„Palesztinok leszünk” – Gyöngyösi pécsi kiscsoportja

2012. december 16., vasárnap 12:19

marci-1355656941.jpg

Hitlerbajszos, „Heil Marcis” plakátokkal fogadták a tüntetők szombat este a Pécsre érkező Gyöngyösi Mártont. A jobbikos politikus egy lakossági fórumra jött, aminek hallgatósága nem haladta meg az odakint tüntető hatvanfős csoport létszámát. A rendezvény nyögvenyelősen indult a kintről beszivárgó „Jobbik oszolj!” és „Nácik haza!” skandálások mellett. A nem kívánt vendég azonban mégis lelkiismeretesen leadta az EU-ellenes és iráni propagandát.

A jelenlevő nagyszámú nyugdíjast, néhány középkorút és vagy tíz fiatalt (köztük egy hitlerjugendesnek beöltöztetett kisfiút) nem hozta különösebben lázba Gyöngyösi Márton gazdasági jellegű fejtegetése. Pedig a jobbikos politikus nem kisebb célt tűzött ki maga elé, minthogy a hetvenes évektől napjainkig egyetlen gigászi, nyugati (főként cionista) összeesküvés eredményeként vázolja fel a magyar gazdaság történetét, amiben minden összepasszol: a rendszerváltás, az eltűnt cukorgyárak, Gyurcsány Sukoró ügye stb.  A hallgatóknak bizonyára túlságosan elvont volt a megközelítés. Mindenesetre: „ez nem összeesküvés elmélet” – hangzott el számtalanszor az este folyamán.

Gyöngyösi egyrészt elismeréssel, másrészt rossz szájízzel fogadta, hogy Orbán Viktor lenyúlta a Jobbik „Keletre nyitás” stratégiáját. Ő maga az ördögi Európai Unióval szemben mindenképpen a baráti turáni népek szövetségét tartja az egyetlen alternatívának, akik közül sietett kiemeli az azerieket és a törököket. Gyöngyösi állítása szerint ezek a nemzetek „legnyugatabbra szakadt testvéreikként” tekintenek ránk, nekünk pedig „spirituális egységbe” kell kerülnünk velük újra. Arról nem is beszélve, hogy gazdaságilag, katonailag virágzó területekről van szó – a jobbikos politikus megítélése szerint.

hirdetés

„Elég volt ennyi a gazdaságról, térjünk át az ideológiára!” – dobja át a lélektani határon a rendezvényt az egyik hozzászóló. Az ötletet élénk lelkesedés fogadja a közönség soraiban. Innentől kezdve mindenki kiöntheti a szívét, mitől is félti kis hazáját.


Gyöngyösi buzgón hirdeti az Iránból vett igét: Izrael az agresszor állam, amely véren, gyilkoláson és erőszakon alapul. Azonban az áldozat szerepét öltik magukra, amit könnyen megtehetnek, hiszen kezükben van a világmédia. „Az áldozat szerep nagyon fontos része ennek az egész cionista ténykedésnek.” – mondja Gyöngyösi. (Véleményét a Holocaustról már régóta ismerjük...)A palesztin terroristák előadásában „tizenéves kőhajigáló gyerekekké” szelídülnek, a kasszám rakéták pedig „házilag eszkábált röppentyűkké”, amikkel nem is lehet kárt tenni senkiben... Gyöngyösi világképe alapján Gázában csak ártatlan asszonyok és gyerekek élnek, míg Izraelben viszont egyáltalán nincsenek is civilek, hiszen mindenki, a nők és a gyerekek is „a hadsereg része”.  Ergo a gázai „gyerekek” „röppentyűi” (például iráni gyártmányú Fadzsr–5 rakéták), amikor iskolabuszokba csapódnak be, valójában az elnyomó apartheid katonai bázisát számolják fel... És igen, természetesen Izrael az, aki „a nap huszonnégy órájában szembe menetel a nemzetközi joggal.”  Hogy miért is? Erre nem kapunk értékelhető választ.

 

A jobbikos félelmeit a cionistáktól hallgatói is osztják. Miután leszögezik, hogy a magyar politikai elitet teljesen áthatja a cionizmus, egy betyársereges pólót viselő fiatalember szomorúan megjegyzi: „Palesztinok leszünk a saját hazánkban.” Az érzelmes húrok Gyöngyösit arra késztetik, hogy a Jobbiktól szokatlan módon kitérjen arra is, milyen szörnyű, amikor valakinek a származása miatt nap mint nap diszkriminációval kell szembenéznie. Nem, a politikus természetesen nem a magyarországi romákra, hanem az izraeli palesztinokra gondolt.


Gyöngyösi végül egy tréfás epizóddal zárta előadását: zsidólistás felszólalása után angliai és amerikai ortodox zsidó csoportok képviselői keresték meg, hogy támogatásuknak adjanak hangot. Izraelt ugyanis ők is „a sátán művének” látják. Az előadó és a közönség együtt kacarászott azon, milyen abszurd érzéseket keltett a jobbikos különítményben az őket barátilag felkereső zsidó csoport. No comment.

Kapcsolódó cikkek

Szabadszentkirályon megtámadtak egy fiatal párt. A három támadó ellen csoportosan elkövetett garázdaság gyanújával indított eljárást a Szigetvári Rendőrkapitányság. A háttérben úgy tűnik, durva családi perpatvar áll.

Pécs, 2016. szeptember 17. - Százmillió forintos állami pluszforrást biztosít a kormány a Pécsi Horvát Színház 2014-ben indult felújításának befejezésére - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken.

Idén a 2015-ös EUROPA CANTAT fesztivál városa, Pécs ad otthont az Európai Kórusszövetség – Europa Cantat éves közgyűlésének november 8-tól 10-ig. A rendezvényre 120 vendéget várnak 24 országból, akiknek most lehetőségük lesz az összeállított komplex programsorozaton keresztül egy kis ízelítőt kapni a város hangulatából, infrastruktúrájából.