Problémás hitele van? Kérjen segítséget!

2012. december 6., csütörtök 12:57

Problémás hitele van? Kérjen segítséget!December 31-ig lehet írásban kezdeményezni a hitelezőnél a gyűjtőszámlahitelre vonatkozó hitelkeret-szerződés megkötését. Az árfolyamgáttal a rendszerbe belépők akár több százezer forint kamat megfizetésétől mentesülhetnek, mert az állam és a hitelintézetek átvállalják a gyűjtőszámlára kerülő árfolyam-különbözet kamatrészét.

 

Nem érdemes az utolsó pillanatig várni, vagy lemaradni a lehetőségről. Tanácsért pedig van hová fordulni, hiszen a szakértő, pártatlan és ingyenes tanácsadó szolgáltatás ma már helyben is elérhető.

 

A PSZÁF által létrehozott Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózat pécsi irodájában gyakran tapasztaljuk, hogy az ügyfelek nincsenek tisztában a pontos feltételekkel, és a lehetséges előnyökkel sem. Október végéig már közel nyolcvanezren léptek be a rendszerbe, ők együtt mindeddig 2.304 millió Ft kamat megfizetése alól mentesültek. A belépés melletti leggyakoribb érv, hogy a gyűjtőszámlahitellel rendelkezők időt nyernek, hiszen 2017. június 30-ig a havi részleteiket rögzített árfolyamon kell fizetniük (svájci frank esetében 180 HUF/CHF, az euró esetében 250 HUF/EUR, a japán jen esetében pedig 2,5 HUF/JPY), és csak az árfolyam-különbözet tőkerésze kerül a gyűjtőszámlára.

hirdetés

Gyakori aggály, hogy a rögzített árfolyam alkalmazását követően hirtelen és drasztikusan megemelkednek a havi részletek, de ennek a félelemnek nincs valós alapja, mert a gyűjtőszámlahitel után fizetendő törlesztőrészlet mértékét jogszabály alapján a hitelt nyújtó pénzügyi intézmény több körülmény együttes figyelembe vételével úgy köteles megállapítani, hogy a gyűjtőszámlahitel után fizetendő törlesztőrészlet – a kamattal és egyéb költségekkel együtt – ne haladja meg a rögzítés periódusa alatt fizetett utolsó törlesztőrészlet 15 százalékát.

 

A gyűjtőszámlán halmozódó összeg kamatozása is visszatérő kérdés. Erről azt érdemes tudni, hogy a rögzítés időtartama alatt a budapesti bankközi kamatláb (BUBOR - november végén 6% körül mozgott) az irányadó, amely jóval kedvezőbb, mint például az aktuálisan kínált lakáscélú hitelek kamata, a közszférában dolgozók pedig bizonyos feltételekkel kamatkedvezményre is jogosultak.

Jelenleg nincs a láthatáron hasonló volumenű program a deviza alapú jelzáloghitellel rendelkezők megsegítésére, ezért nagyon fontos, hogy ne maradjanak ki azok, akiknek szüksége lenne az árfolyamrögzítésre. A döntés meghozatalához szükséges információkért, vagy egyéb – pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos kérdésével – keresse a Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózat helyi irodáját, melynek elérhetősége megtalálható a szervezet weboldalán, a www.penzugyifogyaszto.hu oldalon.

Kapcsolódó cikkek

szamarful-csaladi-fesztival-nyito1-1377244461.jpgTöbb mint hatvan programra várják az érdeklődőket a Zsolnay Örökségkezelő ingyenes nyárbúcsúztató családi fesztiválján, amelyet augusztus 24-én és 25-én, szombaton és vasárnap rendeznek Pécsen.

Pécs, 2015. április 11. - Újabb területen folytatódnak április 13-án a pécsi ivóvízhálózat korszerűsítési munkálatai: hétfőn a József Attila utcában kezdik a rekonstrukciót a Tettye Forrásház szakemberei.

konzul-tablaavatas400-1391143345.jpgGerner Zsuzsannát, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának dékánhelyettesét nevezte ki a német szövetségi elnök Pécs új, tiszteletbeli konzuljává. Ünnepélyes beiktatását csütörtökön tartották a baranyai megyeszékhelyen.