szeretetszolgálat látta el a közösségi programok szervezését, a nem rendszeres élelmiszerosztást a rászorulók számára, a klubfoglalkozások valamint közösségi napok megszervezését. A Khetanipe Egyesület felelt számos program koordinációjáért, pl.: férfi klub, tanulószoba, gyermektáborok. A projekt során a Türr István Képző és Kutató Intézet betanított kőműves és festő, valamint erdő és motorfűrészkezelő képzéseket bonyolított le az érintett terület lakossága számára. A Baranya Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya pedig 18 fő elhelyezését valósította meg a projekt során.”

 

Dr. Páva Zsolt a Pécs-Somogyon a Magyar Máltai Szeretet Szolgálattal és a Tegyünk Egymásért Egyesülettel közösen megvalósított projekt eredményeit az alábbi módon foglalta össze:

 

„A DDOP-4.1.2/B-13-2014-0006 kódszámú, „Lakhatási integrációt erősítő településrehabilitáció Pécs-Somogy Bányatelepen és Rücker-aknán” című projekt 300 millió forintból valósult meg, 100%-os támogatásintenzitás mellett. A projekt során 265 m²-nyi területen összesen 14 lakás, került felújításra, továbbá Rücker-aknán sor került 14 lakás bontására is. A lakások mindegyike előre fizetős villamos mérő és vízórákkal került közművesítésre, továbbá minden lakásban kialakításra került a vezérelt mérés (éjszakai) lehetősége. A fejlesztés eredményeképpen megújult a közösségi ház, ahol akadálymentesített mosdó és parkoló került kialakításra, továbbá az épület bővítésre is sor került, raktár, mosdó és közlekedő helyiségekkel. A projekt keretében elkészült egy játszótér, 150 m2 útjavítás és további 340 m csapadékvíz elvezető árok került tisztításra.”

 

A polgármester a Pécsbányán megvalósult fejlesztéseket következőképpen mutatta be:

 

„A DDOP-4.1.2/B-13-2014-0004 kódszámú, Lakhatási integrációt erősítő településrehabilitáció Pécsbányatelepen című projektet Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Magyar Máltai Szeretet Szolgálattal és a Pécsbányáért Kulturális Egyesülettel közösen valósította meg 300 millió forintból, 100 %-os támogatásintenzitás mellett. A projekt eredményeképpen a Kórház utcában 20 db lakás került teljes mértékben megújításra, valamint 170 m út került felújításra, továbbá a Pécsbányatelepen 3 db térfigyelő kamera került telepítésre és integrálásra a városi térfigyelő rendszerbe. A fejlesztés köszönhetően megújult a közösségi ház is, akadálymentesített mosdóval, valamint parkolóhely kialakításával.”

 

Dr. Páva Zsolt a Hősök terén a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal és a Khetanipe Egyesülettel közösen végrehajtott fejlesztésről a következőket mondta:

 

A DDOP-4.1.2/B-13-2014-0005 kódszámú „Lakhatási integrációt erősítő településrehabilitáció Hősök terén” című projekt 362 millió forintból, 100%-os támogatásintenzitással valósult meg. A projekt eredményeképpen a Füst utca 5 épületében, összesen 20 lakás került felújításra (20-20 gáztűzhely és vaskályha beépítésével), 725 m² nagyságban, mely mellett 334 m² nagyságú tárolásra alkalmas helyiség is kialakításra került. A projektnek köszönhetően a TÁMOP projektben megkezdett Török István utcai közösségi ház befejezése is (hőszigetelés, nyílászárócsere, akadálymentesítés) megvalósult. A területen több útszakasz és csapadékvíz elvezető rendbetételére is sor került, valamint 6 db térfigyelő kamera is kihelyezésre is megvalósult.

 

A polgármester összegzésként elmondta:

 

Pécs a TÁMOP és TIOP, valamint a szintén szociális városrehabilitációt célzó, Pécsbányát, Hősök terét és Pécs-Somogyot érintő DDOP-s projektek sikeres megvalósításával országosan is kiemelkedő példa lett, mely munkát a város természetesen nem hagyja abba, melyre jó példa, hogy a város az Integrált Településfejlesztési Programjában 800 millió forintot nevesített a szociális városrehabilitációs projektek folytatására, melynek eredményeképpen tovább folytatódhatnak az érintett területeket és lakóikat a város vérkeringésébe integráló folyamatok.”

 

Forrás: Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata / PVF Nzrt.

Kapcsolódó cikkek

penz-1373383753.jpg

Átlag 60 százalékát titkolták el bevételüknek Baranya megyében azok az adózók, akiknél nemrég tartott forgalomszámlálást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

barnamedve400-1472896749.jpg

Pécs, 2016. szeptember 3. - Örökbefogadói falat adtak át pénteken az 1,8 milliárdos beruházással felújított pécsi állatkertben, amely május végi átadása óta immár 109 ezer látogatót fogadott.

ddc-a-tehetsegert1-2015-400-1448690767.jpgSiklós-Beremend, 2015. november 28. - Kiemelkedő tehetségű Beremend környéki diákok pályázhattak idén is a Duna-Dráva Ifjúsági és Innovációs Alapítvány által immár hatodik alkalommal meghirdetett ösztöndíjra. Az elmúlt öt évben 233 diákot támogatott a vállalat, összesen 14 680 000 Ft ösztöndíjjal.