Szégyenteljes szerelvény - Az elhurcolt zsidókra emlékezik Pécs

2012. május 1., kedd 14:11

15-1354368955.jpgHatvannyolc évvel ezelőtt deportálták haláltáborokba a pécsi zsidóságot. Schönberger András szerint egy oka van, hogy a megemlékezést ünnepnek nevezhetjük: a tény, hogy kimondhatjuk mindazt, ami felgyülemlett.

A csütörtök esti rendezvény fővédnöke Páva Zsolt polgármester volt. Az egybegyűltek a Ferenciek teréről a pécsi zsinagóga elé vonultak, hogy ott elhelyezzék az emlékezés virágait illetve köveit. A deportálásokat felidézve a vonatok - a megemlékezők szavaival élve a "legszégyenteljesebb szerelvények" - célállomásait jelölő táblák is megjelentek. Több mint 4000 embert hurcoltak el, többségében nőket, gyermekeket és öregeket.

hirdetés

 

Schönberger András pécsi főrabbi bibliai példával élve az amálekitákhoz hasonlította azokat az erőket, amelyek kiszolgáltatott csoportok helyzetével visszaélve bántalmazzák, pusztítják azokat. A zsidóság a történelem folyamán többször is ki volt szolgáltatva ilyen kegyetlen támadásoknak. A rabbi felhívta a figyelmet, hogy ezek az amálekiták ma is közöttünk vannak, és egyre jobban erősödnek, ha nem teszünk ellenük. Kiemelte, hogy ugyanazok az erők, amelyek a zsidóság megsemmisítésére törtek, ma már a romák ellen is támadásokat intéznek. Ebben a helyzetben nem csak az emlékezés a kötelességünk, hanem környezetünk mozgósítása is, hogy együttesen keljünk fel az alantas ösztönöket életre hívó ősi kígyó ellen.

 

A rendezvényen Udvardi György püspök, Csizi Péter alpolgármester, Nagy János, a Sant' Egidio közösség vezetője is  beszédet mondott, majd városi művészek tolmácsásábanKrassó Sándor gondolatai  hangzottak el.

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2015. szeptember 7. - Jó esély van rá, hogy I. Szulejmán türbéjének lehetséges helyszínét találták meg kutatók Szigetváron a közelmúltban - mondta a Pécsi Tudományegyetem Kelet-Mediterrán és Balkán Tanulmányok Központjának igazgatója az MTI érdeklődésére.

a-viz-nekem-palyazat-400-1426319416.jpgPécs, 2015. március 13. - Pályázattal és nyílt napokkal köszönti a Tettye Forrásház Zrt. az idei víz világnapját. A szolgáltató minél több iskolást, intézményt igyekszik bevonni a programokba, ráirányítva a figyelmet az ivóvízre és annak ritkán látható hátterére. Az is kiderül, mi rejtőzik a vízcsapok mögött és a lefolyón túl.

A  BIOKOM Nonprofit Kft. megrendelése alapján Pécs közigazgatási területén több mint 2000 hektáron, kettő napon át: 2014. május 29-én (csütörtök) és 30-án (péntek) este 18 órától 21 óráig repülőgépes légi-kémiai szúnyoggyérítést végeznek.