Országos versenyen bizonyítottak a pécsi lánglovagok

2013. szeptember 4., szerda 20:27

tuzoltoverseny-komarom-1378320684.jpgIdén Komáromban rendezték meg az Országos Tűzoltó Szakmai Vetélkedőt, amelyen a Pécsi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapata országrészi győztesként képviselte Baranya megyét. A Nyolc-nyolc hivatásos és önkormányzati, valamint három meghívott létesítményi tűzoltógárda versenye tisztes pécsi csapathelytállást és egyéni dobogós helyezéseket hozott.

A három nap Komáromban a csapatok, valamint egyéniben az irányítók, a beosztottak és a gépjárművezetők közötti versenyzésről szólt.

 

Az első napon a gépjárművezetők KRESZ-kérdésekre válaszoltak, míg az irányítói és a beosztotti egyéniben indulók papír alapú tesztet töltöttek ki. A második versenynap a vezetéstechnikai pályán kezdődött, ahol minden gépjárművezető ugyanazt a teherautót vezette végig, közben pedig egy-egy csapattag segíthette őket. A pályát teljesítő, a fecskendőbe beülő és a további feladatok felé elinduló csapatoknak menet közben „úttorlaszt” kellett megszűntetniük: egy meghibásodott járművet kellett félretolniuk és megfelelően rögzíteniük. A verseny helyszínéül szolgáló Monostori erődbe érkező tűzoltókat személy- és műszaki mentési feladatok várták. A nap utolsó feladataként egy lezuhant, felfegyverzett katonai helikoptert kellett eloltaniuk, amelybe még a pilóta is beszorult és a lángok miatt közvetlen életveszélyben volt.

hirdetés

 

Pénteken, a vetélkedő utolsó napjának délelőttjén az egyéni irányítói és beosztotti versenyek zajlottak. A szükséges védőfelszereléseket magukra öltő beosztottakra többszintes labirintus várt egy ketrecben. A kívülről letakart pályán nemcsak a helyes utat, hanem egy fabábut is meg kellett találniuk. Utóbbit azután magukkal kellett hurcolniuk és a ketrec tetején lévő nyíláson ki is kellett juttatniuk. Majd létrán leereszkedve úgy kellett áthaladniuk egy hat méter hosszú csövön, hogy nem szabadott hozzáérinteniük a közben magukkal cipelt acélpalackot. A másik oldalon a légzőkészüléktől segítséggel megszabaduló versenyzők kihúzós létrán feljutva az erőd első emeletére egy előre kikészített osztót húztak fel kötél segítségével. Ezután jöhetett a favágás motoros láncfűrésszel. Utolsó feladatként pedig célba lőttek a beosztotti verseny indulói.

 

Az irányítóknál az első két állomás azonos volt a beosztottakéval, utána azonban veszélyes anyagot kellett azonosítaniuk. Az utolsó állomásnál nekik is célba kellett lőniük védőruhában, légzőkészülékkel, azonban előbb választaniuk kellett két sugár közül: az egyikben víz, a másikban „por” volt. Egy rossz döntés erősen hátráltatta a versenyzőket.

 

A pécsi csapat végül az ötödik helyet érte el a IX. Országos Tűzoltó Szakmai Vetélkedő csapatversenyében, míg az egyéni beosztotti kategória győztese a pécsieket erősítő Regényi Bánk, a második legjobb a szintén pécsi Haraszti Tibor lett. A pécsi tűzoltócsapat tagjai Boros Gyula, Haraszti Tibor, Regényi Bánk, Kelemen Attila, Pammer Dániel és Marton Tamás voltak.

 

Forrás és fotó: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
A teljes tudósítás és további képek: baranya.katasztrofavedelem.hu

Kapcsolódó cikkek

poszt14-lakatok400-1402514384.jpgPécs, 2014. június 12. - Az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSzT) versenydarabjait jelképező lakatokat helyezett el tegnap Huszti Péter, a fesztivál díszvendége és Páva Zsolt polgármester a város tavaly átadott új lakatfalán.

leowey-1355393149.jpg

A gimnázium több száz diákja az iskola dísztermében gyűlt össze az első három tanóra idejére, hogy nemtetszését fejezze ki az államilag finanszírozott felsőoktatási férőhelyek számának csökkentése, és a "röghöz kötés" miatt.

Pécs, 2014. május 14. - Bővíti szolgáltatásait a mohácsi termálfürdő. A jövő év elejéig tartó beruházásra 492 millió forintot költenek - tájékoztatta a város önkormányzata az MTI-t.