Pécsről visznek vizes tapasztalatokat Kínába

2014. október 17., péntek 06:05

shaoxingi-delegacio-a-diszpecserkozpontban400-1413518517.jpgPécs, 2014. október 17. - Kínai regionális vezetők delegációja látogatott a héten Pécsre, hogy a helyi vízszolgáltató működéséről tájékozódjon. Az ország keleti partvidékén fekvő Shaoxing megye több testületét képviselő küldöttség a vízellátással és szennyvízkezeléssel kapcsolatban gyűjtött bevált gyakorlatokat, pécsi tapasztalatokat.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata kiterjedt partneri kapcsolatot ápol a kínai Shaoxinggal, ennek részeként érkezett a helyi szolgáltatóhoz a hatfős delegáció október 14-én. Mint a vendégek elmondták, a közel ötmillió lakosú területen több nagyváros is dinamikus fejlődésnek indult, az ezzel együtt járó kihívások az ivóvízellátásnál és a szennyezett víz kezelésénél is jelentkeznek. A környéken a vízellátás messze nem teljes körű, már a nagyvárosok külső körzeteiben sem teljes a hozzáférés, átlagosan az ott élők mintegy 60%-a számára biztosított a biztonságos vezetékes ivóvíz és szennyvízelvezetés.

hirdetés

 

Bár a terület nagyságrendekkel kisebb szolgáltatói feladatot jelent, a baranyai megyeszékhely hasznos példával szolgálhat a kínai régió fejlesztése iránt elkötelezett önkormányzatok számára.

 

- Pécsen a modern vízszolgáltatás első lépéseit több mint százhúsz éve tették meg, az utóbbi évtizedekben pedig a városban gyakorlatilag 100 százalékossá vált a lakók hozzáférése. Nálunk a fő feladatot már nem a további bővítés, hanem a meglévő hálózat felújítása és a szolgáltatás további fejlesztése jelenti - hangsúlyozta az eseményen Sándor Zsolt, a Tettye Forrásház Zrt. vezérigazgatója. Ezzel együtt a pécsi víziközmű-rendszer rendkívül vegyes, a helyi szakemberek évtizedek tapasztalataival rendelkeznek, nagyméretű tudáskészletet halmoztak fel az alkalmazható technológiák, anyagok és eljárások terén, ezeket pedig a partnerség jegyében meg is osztják a hasonló célokért dolgozókkal.

 

A delegáció tagjai bíznak a jövőbeli szorosabb együttműködésben, különösen hasznos mintának értékelték a Tettye Forrásház monitoring kútjainak hálózatát, amely a vízvételi helyeknél valós időben felügyeli a kitermelt víz minőségét és szükség esetén azonnali beavatkozási lehetőséget biztosít. Emellett a próbaüzemét kezdő pécsi biogázüzem bemutatóját is érdeklődéssel követték, mivel a dinamikusan fejlődő, kiemelt gazdasági fontosságú régióban hasonló jelentős fejlesztésekre van szükség a vízbázisok védelme és a szennyvíz ártalmatlanítása terén.

 

Forrás: Csöngei Adrienn / TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt.

 

shaoxingi-delegacio-a-diszpecserkozpontban600-1413518582.jpg

Kapcsolódó cikkek

Elhunyt szeretteinkre, hozzátartozóinkra emlékezünk Mindenszentek napján, és az azt követő Halottak napján. Mindenszentek napjával kezdődik meg a hosszúhétvége, amikor is a csendes megemlékezés alkalmából emberek tömege látogatja meg a sírkerteket, kegyhelyeket, amely számos veszélyt is rejt magában. A balesetek megelőzése érdekében a katasztrófavédelem a következőket javasolja.

Pénteken kezdődik Pécsett a második Portugieser du Monde, a portugieser termelők és borok nemzetközi szemléje. Az első napon a közép-európai fajtaversenyt rendezik meg, míg a közönség számára is nyitott kóstolóprogramot és díjátadó ünnepséget április 26-án, szombaton délután tartják Pécsett, a Zsolnay Negyedben.

magashaz-pecs-kontur400-1403777206.jpgPécs, 2014. június 26. - Hivatalosan is a helyi önkormányzat birtokába került az 1989 óta üresen álló pécsi magasház. A baranyai megyeszékhely fideszes polgármestere azt mondta, a város a lehető legrövidebb idő alatt szeretné lebontatni az épületet.