Pécs saját halottjának tekinti Kocsis Zoltánt

2016. november 7., hétfő 17:10

Pécs, 2016. november 7. - Pécs városa saját halottjának tekinti a vasárnap, életének 65. évében elhunyt Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth-díjas, Corvin-lánccal is kitüntetett világhírű zongoraművészt - közölte az önkormányzat az MTI-vel.

Páva Zsolt polgármester közleményében úgy fogalmazott: megrendülve értesült arról, hogy "a világ egyik legnagyobb zeneművésze eltávozott az élők sorából".

 

A művészt alig néhány hónapja tüntették ki a város kulturális nagydíjával - idézte fel Páva Zsolt, aki hozzátette: Kocsis Zoltán "az elmúlt évtizedekben, különösen a Kodály Központ megnyitása előtt és azt követően elévülhetetlen érdemeket szerzett a magas szintű zenei kultúra, a klasszikus hangverseny- és komolyzene pécsi reprezentálása és népszerűsítése terén".

hirdetés

 

A polgármester emlékeztetett arra, hogy a megyeszékhely közönsége évtizedek óta rendszeresen láthatta, hallhatta karmesteri, zeneszerzői, zongoraművészi előadásait a Pannon Filharmonikusok (PFZ) és más neves zenekarok koncertjein. Mint kiemelte, Kocsis Zoltán haláláig a pécsi zeneművészet fejlesztésén is munkálkodott.

 

A Pannon Filharmonikusok mellett álló dirigens és művészeti tanácsadó a társulat első állandó vendégkarmestereként 2003 óta segítette a zenekar munkáját. Odaadó munkájának köszönhető többek között a PFZ megújulásának sikere is - részletezte.

 

Páva Zsolt kitért arra is, hogy a zeneművész elkötelezett támogatója volt az európai mintájú kulturális decentralizációnak. Meggyőződéssel vállalt szerepet a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa projekt megvalósulásában, amikor kiállt a pályázó városok között a baranyai megyeszékhely művészeti, kulturális értékei és városfejlesztési tervei mellett - zárta gondolatait a polgármester.

 

A Pannon Filharmonikusok azt közölte azt MTI-vel, hogy zenekaruk és Pécs zenei élete "Kocsis Zoltán karmesteri és emberi támogatása nélkül ma nem lehetne az, amivé vált". "Kocsis Zoltán maga volt a zene, halálával mindenkit veszteség ért" - írták.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

I. Gábor. Érdekesen alakul az ügye.

A szeptember 18-i, balul sikerült tárgyalás után ma valóban elkezdődhet a PTE bűnszövetkezet ügyének bírósági felderítése. Nézzük meg, ki az a két ügyvéd, akiket a bíró első körben kizárt az eljárásból!

Pécs, 2016. november 24. - Több tucat közterületen zajlott és zajlik jelenleg is Pécs növényesítési programja, a baranyai megyeszékhely szeretné kiérdemelni az Európa zöld fővárosa címet.

top25-2014-01-400-1400274825.jpgPécs, 2014. május 17. - A Pannon Borrégió Egyesület és a Pécsi Borozó szerkesztősége már hetedik alkalommal rendezte meg a Pannon Borrégió TOP25 borversenyt. A régió négy borvidékének - Pécs, Szekszárd, Tolna és Villány - legjobb borai mérettettek meg a versengésen, ahol a zsűri döntése alapján alakult ki a régió borválogatottja.