Pécsett tartották meg az apák napja ünnepséget

2014. március 19., szerda 20:23

apak-napja-pecs-1395259694.png

Pécs, 2014. március 19. - A katolikus egyház az apák napját hagyományosan március 19-én, Szent József napján tartja. A legtöbb országban világi ünnepként tartják számon.  A Washington állambeli Crestonban született Sonora Smart Dodd volt az ünnep megalapításának legnagyobb kezdeményezője Amerikában. Apja, a háborús veterán William Jackson Smart egyedül nevelte fel hat gyermekét.

Pécsett a Dr. Veress Endre utcai rendelőintézetben tartották meg az apák napi ünnepséget, ahol a résztvevő vendégeknek - főleg apukáknak - adtak tanácsokat. A megnyitón versekkel köszöntötték a megjelenteket, majd Bilonka Zsófia tartott előadást az apaképek változásáról. Kiemelte, hogy a múltban az apák nem voltak jelen a születés pillanatában, és csak később alakult ki a családkép, míg a modern társadalmakban az apukák már a terhesség ideje alatt jelen vannak, segítik az anyukákat felkészülni a nagy napra közös programokkal.

hirdetés

 

Dr. Pátri László gyermekgyógyász főorvos a jelen lévő apukáknak - és anyukáknak - adott tanácsot, miként lehet egy család összetartóbb, hogyan irányíthatjuk gyermekünk fejlődését a jó irányba. A főorvos tanácsai között szerepelt, hogy töltsünk több időt a gyerekkel, még akkor is, ha fáradtak vagyunk, illetve ha a közös időtöltés elmaradna valami esemény miatt, akkor pótoljuk be.

 

A tanácsok után Dr. Gyuris Petra pszichológus tartott prezentációt a várandósságnak és a gyermekszületésnek a párkapcsolatra gyakorolt hatásairól. Hasznos tippeket és pszichológusi magyarázatokat kaphattak a jelenlévő vendégek. A program végén még kifejtette az előadó, hogy minden embernek meg kell tanulnia mások szeretetnyelvét és ezen kommunikálni a másikkal, főleg családon belül, hogy így a gyermek egy biztos, jól működő családba szülessen.

Kapcsolódó cikkek

A belváros egyik utcájában egy parkoló autóban bukkantak a tetemre. A rendőrség most nyomoz, a Forbát Alfréd utca környékén mindenkit megkérdeznek a történtekről.

poszt-1370267892.jpg

A korábbi évekhez hasonlóan elsöprő népszerűségnek örvend a POSZT. A jegyek döntő része elfogyott, a verseny- és a kiemelt off-programok közül már csak néhányra kaphatók belépők. Országszerte nagy az érdeklődés az előadások iránt.

biomasszablokk400-mti-foto-soki-tamas-1383852771.jpgÁtadták a pécsi erőmű 24 milliárd forintból létrejött új biomassza-tüzelésű blokkját, amely a Dalkia cégcsoporthoz tartozó Pannonpower fejlesztésének eredményeként a meglévő fatüzelésű mellett épült. A szalmával, kukoricaszárral és energianáddal üzemelő, 35 MW-os villamos energia és 70 MW-os hőtermelő kapacitású berendezés a maga nemében a legnagyobb Magyarországon.