Sikerrel zárult a biogázerőmű próbaüzeme

2015. október 28., szerda 06:00

biogazeromu400-1445966821.jpgPécs, 2015. október 28. - Sikeres volt a Tettye Forrásház Zrt. tavaly októberben átadott biogázerőművének próbaüzeme. A létesítmény a cég szennyvíztelepének működéséhez szükséges hőenergia egészét és villamosenergia-igényének 70 százalékát biztosítja - mondta a telep vezetője.

Ambrusits Balázs a 2,1 milliárd forintos, európai uniós és magyar pályázati támogatást élvező projekt keddi zárórendezvényén beszámolt arról, hogy az évi 4,4 millió kilowattóra zöldenergia előállítására képes erőmű eddig mintegy 139 ezer tonna saját és más szennyvíztelepekről érkező mintegy 2500 tonna szennyvíziszapból, valamint éttermi hulladékokból 1,42 millió köbméter biogázt állított elő, amelyből napi több mint 10 ezer kilowattóra áramot termelt.

hirdetés

 

Páva Zsolt polgármester hangsúlyozta: megtérülő beruházásról van szó, amely a telep energiaigényének fedezésével, a költségek csökkentésével hosszú távon szolgálja a társaság, közvetve a fogyasztók érdekét. Szavai szerint a baranyai megyeszékhely számára fontos a zöldhulladék felhasználása, energetikai hasznosítása azért is, mert a város eltökélt abban, hogy a jövőben is pályázzon az "Európa Zöld Fővárosa" címre.

 

A polgármester kifejezte véleményét, miszerint Pécs a biogázerőművel, illetve annak sikeres próbaüzemével az egész országnak bizonyítja: érdemes ilyen és ehhez hasonló fejlesztésekben gondolkodni.

 

Sándor Zsolt, a Tettye Forrásház vezérigazgatója közölte, a beruházás amellett, hogy hozzásegítheti Pécset a zöld fővárosi cím elnyeréséhez, erősíti a versenyképességet, bővíti a foglalkoztatást.

 

Forrás: MTI, MTI-fotó: Sóki Tamás

Kapcsolódó cikkek

magashaz400mti-1424319400.jpgPécs, 2015. február 19. - A pécsi önkormányzat ismét ajánlatot fog tenni, hogy a magasház tulajdonjogát megszerezze, és továbbra is készen áll az épület bontására - közölte a polgármesteri kabinetiroda tegnap az MTI-vel.

Pécs, 2013. augusztus 15. - Egy családi vita során késsel sebezte meg magát és férjét a kővágószőlősi iskolaigazgató, ezért több szülő fél attól, hogy a helyi iskolába engedje a gyermekét. Mások jó pedagógusnak tartják az igazgatónőt és kiállnak mellette - írta az Új Dunántúli Napló (ÚDN) csütörtökön.

Pécs városával együttműködve a Tettye Forrásház Zrt. az elmúlt években bevált módon igyekszik enyhíteni az elkövetkező forró napokat a lakosság számára. A vízszolgáltató a város több pontján helyez el permetkapukat: a mai naptól a Széchenyi téren, szombattól pedig az Uránbányász téren és Kertvárosban.