Perre vitték a bólyi takarék tulajdonosai

2013. november 6., szerda 22:35

Pécs, 2013. november 6. - A Pécsi Törvényszéken ma megkezdődött, de fél évig szünetelni fog az az eljárás, amelyet a Bóly és Vidéke Takarékszövetkezet hat tulajdonosa indított a takarékszövetkezeti integrációs törvénnyel összefüggésben.

A takarékszövetkezetek integrációjáról szóló törvényt idén júliusban, egy kötelező tagságon alapuló takarékszövetkezeti integráció létrehozása érdekében fogadta el az Országgyűlés.
   

A cél az volt, hogy az állam fontos tulajdonosi pozíciót szerezzen a szektorban, azt a szektor átszervezésére használja, majd a részesedését értékesítse. A takarékszövetkezeti integráció két központi szerve a központi banki funkciókat ellátó Takarékbank és az újonnan létrejött integrációs szervezet lett.
   

hirdetés

A Bóly és Vidéke Takarékszövetkezet részjeggyel rendelkező hat tulajdonosa azonban bírósághoz fordult, mert szerintük akadályozta őket tulajdonosi jogaik gyakorlásában, hogy a pénzintézet közgyűlésének olyan "központilag kiadott alapszabályt" kellett elfogadnia, amelynek esetleges elutasítása a takarékszövetkezet működésének felfüggesztését vonta volna maga után.
   

A felperesek azt kérték a bíróságtól: vizsgálja meg, hogy a takarékszövetkezeti integrációs törvény, valamint a szövetkezetek feletti ellenőrzési jognak és döntési jogköröknek a Takarékbankhoz kerülése megfelel-e az alaptörvénynek és más jogszabályoknak. Ezt az indítványt az alperes Bóly és Vidéke Takarékszövetkezet támogatta.
   

A törvényszék elutasította azt a kérést, hogy állásfoglalást kérjen az Alkotmánybíróságtól (Ab), de mivel bebizonyosodott, hogy a felperesek az üggyel kapcsolatban panasszal éltek az Ab-nál, a bíró felvetésére mindkét fél kérte az eljárás szüneteltetését hat hónapra, mivel ez idő alatt a legfelsőbb bírói testület várhatóan állást foglal a per későbbi kimenetele szempontjából is döntő beadvánnyal kapcsolatban.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

gilvanfa-valyoghazak400-1387104792.jpgÁtadták azokat a vályogházakat Gilvánfán, amelyek az országban egyedülálló „vályogvető” közfoglalkoztatási program keretében épültek - közölte a távirati irodával a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja.

kezek-1357903626.jpg

A kettes busz útvonalán csütörtök este két "megfelelő állapotú" busz is beadta a kulcsot egymás után. Az utasok a Budai Vámig juthattak, ahol a beragadt ajtót a sofőrnek kézzel kellett kifeszegetnie, hogy kimenthesse az utazóközönséget.

villamos100eve-pecs1-1382281224.jpgPécs, 2013. október 20. - A Magyar Villamosvasút-történeti Egyesület (Mavite) és a Pécs és Térsége Közösségi Közlekedéséért Egyesület (PTKE) tagjai újítottak fel egy régi villamost annak emlékére, hogy a városban 100 éve indult útjára az első szerelvény.