Sikerrel vette fel a harcot Yvette-el Pécs

2014. május 16., péntek 13:21

Az elmúlt két napban eddig közel 80 mm csapadék esett Pécsett, ez nagyjából két havi mennyiségnek felel meg. További 20-30 mm-re lehet számítani még, de már erős széllökések nélkül. A BIOKOM szakemberei az előrejelzés pillanatától folyamatos készenlétben álltak, félszáz szakember, több műszakban, tucatnyi munkagéppel együtt.

Pécs mélyen fekvő pontjainál, mint a Pipacs és a Laskó-Kopács utcákban megelőző lépéseket tett a cég a katasztrófavédelem munkatársaival együtt. A Kopács utcában szivattyúznak, a BIOKOM az ároktisztítást végzi. Amennyiben a helyzet megkívánja a Pipacs utcában is elindul a szivattyúzás. A Pipacs utcában a BIOKOM helyreállította a zsilipet, így ott nem alakult ki olyan komoly helyzet, mint 2010-ben.

A Meszes-pataknál jelenleg már nincs probléma, csütörtök délután a BIOKOM munkatársai homokzsákokkal akadályozták meg a patak kiáradását. Újhegyen a Homokvölgy utcában még folyik a sáros csapadékvíz a környékbeli - nem megfelelően kezelt - termőföldről, bár többször kitisztították az átereszeket, és mindennap ellenőrzik a helyzetet. A cég kéri a földek tulajdonosait, hogy a későbbiekben jobban figyeljenek oda a területeikre.

hirdetés

 

A Pécsi víz esetében sem fenyeget már a kiöntés, de még mindig igen magas a vízállás. Emiatt, mint pl.: a Veress Endre utcában, az alkalmazott megelőző intézkedések ellenére sokkal lassabban tud elfolyni a csapadékvíz, így nagy tócsák és lokális vízátfolyások alakultak ki. A közlekedés biztonsága érdekében figyelmeztető táblákat helyeztek el.

 

Az Égervölgyi tónál – a kitisztított lefolyó rácsoknak és a hordalékfogók működésének köszönhetően – nem öntött ki a víz.

 

A korábban kritikus területen, a Május 1. utcában az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően a vízfolyás biztonságosan a mederben folyik.

A város néhány olyan pontján, ahol korábban gyakrabban alakult ki kritikus helyzet, a vízelvezető rendszer kiépítésének köszönhetően nincsenek problémák.

 

Többek között az Irma utcánál sincs hordalék-felhalmozódás, amely az elmúlt hetek vízelvezető rendszerének kiépítésének köszönhető. A BIOKOM szakemberei és útellenőrei több műszakban, folyamatosan ellenőrzik, hogy vannak-e vízátfolyások, ahol kell, beavatkoznak.

 

Az erős szél és a viharos széllökések következtében Pécs közterületein összesen 6 fa dőlt ki gyökerestől. A szakemberek a kidőlt fákat feldarabolták és elszállították a helyszínekről. Több kisebb ágat is leszakított a viharos erejű szél, ezeket a BIOKOM ügyeletes útellenőrei folyamatosan távolítják el az úttestről. Személyi sérülés nem történt, de 4 gépkocsiban keletkezett kár.

Kérjük, hogy amennyiben az autósok vagy a gyalogosok letört ágakat, útakadályokat, vízátfolyásokat észlelnek, jelezzék a BIOKOM ügyfélszolgálatán.

 

A BIOKOM továbbra is fenntartja megerősített ügyeletét, a szakemberek a nap 24 órájában tisztítják a jelentősebb vízelvezető árkokat, víznyelőket, átereszeket, hordalékfogókat, hogy azok el tudják vezetni a nagy mennyiségű csapadékot.

 

Az elmúlt évek üzemeltetői beavatkozásainak, a szükséges műtárgyak beépítésének, valamint a preventív lépések meghozatalának, illetve a Katasztrófavédelem folyamatos, megfeszített munkájának köszönhetően a kialakult havária helyzetben a város eredményesen tudott szerepelni, nagyobb káresemények nem következtek be.

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2014. március 1. - Tizenkét év börtönbüntetéssel sújtotta a Pécsi Törvényszék tegnap nem jogerősen azt a férfit, aki megölte egy bár biztonsági őrét 2012 nyarán a baranyai megyeszékhelyen.

3-1354368560.jpgVaklárma a komlói demográfiai pánik

Baranyában 1000 férfira 1128 nő jut. Komlón hiba csúszott a számításokba a márciusi közmeghallgatáson.

pannonvolan-1370268578.jpg

A Pannon Volán Zrt. (PV) 2012-ben az előző évekhez hasonló, 6,8 milliárd forint árbevétel mellett megduplázta nyereségét, a társaság tavaly 145,8 millió forint adózás előtti nyereséget könyvelhetett el, szemben az előző évi 68,1 millió forint profittal - mondta el a vállalat gazdasági igazgatója az MTI-nek pénteken.