Schweitzer József-díjak első alkalommal

2016. december 11., vasárnap 07:00

Pécs, 2016. december 11. - Első alkalommal adományoz Schweitzer József-díjakat a Pécsi Zsidó Hitközség. A korábban 34 évig a baranyai megyeszékhely főrabbijaként szolgáló országos vallási elöljáróról elnevezett - idén alapított - emlékérmet hárman vehetik át - közölte a pécsi hitközség elnöke az MTI-vel.

Goldmann Tamás kiemelte: Schweitzer József tavaly bekövetkezett haláláig különös gonddal törekedett a város zsidó vallási és kulturális életének fenntartására, a hitközség történetének megismertetésére.

 

"A díj célja, hogy a megyeszékhely zsidó vallási és kulturális, szociális életének előmozdításáért, a zsidó hagyományok és a közösség történetének kutatásáért és publikálásáért, a városban a hitközség elfogadásáért hosszú ideig eredményesen dolgozó hittestvéreinket, barátainkat elismerhessük" - tudatta.

hirdetés

 

Goldmann Tamás közölte: december 11-én, vasárnap a hitközség elöljárósági tagjaként több mint ötven éven át tevékenykedő Vidor György jogász, valamint két felekezeten kívüli díjazott, Hábel János pécsi helytörténész és Vörös István Károly középiskolai történelemtanár munkásságát ismerik el.

 

Az MTI-nek eljuttatott laudáció szerint Vidor György példamutatóan törekedett a pécsi zsidó közösség összetartására. Goldmann Tamás jelezte, hogy az egykori jogtanácsos idős kora miatt nem vesz részt az ünnepségen, a díjat hozzátartozói veszik át.

 

Hábel János a pécsi-baranyai zsidóság eddig fel nem dolgozott történeteit gyűjtötte össze, és azokat közkinccsé tette többi között a blogján - olvasható a méltatásban. A helytörténész - az országban egyedülálló módon - összegyűjtötte és térképre rendezte azokat a pécsi üzlethelységeket, ingatlanokat, amelyek 1944-ben zsidó tulajdonban voltak. Szintén egyedülálló a könyve, amelyben a holokauszt idején áldozatok, feljelentők és hivatalnokok által írt leveleket gyűjtötte össze.

 

A laudáció szerint Vörös István Károly felkutatta és levéltári sorba rendezte a Pécsi Zsidó Hitközség iratállományát. Ennek köszönhetően lett a pécsi az ország második legjelentősebb vidéki zsidó levéltára. Vörös István Károly részt vett Randolph L. Braham A magyar holocaust című monumentális munkájának elkészítésében, a kétrészes könyv baranyai fejezetét jegyezte - olvasható a dokumentumban.

 

A mai ünnepségen a díjazottakat Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester is köszönti.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Még mindig nem született ítélet F. László ügyében, aki tavaly augusztusban leszúrta a PVSK cselgáncs szakosztályának versenyzőjét, B. Dánielt. A fiú a helyszínen életét vesztette. A 41 éves F. Lászlót napokkal később fogták el egy kertvárosi lakásban - számol be a PécsMa.hu portál.

sarok-ut-terkep400-1437075895.jpgBudapest-Sárok, 2015. július 17. - A Dél-dunántúli Operatív Program részeként, több mint 675 millió forintos támogatásból megvalósult beruházás révén a sároki bekötőút 2,9 kilométeres és az országhatárhoz vezető út egy kilométeres szakasza vált európai színvonalúvá.

Pécs, 2014. október 15. - A Tettye Forrásház a zavartalan és kiegyensúlyozott ivóvízellátás érdekében október 16-tól hálózatöblítési és -tisztítási munkálatokat végez a tortyogói távvezetéken.