Posztumus elismerésben részesült Mokos Tibor

2013. március 14., csütörtök 21:05

Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlés döntése értelmében lelkiismeretes, pontos, magas színvonalú újságírói tevékenysége elismeréseként 2013-ban Mokos Tibor újságírónak ítélték posztumusz Pécs Város Sajtó Díját. 

Mokos Tibor egész munkássága során törekedett az alaposságra, kerülte a felületességet, s mindvégig igyekezett a dolgok mögé nézni. Évtizedeket töltött el a pályán, s végig magas minőséget nyújtott, érdemessé vált az elismerésre, számtalan más kitűnő írás mellett tényfeltáró cikkek sora fűződik nevéhez, az elmúlt években nagy figyelmet kaptak az EKF programról szóló írásai.

Az 1966-os születésű Mokos Tibor a Kodály Gimnáziumban érettségizett 1985-ben, diplomát a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán magyar-művészettudományi szakon szerzett. Már egyetemi tanulmányai alatt részt vett az MTV Pécsi Körzeti Stúdiójának munkájában, ahol Közel 100 nemzetiségi, és hagyományőrző műsor elkészítésében működött közre. A 90-es évek közepén az Interpress Magazin újságírójaként tematikus, regionális különszámokat szerkesztett, a Pécsi Tér szerkesztőségének kiadóigazgatójaként a lap nyomdai és technikai feltételeivel is megismerkedett. 1995 és 2000 között dolgozott a Dráva Rádióban, a Fordan-Zengő Rádióban, a Remény Rádióban, mint szerkesztő-műsorvezető. Ez idő alatt megközelítőleg 300 stúdióriportot, és számtalan helyszíni tudósítást készített, emellett rovatvezetőként tematikus műsorokat szerkesztet és vezetett, többek között a Periszkóp, a Villantó, a Smink nélkül és a Zsibongó című interaktív közéleti magazinokat.

hirdetés

1999-től PécsTV-ben dolgozott szerkesztő-műsorvezetőként, emellett a Mediterrán Rádióban a „Szerintem” című szubjektív közéleti és kulturális magazint szerkesztette.

2008-tól a PécsTV főszerkesztője lett. Közéleti és politikai témájú műsorait mindig a korrektség és hitelesség jellemezte. A város meghatározó történéseit gyorsan, pontosan jelenítette meg, szem előtt tartva a felmerülő problémák és a lehetséges megoldások többoldalú, részrehajlás nélküli bemutatását. A „Nagyítás” című portrémagazint vezette, és szerkesztette, számos politikai vitaműsorban, kulturális és közéleti műsorban vállalt központi szerepet.

Munkája elismeréseként 2012. decemberében a Pécsi Tudományegyetem Sajtó Díját kapta.

Hangját, emlékét nemcsak a televíziós felvételek őrzik, hanem együtteseinek – a Klán, a HolaPután, - kazettái is. Mokos Tibor énekes, gitáros és dalszerző volt a csapatokban, a változó felállású csapat zenéit a szövegközpontúság, ám energikus, táncra is alkalmas rock jellemezte.

A díj átadására a család kérésének megfelelően szűk körben kerül sor.

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2014. július 23. - A falvak életben tartásának fontosságát hangsúlyozta az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EESC) volt elnöke tegnap Pécsen. Az Európai Unió konzultatív, tanácsadó szerveként működő grémium vezetői tisztségét 2010. és 2013. között betöltő Staffan Nilsson a baranyai megyeszékhelyen zajló nemzetközi tanulmányok nyári egyetem keretében tartott sajtótájékoztatót.

netado-tuntetes-pecs1-400-1414388025.jpgBudapest-Pécs, 2014. október 27. - Az internetadóról szóló törvényjavaslat visszavonására szólította fel a kormányt Gulyás Balázs, a Százezren az internetadó ellen című, az új közteher ellen szerveződő Facebook-oldal alapítója tegnap este a budapesti József nádor téren tartott tüntetésen. Az internetadó ellen Budapest mellett több nagyvárosban - Pécsen mintegy négyszázan, Miskolcon néhány százan, Veszprémben több tucatnyian - is tüntettek.

Budapest-Pécs, 2014. október 12. - Ismét Dr. Páva Zsolt (FIDESZ-KDNP) Pécs polgármestere a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint, a szavazatok 100 százalékának összesítése után (az eredmény nem végleges).