Pécsett a fizetésünk 5,55%-át költjük buszbérletre

2012. november 12., hétfő 12:26

Pécsett a fizetésünk 5,55%-át költjük buszbérletreAz átlagbérhez viszonyítva Európában itt az 5. legdrágább a havi buszbérlet. Szinte mindenki olcsóbban utazik - lehet irigykedni!

A Privátbankár felmérése szerint csak Londonban, Budapesten, Miskolcon és Varsóban költik a helyiek fizetésük nagyobb hányadát buszközlekedésre, mint Pécsett. Nálunk az átlagkereset 120 651Ft, a havi bérlet ára pedig 6700 Ft, míg egy tízes gyűjőjegyé 2800 Ft.

 

 

A pécsi buszjegy ára valamivel meghaladja a bécsiét, Brnoban pedig vhetnénk havi bérletet már 1000 Ft-nak megfelelő összeggel olcsóbban is. A szomszédságban Pozsonyban és Bukaresten is olcsóbban kaphatunk jegyet: az előbbiben 251, utóbbiban 213 Ft-nak megfelelő áron.

hirdetés

 

Barcelonában egy db. buszjegy meglehetősen drága (558 Ft-nak felel meg az ára), de ha tízes kiszerelésben vesszük, a felét megspóroltuk. Ráadásul minden egyes jeggyel 75 percig utazhatunk, és ezidő alatt annyiszor szállunkát, amennyiszer csak akarunk.

 

 

Sajnos tehát ki kell mondani, hogy nem feltétlenül olcsóbb a városi közlekedésben sem a busz az autónál - még a jelenlegi magas üzemanyagárak mellett sem. Belföldi városokba pedig szint biztos, hogy olcsóbban jutunk el, ha busz vagy vonat helyett ismerőseinkkel összeállunk és közösen autózunk. Nem csoda, hogy egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az internetes utazászervező oldalak, ahol bárki találhat magának az úticéljának megfelelő településre igyekvő útitársakat. Kérdés, hogy ha a tendencia folytatódik, rászánják-e magukat a társaságok vezetői az árak racionalizálására, vagy inkább a kormány tiltólistára teszi a lakossági spórolási kezdeményezéseket?
 

Kapcsolódó cikkek

kep-003-1371122656.jpg

A "party busz" kezdeményezés eddigi sikerén felbuzdulva június 17-én átalakul az éjjeli járatrendszer, új útvonalakkal bővítve az eddigi törzshálózatokat.

Pécs, 2014. július 1. - Az önkormányzat tervei szerint még a nyáron megkezdődhet a közbeszerzési eljárás a több mint húsz éve lakatlan huszonöt emeletes pécsi magasház bontására - nyilatkozta Csizi Péter alpolgármester.

A Pécsi Rendőrkapitányság adatai szerint javultak a közbiztonsági mutatók a baranyai megyeszékhelyen. A rendőrség 2013-as munkájáról szóló beszámoló megvitatása mellett a város költségvetéséről is tárgyalt tegnapi ülésén a pécsi közgyűlés.