Polgári védelem – kinek kötelező?

2012. május 1., kedd 14:12

18-1354368995.jpgJúnius 23-án nyilvános eskütétellel avatják fel azokat, akiket Baranya polgári védelmi szervezeteibe osztottak be. A polgármesterek szerint a homokzsákcipeléshez nem kell egyenruha és eskütétel.

Pécsett, Komlón, Mohácson, Siklóson és Szigetváron kerülnek megrendezésre az avatások, azonban a megye összes polgármestere kap meghívót rájuk. A városvezetőknek – a nekik kézbesített meghívó szövege alapján – a megjelenés mellett kötelességük lenne bizonyos számú helyi lakos jelentkezéséről és megjelenéséről is gondoskodni. Kérdés viszont, hogy hogyan? A polgári védelmi kötelezettség elvileg kiterjed minden férfira 18-tól 55 éves korig, illetve minden nőre 18–50 éves korig, kivéve a kismamákat és azokat a szülőket, akik három vagy több 14 éven aluli gyermeküket gondozzák. Erre való hivatkozással azonban nyilván senkit nem lehet akarata ellenére rávenni az avatáson való részvételre, és vannak olyan települések, mint például Szederkény vagy Dunaszekcső, ahol nagyon kicsi a hajlandóság.

hirdetés

 

Domján Gábor tűzoltó őrnagy, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság polgári védelmi főfelügyelője elmondta, hogy bár az eskütételt a törvény is megkívánja, az ünnepségen való részvétel nem kötelező. A meghívóban feltüntetett számok – hogy melyik településről hány embert várnak – valójában azt a célt szolgálják, hogy az ünnepséget tervezők előre tudjanak számolni a megjelenőkkel. Az avatáson elmondandó eskü szövege a következő: „...Az emberi életet és méltóságot mindenkor tiszteletben tartom. Esküszöm, hogy minden erőmmel, törekvésemmel, tudásommal Magyarország javát szolgálom.”

Kapcsolódó cikkek

mecseknadasd-kapaszkodo-keszul1-1389650170.jpgA Magyar Közút november 4-én adott munkaterületet külső kivitelezőknek a 6-os főút Mecseknádasdhoz közeli szakaszán a korábbi rézsűcsúszás miatti burkolatleromlás helyreállítására. A projekt mintegy 25 millió forintos támogatási összegből valósulhatott meg.

kozossegi-szolg-katved-1379969885.jpgKözépiskolás vagy, és 2016. január 1-je után fogsz érettségizni? Ugye, tudtad, hogy ötvenórányi közösségi szolgálatot kell teljesítened? A Baranya megyei katasztrófavédelem több fogadóintézménnyel is vár, ha az érettségihez szükséges közösségi szolgálatot polgári védelmi, tűzvédelmi vagy iparbiztonsági területen szeretnéd teljesíteni.

magashaz1-mti-1376649851.jpgJúlius közepe óta a Baranya Megyei Kormányhivatal háromszor bírságolta meg a pécsi magasház gazdáját, mivel a 25 emeletes épület tulajdonosa nem keríti be és őrzi a 24 éve lakatlan tornyot - írja a nol.hu portál.