Orfűi vízimalom: megszépülés, új látványosságok

2015. május 9., szombat 08:00

orfui-malom400-1431150006.jpgOrfű, 2015. május 9. - Magyar-horvát együttműködésben uniós források felhasználásával újult meg a közelmúltban az orfűi vízimalom mintegy 52 millió forintból.

A beruházó Malomkő Alapítvány közleménye szerint egy határokon átnyúló programnak köszönhetően szépült meg, és gazdagodott új látványosságokkal a muzeális, néprajzi és turisztikai szempontból is kiemelkedően értékes orfűi vízimalom, hazánk egyetlen működő ilyen létesítménye.

 

Az Orfűi-tónál, festői környezetben található vízimalom külső és belső berendezéseit restaurálták, emellett téglaburkolatot kapott a malomudvar, megerősítették a malomárok medrét, felújították a szárazmalom tetejét az elmúlt hónapokban.

hirdetés

 

A megvalósítás során fontos szempont volt a fenntarthatóság és az élményszerűség. Azt szerették volna elérni, hogy a malomskanzen működő, élettel teli színtere legyen a tanulásnak, a szellemi értékek, néprajzi kincsek megjelenítésének, múzeumpedagógiai foglalkozásoknak.

 

A beruházás egy határokon átnyúló programnak köszönhetően valósult meg. Az összefogás eredményeképp létrejött a Molnárok útja, melyhez az orfűi mellett Mohácsról a Szent Miklós vízimalom és taposómalom, Mecseknádasdon a Keszler (volt Müller) malom, Borjádon a volt Széchenyi uradalmi vízimalom, Hosszúhetényben a Dallos-Böröcz-féle vízimalom csatlakozott.

 

Horvátországot a duboševicai hengermalom, és az újonnan, a projekt keretében felépített eszéki hajómalom képviseli.

 

A Malomkő Alapítvány közölte: hamarosan Orfűn a meglévő látványosságok egy új malomtípussal is gyarapodnak. Már megkezdték egy papírmalom, egy modern fogadóépület építését, illetve helyreállítják a molnár egykori gyümölcsösét, amelyben hagyományos gyümölcsaszaló és almatörő malom is épül.

 

A szervezet célja, hogy a későbbiekben a térség malomtípusait bemutató malomskanzen jöjjön létre Orfűn, amelyben az újra éltre hívott malmokat újra működésbe is hozzák; mesteremberek mutatják be a molnárszakmát, amit a látogatók is kipróbálhatnak.

 

Forrás: MTI, fotó és bővebben: www.orfuivizimalom.hu

Kapcsolódó cikkek

uj-pecsi-allatkert400-1461254884.jpg

Pécs, 2016. április 22. - Május 20-án nyílik meg a nagyközönség előtt a régi helyén kialakított új pécsi állatkert, amelyet mintegy 1,8 milliárd forintos beruházással valósítottak meg - jelentette be a polgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján.

nyugat-mecsek-felszini-furas-1380385495.jpgBoda, 2013. szeptember 28. - Jövő év elején megkezdi a terepi munkálatokat a Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Kft. a Nyugat-Mecsekben. Ez a lépés fontos elemét képezi annak a több évtizedes kutatási programnak, melynek végén a szükséges hatósági engedélyek birtokában kijelölhető lesz a nagy aktivitású tároló helye.

dinnye400-1403214991.jpgCsányoszró, 2014. június 20. - A tavalyinál több kiváló minőségű magyar dinnye kerül a kereskedőkhöz július első hetétől - mondta a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke. Hozzátette, a termelők azt kérték a nagy áruházláncok képviselőitől, hogy július elejétől már ne rendeljenek importot, és ne akciózással kezdjék a magyar dinnye forgalmazását.