Nyertes megoldások, gyárlátogatás a DDC-nél

2015. december 6., vasárnap 08:00

ddc-gyarlatogatas-beremend1-400-1449302970.jpgBeremend, 2015. december 6. - A Duna-Dráva Cement Kft. hosszú évtizedek óta figyel a környezettudatos megoldások alkalmazására és a természeti környezet értékeinek megőrzésére. A fenntartható fejlődés elve része a vállalat gondolkodásmódjának, kultúrájának, ezért környezetbarát működésének bemutatására nyílt napot szervezett.

Az esemény keretében került sor az idei Zöld Megoldás-pályázat nyerteseinek kihirdetésére is, amelyen a beremendi cementgyár vonzáskörzetébe tartozó oktatási és térségi vezetők is részt vettek.

 

A DDC 2011 őszén indította útjára a Zöld Megoldás-pályázatot azzal a céllal, hogy forrást biztosítson a helyi közösségek önszerveződő kezdeményezései számára környezetük zöldebbé tételéhez és a helyi infrastruktúrák környezettudatosabb hasznosításához, valamint a természeti környezet megismerésének elősegítéséhez. A beremendi cementgyár közelében élő közösségek zöld kezdeményezéseit minden évben 3 millió forint értékben támogatja a vállalat. Idén nem csak a Beremendi és a Váci Cementgyár vonzáskörzetében élőknek adott lehetőséget a vállalat, hogy megvalósítsák zöld elképzeléseiket, hanem Pécs és környékének is. Itt 1,5 millió forintra pályázhattak zöld megoldásokkal.

 

A nyertes pályázat ismertetésére a december 3-án tartott, már hagyományosnak számító nyílt napon került sor a DDC beremendi gyárában. Az esemény keretében mutatták be a térségi vezetők és a közelben működő oktatási intézmények képviselői számára a cementgyár működését is. A résztvevők megismerhették a gyár környezetvédelmi beruházásait - mint például az anyagában nem hasznosítható, de a fosszilis tüzelőanyagok helyettesítésére alkalmas hulladék felhasználási arányának növelése érdekében tett lépéseit.

hirdetés

 

ddc-gyarlatogatas-beremend2-600-1449303061.jpg

 

A benyújtott Zöld Megoldás pályázatokat idén is helyi szakértőkből álló zsűri bírálta el, amelynek elnöke Bank László a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Baranya Megyei Csoportjának alelnöke, tagjai Závoczky Szabolcs a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatója, Bedőné Károly Judit a Kék Gazdaság Innovációs Klaszter képviseletében, illetve Polgár Zoltán a Polgár Pincészet tulajdonosa.

 

A zsűri a 2015-ben beérkezett színvonalas pályaművek közül Beremend vonzáskörzetében Palkonya Önkormányzatának, a villányi FM DASzK, Szakképző iskola - Teleki Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskolája és Kollégiumának, valamint a Szavai Óvodának beadott tervét találta a legjobbnak. Pécsen és vonzáskörzetében pedig Kővágószőlős Község Önkormányzatának és a Bánki Donát utcai Általános Iskola Gyermekeinkért Alapítványának pályázatait díjazta.

 

Palkonya Önkormányzata a DDC 1 500 000 Ft-os támogatásából Közösségi herbáriumot és oktatóközpontot létesít, melynek célja, hogy a helyi lakosok bevonásával bemutassuk a természetben megtalálható gyógynövényeket, fűszernövényeket, gombákat valamint a különleges mediterrán éghajlatnak köszönhető egyedi lepkefajtákat. A herbáriumban a termesztéssel, gondozással, betakarítással, szárítással kapcsolatos feladatokat a közösség látja majd el, ami hozzájárul a lakosság környezeti neveléséhez, valamint a természet adta kincsek újrafelfedezéséhez.

 

ddc-zold-megoldas-dijazottak2015-1449303515.jpg

 

A villányi Teleki Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium „Zöld a zöldben” pályázatának célja, hogy egy környezettudatos nevelésre és pihenésre alkalmas parkot alakítsanak ki az iskola területén. A kert felújítása és növényesítése egyszerre szolgálja az oktatási célokat és a zöld közösségi tér megteremtésének lehetőségét. A beruházást a Duna-Dráva Cement Kft. 1 000 000 Ft-tal támogatja.

 

A Szavai Óvoda projektjének célja, hogy elősegítse a környezettudatos, egészséges életmódra nevelést, a természet értékeinek, szépségének felfedezését, megbecsülését. Ehhez az óvoda udvarában madárbarát tanösvény kerül kialakításra, amit 500 000 Ft-tal támogat a vállalat.

 

Kővágószőlős Község Önkormányzatának „Kővágószőlős-Jakab hegyi Meseösvény” pályázatának célja, hogy mesés formában mutassa be a gyerekeknek a természetvédelmi, táj- és kultúrtörténeti értékeket, az erdő állat- és növényvilágát, mondáit. Az ösvény mentén elhelyezett mesetáblákon található QR kóddal további ismeretterjesztő tartalom érhető el. A meseösvényt szelektív hulladékgyűjtők, bányászati és földtani bemutató is kiegészíti. A beruházás a DDC 1 000 000 Ft-os támogatásából valósulhat meg.

 

A Bánki Donát utcai Általános Iskola Gyermekeinkért Alapítványa 500 000 Ft-os támogatást nyert, hogy az iskola udvarán megvalósíthassa a környezettudatos nevelést elősegítő zöld közösségi kertet. A beruházás során elkészült mini kerteket a gyerekek fogják gondozni, zöldséget, gyógy- és fűszernövényeket, valamint virágokat nevelnek közösen, korcsoportonkénti munkamegosztással.

 

Forrás és fotók: DDC

Kapcsolódó cikkek

Egyedülálló rendezvényre készül Pécs városa 2013. június 30-án. Horvátország uniós csatlakozásának előestéjén a magyarországi horvátokkal közösen nagyszabású ünnepséggel köszönti a 28. európai tagállamot. Az esemény házigazdája Pécs Megyei Jogú Város, valamint Vujity Tvrtko, Pécs Város Jószolgálati nagykövete, a program egyik ötletgazdája. Az eseményen részt vesz és beszédet mond Magyarország miniszterelnök-helyettese, dr. Navracsics Tibor.

buszbaleset-m60-mti-400-1391870029.jpgKolozsvár, 2014. február 8. - Székelyföldi kirándulásra indultak annak a román rendszámú autóbusznak az utasai, amelyik péntek este szenvedett balesetet az M6/M60-as autópályán - tudta meg az MTI a buszt működtető romániai cég név nélkül nyilatkozó illetékesétől.

alkotmany-utcai-iskola-tuz-1377078941.jpgMozgalmas napokat tudhat maga mögött a katasztrófavédelem Baranyában. A hosszú hétvégén 43 segélyhívás érkezett a megyei főügyeletre, amelyből 29 tűzeset, 11 műszaki mentés és 3 téves jelzés volt. Az önkéntesek segítségére is szükség volt, a Misina Mentőcsoport vasúti töltésről lezuhant személyt hozott fel tíz méter mélyből… Ízelítőt adunk a történtekből.