Ős-Dráva Program: elhelyezték a látogatóközpont alapkövét

2013. október 31., csütörtök 16:00

os-drava-program-latogatokozpont-fogadoepulet-latvanyterv-1383231664.jpgElhelyezték a több mint egymilliárd forintból épülő Ős-Dráva Ökoturisztikai Látogatóközpont és Bemutatóhely alapkövét a baranyai Szaporcán.

Rácz András, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkára elmondta: a község határában jövő augusztusban megnyíló létesítmény interaktív formában mutatja be a dél-baranyai Ormánság természeti, kultúrtörténeti értékeit és a helyi gazdálkodási hagyományokat.
   

Tiffán Zsolt (Fidesz) országgyűlési képviselő, az Ős-Dráva Program összehangolásáért felelős kormánybiztos azt hangsúlyozta: a Duna-Dráva Nemzeti Park beruházásaként épülő látogatóközpont az első azon, megvalósítás szakaszába került fejlesztések sorában, melyek célja letörölni az Ormánságot az elmaradott térségek listájáról - derül ki az MTI-nek az október 30-i eseményről készült rövid beszámolójából.

hirdetés

 

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (a látványtervek forrása) az alábbiakat írja a projekttel kapcsolatban közzétett sajtóanyagában:

 

A látogatóközpont  főépülete (első képünkön) több funkciót lát majd el. A vendégek a fogadótérbe érkeznek, ahonnan a térség természeti és kultúrtörténeti értékeit, hagyományait felvonultató kiállítótérbe, illetve az interaktív oktatóterembe léphetnek. Az épülethez kilátótorony is tartozik, melyből a bemutatóközpont területe és a környező táj tekinthető meg. Az épület körül hagyományos tájfajtákból álló gyümölcsös, valamint fűszer- és gyógynövénykert létesül. A fogadóépülettől távolabb a térségre egykor jellemző régi magyar háziállatokat (pl. szürkemarha, mangalica, sertés, hucul ló, szamár, juh, baromfi) bemutató épületegyüttest (második képünkön) alakítanak ki.

 

A látogatóközponthoz három tanösvény kapcsolódik. A központi épület és az állatbemutatóhely közötti tanösvény a gyümölcstermesztés, méhészkedés, kosárfonás, fűszer- és gyógynövény-termesztés eszközeit és szakmai fortélyait mutatja be. A két további, hosszabb tanösvény a Dráva-menti tájat mutatja be. A tanösvények tematikája: Ős-Dráva Program, a Dráva élővilága. Az információs táblák mellett többek között madármegfigyelő- és pihenőhely szolgálja a terület élményszerű bemutatását.

 

Bővebben és további látványtervek a www.ddnp.hu weboldalon.

 

os-drava-allatbemutato-1383231810.jpg

Kapcsolódó cikkek

vizoraleolvasas400-1435770174.jpgPécs, 2015. július 2. - Egy jogszabály-módosítás miatt országosan változnak a kedvezőbb vízdíjelszámolás feltételei a társasházakban. A pécsi lakóközösségek 2013 óta, az elsők közt igényelhették ezt a lehetőséget, a Tettye Forrásház ekkor vezette be a csak mellékvízmérők alapján való számlázási rendet.

Baranya megyében tizenhárom út összesen mintegy 40 kilométeres szakaszát újíttatja fel a Magyar Közút Nonprofit Zrt. külső vállalkozók bevonásával. A lehetőséget minderre az új, 33 milliárd forintos országos útfelújítási program teremti meg. Több útszakasz esetében a projektgazda Magyar Közút már munkaterületet adott a kivitelezőknek. Így a megye több pontján is korlátozásokra számíthatnak a közlekedők.

peer-gynt-pecs400-1464714687.jpg

Pécs, 2016. június 1. - Az önkormányzat és partnerei - TÁMASZ Alapítvány Pécs, Fonavita NKft., Nevelők Háza Egyesület, Oslo és Akershus Alkalmazott Tudományok Egyeteme - az EGT Norvég Finanszírozási Mechanizmus támogatásával a Lánc u. - Ady E. u. - Hársfa u. - Engel J. u. - Zsolnay V. u. által közrefogott városrészben kísérleti fejlesztési modellprogramot hajt végre a következő egy évben.