Nyílt nap a beremendi cementgyárban

2013. december 14., szombat 08:00

ddc2-400-1387004489.jpgA Duna-Dráva Cement Kft. (DDC) hosszú évtizedek óta követi a környezettudatos megoldásokat, a korszerű tüzelőanyag-használatot és a fenntartható fejlődés elveit a cementgyártásban. A vállalat működésének és a környezetbarát technológiák alkalmazásának bemutatására nyílt napot tartottak december 5-én Beremenden a gyár környezetében működő oktatási intézmények és térségi vezetők számára.

A DDC beremendi gyárában több éve alkalmazzák azt a Nyugat-Európában már bevált gyakorlatot, miszerint a precízen válogatott ipari és lakossági hulladékkal váltják ki a fosszilis tüzelőanyagok egy részét, költség- és károsanyag-megtakarítást elérve ezzel.

 

A több éve elhúzódó, az építőipart különösen erőteljesen érintő válság miatt a vezetőség a társaság működésének maximális optimalizálásra törekszik. A korábban leányvállalatként működő cégek Duna-Dráva Cement Kft.-be történő integrálásával a DDC működése hatékonyabb, egységesebb lehet.

Immár hagyományosan a nyílt nap keretében hozták nyilvánosságra a „DDC Zöld Megoldás” pályázat eredményét is.

 

ddc3-600-1387004356.jpg

hirdetés

 

A „DDC Zöld Megoldás” pályázat segíti a villányi óvodások egészségének megőrzését és a siklósi Táncsics Mihály Gimnázium udvarának környezettudatos átépítését
 
A „DDC Zöld Megoldás” pályázatot, a vállalat egyedülálló környezettudatos szemléletformálást célzó kezdeményezését - melynek segítségével minden évben közösségi, természet- és egészségvédelmi programokat támogat a cementipari vállalat - 2013-ban ismét olyan fejlesztések és programok támogatására hirdetette meg a DDC, amelyek közösségi terek és a helyi infrastruktúra környezettudatos működtetését és hatékonyabb hasznosítását segítik elő, lehetőséget adva a környezettudatosabb életre, valamint a természeti környezet megismerésére. A pályázatokat idén is a gyárak vonzáskörzetében élő és dolgozó, elismert és hiteles szakértők bírálták el. A bizottság elnöke Bank László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Baranya megyei csoportjának alelnöke, tagjai pedig Kiss-Kálmán Éva kertépítő mérnök, környezetvédelmi szakmérnök, Katona Lajos, a Duna-Dráva Cement Kft. nyugalmazott gyárigazgatója, Polgár Zoltán, borász, és Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatója voltak.

 

A beremendi cementgyárban tartott nyílt nap során a vendégek megismerkedhettek a tavalyi év nyertes pályázói által megvalósított projektekkel, illetve kihirdették az idei év nyertes pályázatait is. A zsűri 2013-ban a beérkezett színvonalas pályaművek közül a villányi Kikerics Óvoda só- és fényterápiás szoba kialakítására beadott pályázatát és a siklósi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola udvarának környezettudatos kialakítására beadott tervét találta a legjobbnak.

 

A villányi óvoda részéről Kincses Tamásné óvodavezető vette át az oklevelet, aki elmondta: „A Kikerics Óvoda már sok éve kiemelt feladatának tekinti a korai környezeti nevelést és a gyermekek egészséges fejlődésének támogatását. Ennek érdekében kerül kialakításra a Zöld Megoldás pályázat keretében megvalósuló só és fényterápiás szoba, mely a természetvédelmi, környezetismereti foglalkozások helyszínéül is szolgál majd.”

 

Az elkészült só- és fényterápiás szobát nem csak az intézménybe járó gyermekek használhatják majd, hanem a környék más óvodáiba járó gyermekek számára is látogatható lesz.

 

Siklóson a Táncsics Mihály Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola belső udvarának környezettudatos kialakítása, megújítása valósul meg a támogatásból. Hortváth István a szakképző iskola igazgatója elmondta: „Iskolánk fontos célja, hogy a tanulóknak átadják a környezettudatosság eszméjét, ezért a beruházás a diákok közreműködésével valósul meg.”

 

A két projekt összesen 3 millió forintos támogatást kap, a beruházások várhatóan 2014 nyarára valósulhatnak meg.

 

Forrás: DDC

 

ddc1-600-1387004413.jpg

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2015. december 12. - Százhúszmillió forintos európai uniós forrásból felújított új telephelyére költözött a pécsi horvát nemzetiségi óvoda - tájékoztatta Győrvári Gábor Zoltán, a Miroslav Krleza Horvát Iskolaközpont igazgatója az MTI-t pénteken.

ir-nagykovet400-1400341224.jpgPécs, 2014. május 19. - Két napot töltött Pécsen Kevin Dowling, Írország budapesti nagykövete a hónap elején. A delegáció a város és az egyetem vezetőivel is találkozott - tájékoztatta portálunkat a Városháza nemzetközi referense.

zart-varosok-harkany400-1383051039.jpgAz Atomerőművel Rendelkező Városok Egyesületének oroszországi képviselői, városvezetői, valamint kormánytisztviselők egy múlt évi szakmai program kedvező benyomásait követve idén októberben visszatértek Harkányfürdőre.