Pécs mindennapjai a török félhold alatt

2013. április 3., szerda 21:21

A 16-17. század a magyar történelem ellentmondásokkal teli korszaka: a török hódítás nem- csak a magyarság önvédelmi harcát kényszerítette ki, ami együtt járt a középkori kultúra megannyi emlékének pusztulásával, hanem sok területen a szellemi élet gazdagodását hozta. A magyarság számos köznapi kulturális gyakorlattal ismerkedett meg, a korszak építészeti emlékei napjainkban is közismert és népszerű látványosságok.

 

 

A kiállítás Pécs város hódoltság kori történetét mutatja be a teljesség igényével, a köztörténettel szemben mégis előtérbe helyezve a művelődéstörténet fejleményeit, a mindennapi élet emlékeit. A kiállítás központjában Pécs város hódoltság kori története áll, mégis kitekintést nyújt egyrészt időben a hódítást megelőző évtizedekre és a visszafoglaló háborúkat követő
újjászervezésre, másrészt térben Baranya megye és a dél-dunántúli régió törökkori történeté- nek legfontosabb eseményeire és emlékeire. A látogatók számos régészeti emléket, műtárgyat, és remekművű fegyvert, korabeli kéziratot és metszetet tekinthetnek meg. A kiállításon szereplő tárgyak nagy részét most első alkalom- mal láthatja a nagyközönség. A program további érdekességét jelentik Vígvári Tamás dél- dunántúli várakat bemutató háromdimenziós képei. A gyermekeket és fiatalokat mindezek mellett múzeumpedagógiai foglalkoztató elemek várják.

hirdetés

 

A kiállítás megtekinthető: 2013. április 4-től május 24-ig a múzeum nyitvatartási idejében
(keddtől szombatig 10.00-16.00 óra között) Belépőjegyek: teljes árú – 500 ft, diák, nyugdíjas – 300 ft További információ: www.pecsimuzeumok.hu

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2013. május 28., kedd - St. Martinnal együtt lép fel a Nemzeti Színkottás Zenekar pénteken Pécsen, a Kodály Központba tervezett koncert bevételét a bólyi fogyatékos otthonnak ajánlják fel.

Pécs, 2015. szeptember 5. - A Tüke Busz mellett működő Független Demokratikus Szakszervezet szeptember 4-én visszavonta a sztrájkkészültséget. A pécsi buszos cég mellett működő szakszervezet pénteken délelőtt döntött a kérdésben.

uj-pecsi-allatkert400-1461254884.jpg

Pécs, 2016. április 22. - Május 20-án nyílik meg a nagyközönség előtt a régi helyén kialakított új pécsi állatkert, amelyet mintegy 1,8 milliárd forintos beruházással valósítottak meg - jelentette be a polgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján.