Nyílt nap a beremendi cementgyárban

2013. december 14., szombat 08:00

ddc2-400-1387004489.jpgA Duna-Dráva Cement Kft. (DDC) hosszú évtizedek óta követi a környezettudatos megoldásokat, a korszerű tüzelőanyag-használatot és a fenntartható fejlődés elveit a cementgyártásban. A vállalat működésének és a környezetbarát technológiák alkalmazásának bemutatására nyílt napot tartottak december 5-én Beremenden a gyár környezetében működő oktatási intézmények és térségi vezetők számára.

A DDC beremendi gyárában több éve alkalmazzák azt a Nyugat-Európában már bevált gyakorlatot, miszerint a precízen válogatott ipari és lakossági hulladékkal váltják ki a fosszilis tüzelőanyagok egy részét, költség- és károsanyag-megtakarítást elérve ezzel.

 

A több éve elhúzódó, az építőipart különösen erőteljesen érintő válság miatt a vezetőség a társaság működésének maximális optimalizálásra törekszik. A korábban leányvállalatként működő cégek Duna-Dráva Cement Kft.-be történő integrálásával a DDC működése hatékonyabb, egységesebb lehet.

Immár hagyományosan a nyílt nap keretében hozták nyilvánosságra a „DDC Zöld Megoldás” pályázat eredményét is.

 

ddc3-600-1387004356.jpg

hirdetés

 

A „DDC Zöld Megoldás” pályázat segíti a villányi óvodások egészségének megőrzését és a siklósi Táncsics Mihály Gimnázium udvarának környezettudatos átépítését
 
A „DDC Zöld Megoldás” pályázatot, a vállalat egyedülálló környezettudatos szemléletformálást célzó kezdeményezését - melynek segítségével minden évben közösségi, természet- és egészségvédelmi programokat támogat a cementipari vállalat - 2013-ban ismét olyan fejlesztések és programok támogatására hirdetette meg a DDC, amelyek közösségi terek és a helyi infrastruktúra környezettudatos működtetését és hatékonyabb hasznosítását segítik elő, lehetőséget adva a környezettudatosabb életre, valamint a természeti környezet megismerésére. A pályázatokat idén is a gyárak vonzáskörzetében élő és dolgozó, elismert és hiteles szakértők bírálták el. A bizottság elnöke Bank László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Baranya megyei csoportjának alelnöke, tagjai pedig Kiss-Kálmán Éva kertépítő mérnök, környezetvédelmi szakmérnök, Katona Lajos, a Duna-Dráva Cement Kft. nyugalmazott gyárigazgatója, Polgár Zoltán, borász, és Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatója voltak.

 

A beremendi cementgyárban tartott nyílt nap során a vendégek megismerkedhettek a tavalyi év nyertes pályázói által megvalósított projektekkel, illetve kihirdették az idei év nyertes pályázatait is. A zsűri 2013-ban a beérkezett színvonalas pályaművek közül a villányi Kikerics Óvoda só- és fényterápiás szoba kialakítására beadott pályázatát és a siklósi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola udvarának környezettudatos kialakítására beadott tervét találta a legjobbnak.

 

A villányi óvoda részéről Kincses Tamásné óvodavezető vette át az oklevelet, aki elmondta: „A Kikerics Óvoda már sok éve kiemelt feladatának tekinti a korai környezeti nevelést és a gyermekek egészséges fejlődésének támogatását. Ennek érdekében kerül kialakításra a Zöld Megoldás pályázat keretében megvalósuló só és fényterápiás szoba, mely a természetvédelmi, környezetismereti foglalkozások helyszínéül is szolgál majd.”

 

Az elkészült só- és fényterápiás szobát nem csak az intézménybe járó gyermekek használhatják majd, hanem a környék más óvodáiba járó gyermekek számára is látogatható lesz.

 

Siklóson a Táncsics Mihály Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola belső udvarának környezettudatos kialakítása, megújítása valósul meg a támogatásból. Hortváth István a szakképző iskola igazgatója elmondta: „Iskolánk fontos célja, hogy a tanulóknak átadják a környezettudatosság eszméjét, ezért a beruházás a diákok közreműködésével valósul meg.”

 

A két projekt összesen 3 millió forintos támogatást kap, a beruházások várhatóan 2014 nyarára valósulhatnak meg.

 

Forrás: DDC

 

ddc1-600-1387004413.jpg

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2014. július 23. - A falvak életben tartásának fontosságát hangsúlyozta az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EESC) volt elnöke tegnap Pécsen. Az Európai Unió konzultatív, tanácsadó szerveként működő grémium vezetői tisztségét 2010. és 2013. között betöltő Staffan Nilsson a baranyai megyeszékhelyen zajló nemzetközi tanulmányok nyári egyetem keretében tartott sajtótájékoztatót.

groupnswing-1407940840.jpg

Augusztus 15-én, pénteken búcsúzik a Ha Péntek, akkor Villány! rendezvénysorozat. A júniusban kezdődött programokon több ezer látogató érkezett Villányba és a Rendezvénytérre, hogy színvonalas koncerteken kapcsolódjon ki a legjobb villányi borok kóstolása közben. A következő nagy rendezvényig még kicsit várni kell, október 3-5-én rendezik meg a villányi vörösborok hagyományos fesztiválját.

Pécs-Szentlőrinc, 2016. augusztus 3. - A Baranya Megyei Vállalkozói Központ idén rendezi 23. agrárvásárát, a Szentlőrinci Gazdanapokat. Szakvásár lévén évről évre tartják magukat a „műfaji keretek” között, azaz elsősorban a legújabb termeléstechnológiáknak, gépeknek, innovatív fejlesztéseknek, állatkiállításnak, kis- és nagytermelőknek, külföldi partnereknek, üzletembereknek és nem utolsó sorban a közönséget vonzó szakmai és szórakoztató programoknak adnak teret.