Nem keresik tovább a megszökött farkast

2015. november 1., vasárnap 16:20

erdojarasi-tilalom-szokott-farkas-miatt400-1446391082.jpgPécs, 2015. november 1. - Nem keresik tovább a pécsi állatkertből megszökött farkast - mondta az intézmény igazgatója az MTI érdeklődésére. Szatyor Miklós indoklása szerint az állat megtalálására és befogására szombat délelőttől vasárnap reggelig tartó erőfeszítések eredménytelenek voltak, s mivel nem tudják, hogy a ragadozó hol lehet, nem látják értelmét a kutatás folytatásának.

"Csalikat helyeztünk ki az erdőkben, hátha kiderül, merre járhat, de a csalik érintetlenek maradtak" - jegyezte meg. Az igazgató úgy vélte: ha az erdőben nyugalom van, néhány napig van rá esély, hogy a farkas visszajön arra a területre, ahonnan megszökött, s akkor befoghatják.

 

A farkas szombaton délelőtt tíz óra körül szökött meg a kifutóját villanypásztorral is határoló két és fél méter magas kerítésen át, amikor egy gondozó az itatókat töltötte fel. Az állat pénteken két fajtársával együtt érkezett Olaszországból, eddig is állatkertben élt. Miközben a rendőrség és a helyi vadásztársaság munkatársai nagy erőkkel vonultak a Mecsek déli oldalára, a városüzemeltetési Biokom Kft. kiüríttette az állatkerttel határos parkerdőt.

hirdetés

 

A Mecsekerdő Zrt. bizonytalan időre erdőjárási tilalmat rendelt el a Pécs környéki erdőkben. Az állami erdészeti vállalat honlapján megjelent közlemény szerint a hatóságok által nagy erőkkel keresett állat életveszélyes szituációt teremtett, ezért a cég arra kéri a kirándulókat, ne induljanak el a baranyai megyeszékhelyhez közeli erdőkbe.

 

Az MTI úgy értesült, hogy a farkast szombaton többen is látták a Mecsekben, de befogni nem sikerült.

___

 

Szatyor Miklós korábban hangsúlyozta, hogy bár a farkas alapvetően kerüli az embereket, a viselkedése kiszámíthatatlan, ezért senki se közelítsen felé. Ha valaki meglátja az állatot, figyelje meg, merre halad, és tegyen bejelentést a rendőrségen.

 

Az igazgató az MTI-nek leszögezte: mindent megtesznek, hogy a farkas nyomára akadjanak, ha megtalálják, kábítólövedéket is alkalmazva próbálják befogni. Felkészültek arra is, hogy amennyiben szükséges, és nincs más megoldás, kilövik.

 

Az igazgató a szökés kapcsán megdöbbenésének adott hangot a történtek miatt. "A kerítés mérete, erőssége és védelme megfelel az előírásoknak, egyelőre nem tudni, a ragadozót mi késztethette arra, hogy a villanypásztor csapásai ellenére megszökjön" - mondta. Szatyor Miklós megjegyezte: az átalakítás és bővítés alatt álló, látogatókat tavasztól fogadó állatkert korábbi farkaskifutójának a mostaninál alacsonyabb volt a kerítése.

 

"Elővigyázatosságból ma a szökött állattal érkező két másik farkast zárt térben helyeztük el, s gondolkodunk a kerítés megerősítésén, további magasításán" - közölte még szombaton az igazgató.

 

A pécsi állatkertből húsz évvel ezelőtt szökött meg egy farkas. Az állat megtámadott és súlyosan megsebesített egy ötéves kisfiút, annak kilencéves nővérét. Az őket testével védő szívbeteg nagyanyjuk a sokk következtében életét vesztette.

 

Forrás: MTI, MTI-fotó: Sóki Tamás

Kapcsolódó cikkek

Egyre terjed az országban az influenza járvány, a múlt héten 23 ezer új beteg lett. 

kep-1639-1358154080.jpg

Végre elstartolt a Pirogránit Koripálya a Zsolnay negyedben. A megnyitót tűzzsonglőrök bemutatója színesítette és a Bóbita bábszínház egyik óriásbábja is szórakoztatta a jelenlévőket, majd a korcsolyázók végre birtokba vehették a pályát.

dinnye400-1403214991.jpgCsányoszró, 2014. június 20. - A tavalyinál több kiváló minőségű magyar dinnye kerül a kereskedőkhöz július első hetétől - mondta a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke. Hozzátette, a termelők azt kérték a nagy áruházláncok képviselőitől, hogy július elejétől már ne rendeljenek importot, és ne akciózással kezdjék a magyar dinnye forgalmazását.