Páva Zsolt: a lehető leghamarabb lebontatjuk a magasházat

2014. június 26., csütörtök 12:00

magashaz-pecs-kontur400-1403777206.jpgPécs, 2014. június 26. - Hivatalosan is a helyi önkormányzat birtokába került az 1989 óta üresen álló pécsi magasház. A baranyai megyeszékhely fideszes polgármestere azt mondta, a város a lehető legrövidebb idő alatt szeretné lebontatni az épületet.

Páva Zsolt a nyolcvan méter magas épület tövében rendezett csütörtöki sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy a város az épületet 2008 óta birtokló gazdasági társaság felszámolási eljárása során szerezte meg a létesítmény tulajdonjogát 25 millió forintért. Az önkormányzat mindeddig ugyanis tehetetlen volt az életveszélyesnek számító "szellemház" lebontása kapcsán. A bontási munkálatokhoz állami támogatásra számíthat Pécs, ugyanis, mint azt a polgármester hangsúlyozta,  Orbán Viktor miniszterelnök korábban ígéretet tett arra, hogy egymilliárd forintot biztosít e célra.

 

"Ma végre Pécs visszaszerezte azt a jogát, amellyel ezt a sebet eltüntetheti a városból" – utalt a magasházra Páva Zsolt, megjegyezve, hogy öt évig küzdöttek mindezért, miután az épület 2008-as eladása miatt az előző városvezetés "megfosztotta Pécset attól, hogy érdemben lépni tudjon az ügyben".

hirdetés

 

A polgármester újságírói kérdésre úgy nyilatkozott, korai lenne még belemenni a bontás részleteibe, az viszont egészen biztos, hogy a legfontosabb szempont a környéken élők biztonsága lesz. Hozzátette: azt is elérik majd, hogy a lehető legkisebb kellemetlenséggel és kényelmetlenséggel járjon a bontás.

 

Az MTI kérdésére, hogy mikorra válik üressé a létesítmény helye, Páva Zsolt nem jelölt meg konkrét időpontot. "Nem szokásom felelőtlenül ígérgetni, annyit azonban ki merek jelenteni, hogy mostantól minden megváltozik, vége az időhúzásnak és a semmittevésnek, a lehető legnagyobb sebességre kapcsolunk a cél érdekében" – fogalmazott.

 

A polgármester felidézte a magasház történetének legfontosabb állomásait: az épületet 1974-ben kezdték építeni, majd 1976-ban költöztek be az első lakók. Először 1983-ban észlelték a korrózió nyomait a vázszerkezetben, majd 1988-ban nyilvánították életveszélyessé. A lakók 1989-ben költöztek ki. 2003-ban 360 millió forintért erősíttette meg az épületet a Toller László vezette szocialista városvezetés, majd az önkormányzat eladta az ingatlant, de 2007-ben az újra visszakerült Pécs tulajdonába.

 

Ezt követően 2008-ban, Tasnádi Péter szocialista polgármester idején adta el az önkormányzat a spanyol Grupo Milton befektetői csoport projektcégének, a La Torre Kft.-nek egy ingatlancsomag részeként, abban bízva, hogy az új tulajdonos hasznosítja azt.

 

A spanyolok végül nem tudták megvalósítani szándékaikat, sőt a bontási határozat tavalyi elrendeléséig többször is fel kellett szólítani a céget, hogy gondoskodjék az épület bekerítéséről, őrzéséről. Több ízben ugyanis illetéktelenek hatoltak be a létesítménybe, emiatt olykor súlyos tárgyak, fém alkatrészek hullottak le a ház tövéhez, balesetveszélyt teremtve.

 

A pécsi önkormányzat már ez év elején jelezte: ha az épületet eddig birtokló La Torre Kft. felszámolás alá kerül, akkor az önkormányzat meg kívánja szerezni a létesítményt, hogy azt később - kormányzati támogatások felhasználásával - lebontassa. A Baranya Megyei Kormányhivatal a veszélyessé vált épületre tavaly ősszel adott ki bontási határozatot, amely ez év elején vált jogerőssé. Az ingatlan tulajdonosa elkészítette a bontási tervet, a dokumentum tavasszal vált jogerőssé.

 

A kormánymegbízotti tisztségétől azóta országgyűlési képviselői mandátuma miatt megváló Hargitai János januárban újságírók érdeklődésére azt mondta, a magasház esetén robbantásról szó sem lehet, az ingatlant fokozatosan bontják el, az érintetteknek mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy garantálják a környék biztonságát.

 

Maros József építőmérnök, statikus korábban az MTI-vel azt közölte: az építmény bontása, elemeinek, törmelékeinek elszállítása egymilliárd forintba is kerülhet. Véleménye szerint a magasház különösebb veszélyhelyzet kialakulása nélkül lebontható. A 80 méter magas épület 20 ezer tonnányi vasbetonból épült, ez mintegy 1500 vagonnyi törmeléket jelenthet. Hozzátette, 2003-ban az épületet azzal az igénnyel erősítették meg, hogy lakóházként, kollégiumként, idősek otthonaként vagy irodaépületként hasznosulhat. A számítások eredménye azonban mindig az volt, hogy a ház rekonstrukciója és fenntartása többe kerülne, mintha a helyén egy újat emelnének.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2016. január 12. - Mától feloldják a kedvezőtlen időjárás következtében kialakult balesetveszély miatt csütörtökön elrendelt látogatási tilalmat a pécsi parkerdőkben - közölte a területeket gondozó Biokom hétfőn az MTI-vel.

A budapesti és pécsi Király üzletek bevonásával tavaly, 2013. márciusában elindult a Magyarországon egyedülálló környezettudatos üzlet mintaprojekt. Az egy éves program célja az volt, hogy a budapesti és a pécsi Király utcának és az azokat körülvevő területnek közös koncepciót adva, környezettudatosságra ösztönözze az ott található üzletek tulajdonosait, dolgozóit, beszállítóit és természetesen vásárlóit is.

Pécs, 2015. január 14. - Az ivóvízhálózat karbantartása miatt január 15-én, csütörtökön 8.00 és 12.00 óra között átmeneti vízzavarosodás és nyomásesés várható Pécsen, az Esze Tamás, Janus Pannonius, Mária, Bástya utcák és az Ágoston tér, Alsóhavi utca, Lánc utca, Rákóczi út, Kórház tér, Klimó György utca által határolt területen - tájékoztatta portálunkat a Tettye Forrásház.