Pécs a gasztronómia városa 2013-ban és 2014-ben

2013. július 30., kedd 12:27

A Bor és Gasztronómia Kiváló Európai Képviselője címet adományozta az  Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetsége (CEUCO) Pécs városának. A díjat a CEUCO Pécsett szervezett 11. kongresszusán vette át Páva Zsolt, Pécs polgármestere. 

A 2003-ban alakult CEUCO azoknak a városoknak, szervezeteknek, borászatoknak, éttermeknek ítéli a díjat, amelyek nagy súlyt fektetnek a kulináris hagyományok életben tartására,ápolására, azok megismertetésére.

 

Az indoklás szerint Pécs olyan város, ahol a gasztronómia, a kulináris értékek, a művészetek és a történelmi örökségek eleven, izgalmas egységet alkotnak, mint Pécsett: a belvárosi múzeumok, vendéglők, ókeresztény, reneszánsz és török kori emlékek, délies napfény, rengeteg csábító kávéházi és éttermi terasz és egész évben zenei, irodalmi, képzőművészeti események adják össze az utánozhatatlan „pécsi fűszerkeveréket”.

hirdetés

 

Pécs városmarketing koncepciójának fontos eleme a gasztronómiai és borkultúra népszerűsítése, ezt bizonyítják az elmúlt négy évben szervezett konferenciák, szakmai rendezvények, borválasztások, fűszerünnepek. A város hosszú távú stratégiájában fontos szerepet játszik a gasztronómiai és borturizmus fellendítése.

 

A CEUCO célkitűzése az agrár-élelmiszer ipari termékek minőségvédelme az Európai Unió tagországaiban, ahol hasonló nemzeti egyesületek működnek. Ezek célja, hogy népeik, megyéik és régióik sajátos történelmi örökségét ápolják, tudásukat gyarapítsák a turizmus fejlesztése és a lokális gasztronómiai örökség megőrzése érdekében. A szervezet tagjai Magyarország mellett Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Portugália, Észtország, Görögország, Belgium és Makaó.

 

A legjobb európai borászat címét Tiffán Ede, a legjobb európai étterem címét Gere Attila Mandula Étterme kapta.

A pécsi konferenciát a Magyar Hölgyek és Asszonyok Borrendje szervezte, melynek elnöke, Háber Ibolya egyúttal a CEUCO alelnöke.

Kapcsolódó cikkek

netado-tuntetes-pecs1-400-1414388025.jpgBudapest-Pécs, 2014. október 27. - Az internetadóról szóló törvényjavaslat visszavonására szólította fel a kormányt Gulyás Balázs, a Százezren az internetadó ellen című, az új közteher ellen szerveződő Facebook-oldal alapítója tegnap este a budapesti József nádor téren tartott tüntetésen. Az internetadó ellen Budapest mellett több nagyvárosban - Pécsen mintegy négyszázan, Miskolcon néhány százan, Veszprémben több tucatnyian - is tüntettek.

Pécs, 2014. június 5. - Pécs lényegesen, négy év alatt csaknem hatvanmilliárd forinttal növelte vagyonállományát, így nagyobb a mozgástere a gazdálkodásban - jelentette be tegnap a baranyai megyeszékhely fideszes polgármestere.

Pécs, 2013. december 1. - Kisebb földrengés volt Baranya megyében vasárnap reggel, a földmozgás nem okozott károkat - tájékoztatta a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és az MTA CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma az MTI-t.