Pepita: diszkóból lett közösségi központ

2013. november 15., péntek 19:00

pepita-szalagatvagas-mti-soki-tamas400-1384538223.jpgNemcsak a Balokány-liget újult meg, hanem az egykori, igen népszerű Pepita épülete is. A hajdani diszkóból közösségi központot alakított ki a város - erre mintegy 40 millió forint pályázati pénzt nyertek. A kétszintes, tetőteraszos épületben több tucatnyi érdekes és hasznos programmal, tanácsadással és szabadidős lehetőségekkel várják mostantól a pécsieket.

Kívül-belül teljesen átalakult és megújult az ünnepélyesen ma átadott Pepita a Balokány-ligetben. Az évekig elhanyagolt, romos és elhagyatott épületet 21. századi közösségi központtá alakította át a város, ahol a legmodernebb és legkényelmesebb körülmények között várják a pécsieket.

 

- Régi tervünk volt, hogy a pécsi hagyományokhoz méltó körülményeket alakítsunk ki a Balokány-ligetben. Lelkes civil közösségek segítségével tettük rendbe, gondozzuk és ápoljuk a parkot, illetve most sikerült teljesen felújítani és átépíteni a Pepitát is, amelyre rá sem lehet ismerni - magyarázza dr. Hoppál Péter, a környék fideszes önkormányzati képviselője. Szerinte ez a most elkészült közösségi, szolgáltató központ az önkéntességre, a közös értékekre, a nyitott társadalom eszméire és gyakorlataira építi a helyi összefogást.

 

A Pepita átépítéshez szükséges mintegy 40 640 000 forintot pályázaton nyerte el Pécs, a munkák csaknem egy évig tartottak.

 

- Az alsó szinten egy 90 m2-es közösségi teret alakítottunk ki - magyarázza Merza Péter, a nyertes pályázatot író Pécs Városfejlesztési Nzrt. vezetője. - Itt kapott helyet egy olvasóterem, egy információs tér, egy büfé, valamint a mozgáskorlátozottak számára is használható mellékhelyiségek. Merza Péter szerint elsősorban az alsó szinten lesznek majd elérhetők azok a közösségi szolgáltatások is, amelyek helyet kaptak az épületben.

hirdetés

 

- A felső szinten, vagyis a galérián 2 db 27 m2-es irodát és egy tárgyalót alakítottunk ki, valamint egy csaknem 100 négyzetméteres tetőteraszt. A beköltöző civil szervezetek irodái lesznek itt, míg a különböző programokat, szolgáltatásokat az alsó szinten végzik majd - magyarázza az igazgató.

Egyszerre féltucat program lebonyolítására alkalmas az épület, sőt a külső, lenti terasznak köszönhetően akár szabadtéri előadásoknak, rendezvényeknek sincs akadálya.

 

- Mint mindig, most is a legfontosabb vezérelvünk az volt, hogy a pécsieknek olyan hasznos, közösségi programokra, előadásokra, illetve kikapcsolódásra alkalmas teret építsünk, ahol nem csak jól érezhetik magukat egy kulturált és modern környezetben, hanem hasznosan tudják eltölteni az idejüket - mondja Csizi Péter, Pécs alpolgármestere. - Úgy hiszem, ez sikerült és remélem, hogy mind többen fogják majd felfedezni maguknak az újjáépült Pepitát és az itt elérhető szolgáltatásokat. Mindemellett köszönet illeti azokat a civil szervezeteket is, amelyek itt tevékenykednek, hiszen az ő munkájuk sokat jelent a közösségnek és a városnak is. Mint azt Merza Péter elmondta, a közösségi programok szervezését a Tetty-Hely Ifjúsági Egyesület fogja össze.

 

- Tizenháromfajta szolgáltatás és 35 rendezvény már biztosan lesz az épületben a következő időszakban. Különösen fontos feladat még, hogy egy jól működő önkéntes hálózatot alakítsunk ki a civilek segítségével, amely lehetőséget teremt arra, hogy az elhanyagolt városrészi területeket a lakossági csoportok „örökbe fogadják”, gondozzák. Ilyen terület volt maga a Balokány is, ahol rendszeresen tartunk önkéntes társadalmi akciókat, gondozzuk a területet, ültetünk új növényeket. Ennek az egész programnak tehát nem csak az adott terület rendbetétele volt a célja, hanem a közösségi dinamika erősítése, a társadalmi elkötelezettség motiválása is - magyarázza Merza.

 

A közösségi központ szolgáltatásairól, a különféle rendezvények időpontjairól és témáiról az alábbi elérhetőségeken lehet érdeklődni:

 

Tett-Hely Ifjúsági Egyesület

7624 Pécs, Szent István tér 17. - tetthely.egyesulet@gmail.com - tetthelyegyesulet.mlap.hu

 

Ezzel várják a pécsieket:

  • Vadvirág Egyesület: Biotermesztés
  • Mecsek Egyesület: Zöld oktatás/konzultáció;
  • Trilla Kulturális Közhasznú Alapítvány: Belső és külső kommunikációs tanácsadás
  • Tegyünk Egymásért Egyesület: Irodai szolgálat
  • Ifjúsági Unió: IT mentorálás
  • Európai Gondolatok Egyesülete: Felnőttképzési tanácsadás; Szakmák bemutatása
  • Vasasért Egyesület: Pénzügyi Tanácsadás civil szervezeteknek
  • Tett-Hely Ifj. Egyesület: Életvezetési tanácsadás
  • Pécsi Zöld kör: Környezetvédelmi tanácsadás; Zöld könyvtár; Szakmai képzések, műhelymunkák; Zöld szolgáltatóház

Hírünk forrása: Pécsi Városfejlesztési Nzrt. Első képünk: Sóki Tamás (MTI-fotó), további képeink: PVF Nzrt.

 

Programajánló november 16-ára: a Pepita Civil Szolgáltató Ház megnyitó rendezvénye

 

01-620-1384538714.jpg

 

02-620-1384538754.jpg

Kapcsolódó cikkek

rendorseg-1373311783.jpg

Kis július 7-i bűnkörkép Pécsről. Reggel négyen próbáltak lopni egy cég telephelyéről, de nem jött össze nekik. Este bántalmazás miatt akadt dolga a rendőröknek. Eljárások folyamatban, gyanúsítottak szabad lábon.

tancsics-1377458338.jpgAugusztus utolsó hetében fametszést végez a BIOKOM Nkft. a régi Kertvárost átszelő Táncsics Mihály utca teljes hosszában. Mindez többnyire csak részleges forgalomkorlátozással jár: rövid szakaszokon sávlezárásra kell számítani, a közlekedést tájékoztató táblák segítik. Azonban augusztus 27-én, kedden az utca egy részét órákra teljesen lezárják - derül ki a cég honlapján olvasható felhívásból.

buli3-1380218662.jpgAz egyetemi fórumokat olvasgatva hamar kiderül, hogy amikor főiskolát vagy egyetemet választanak a fiatalok, nem csak az intézmény hírneve, vagy az oktatás színvonala, hanem az adott város közbiztonsága is fontos kérdésként merül fel. Nem újdonság, hogy ez az a korosztály, akiket biztosan nem a statisztikák érdekelnek, sokkal inkább a barátok, ismerősök, vagy a felsőbb évesek mindennapos tapasztalata és véleménye.