Pécsett tartja éves közgyűlését az Európai Kórusszövetség

2013. november 6., szerda 18:17

Idén a 2015-ös EUROPA CANTAT fesztivál városa, Pécs ad otthont az Európai Kórusszövetség – Europa Cantat éves közgyűlésének november 8-tól 10-ig. A rendezvényre 120 vendéget várnak 24 országból, akiknek most lehetőségük lesz az összeállított komplex programsorozaton keresztül egy kis ízelítőt kapni a város hangulatából, infrastruktúrájából.

Az eseményt az EUROPA CANTAT XIX Pécs 2015 szervezői készítették elő együttműködésben a kórusszövetség kollégáival, azzal a nem titkolt „hátsó szándékkal”, hogy megnyerjék az ideutazók bizalmát, hogy minél több résztvevőt toborozzanak majd a 2015.évi fesztiválra.

A közgyűlés hivatalos programja mellett érdekes, interaktív szakmai előadások és koncertek tarkítják a programot, melyek során bemutatkoznak a pécsi kórusélet különböző szereplői. A közgyűlés szerepelőit az 1988. évi EUROPA CANTAT szellemi vezetője, prof.hon, Tillai Aurél köszönti. A Havasi Gábor karnagy által vezetett Ciszterci Rend Laudate Ifjúsági Kórusa különleges karnagycsere programban vesz részt Carlo Pavese, a torinói EUROPA CANTAT 2012 Fesztivál művészeti vezetőjének együttműködésével. A TVT Gyermekkara Taschnerné Sértő Ágnes, valamint a Mátyás Király Utcai Általános Iskola Mátyás kórusa Kunváriné Okos Ilona vezetésével magyar gyermekkari műveket mutatnak be a közgyűlés nemzetközi résztvevőinek. Szombat este a Pécsi Egyetemi Kórus és Zenekar ad koncertet Kamp Salamon vezényletével és Szamosi Szabolcs közreműködésével orgonán a Pécsi Székesegyházban, valamint Dr.Lakner Tamás ismét Közös Éneklésre invitálja a koncert közönségét az „Énekel a város” kezdeményezés újabb felvonásaként.

hirdetés

 

A közgyűlés másik fontos témája a nemzetközi együttműködés lesz, bemutatásra kerülnek a kórusszövetség VOICE  - Vision On Innovation for Choral music in Europe európai uniós projektjének eddigi eredményei, sikerei.  A VOICE az európai kórusszakma összefogásából született és nyert el jelentős uniós támogatást 14 partner részvételével 11 országból.
Pécsett ennek az együttműködésnek keretében valósult meg augusztusban a EuroChoir –Európai Ifjúsági Kórus rendezvény a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft szervezésében. A rendezvényt bemutató kisfilm már megtekinthető a Youtube-on: http://www.youtube.com/watch?v=SPueIyGTcIw

A közgyűlés egy kiemelkedően fontos része a pécsi EUROPA CANTAT előkészületeinek:  találkozik a nemzetközi és a hazai kórusszakma és a programokon keresztül közvetlenül kerül bemutatásra a 2015.évi fesztivál koncepciója és sokszínű programja.
A fesztivált szervező csapat folyamatosan bővül, immár a nyáron alapított EUROPA CANTAT Pécs 2015 Nonprofit Kft keretében. Elkészült a fesztivált hirdető angol nyelvű promóciós film is, mely ugyancsak megtekinthető a Youtube-on az alábbi címen: http://youtu.be/dnOSTsTo-5Q

A közgyűlés programjai a sajtó képviselői számára nyitottak, a nagyobb közönség csak a szombat esti koncertet tekintheti meg a Pécsi Székesegyházban, előzetes regisztrációval a [email protected] címen.
 

Kapcsolódó cikkek

babits5x-2-014-1371116522.JPG

Az RTL Klub Fókusz című műsora is felfigyelt a pécsi gimnázium diákjainak és tanárainak rendkívüli teljesítményére. Az áprilisban megrendezett rendhagyó iskolai X Faktor adaptációt(a korábbi "osztályéneklési verseny" felpörgetett változatát) az egész ország figyelemmel kísérhette. A legnépszerűbb videók már most többezres látogatottsággal bírnak a YouTube-on.

Pécs, 2015. március 25. - Záloghitelezéssel is foglalkozó, illegálisan működő számítástechnikai üzletet találtak a pénzügyőrök a városban - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-dunántúli Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatósága kedden az MTI-t.

Pécs, 2015. szeptember 20. - Újabb területeken folytatódnak szeptember 21-én, hétfőn a pécsi ivóvízhálózat korszerűsítési munkálatai.