Nem csak urán, szénbányánk is lehet újra!

2012. június 25., hétfő 10:36

Pécsen újra lehet szénbánya

Újra mozgolódás van a magyar szénbányák körül: a kormány új energiastratégiája és a világpiaci árak is ebbe az irányba mutatnak.

Az atomenergiával szemben növekvő nemzetközi szkepticizmus és a dráguló gáz- és olajárak világszerte a megújuló, illetve a lassan feledésbe merült tradicionális energiahordozókra fordítják a figyelmet.

 

 

Mindenki azzal gazdálkodik, amije van, így Magyarországon a szénbányászat újraindítását és a meglévő széntermelés működési feltételeinek további biztosítását tűzték ki célból. Már felelős miniszterelnöki biztos is van Kasó Attila személyében. Az ő feladata egy javaslatcsomag összeállítása, amely a következő időszak lépéseit határozná meg a kérdésben.

hirdetés

 

Annyi idő után tehát újra komoly alternatívának tekintjük a szenet, habár valószínű, hogy a húsz éve leállított mélyművelésű bányák újranyitása körülbelül hat-hét éves előkészítés után lesz lehetséges. Komló környékén a Calamites Kft. szakemberei egy olyan jelentős anyagot készítettek elő a miniszterelnök számára, ami Polics József polgármester szerint komoly szerepet játszott abban, hogy ilyen mértékig sikerült már rehabilitálni a magyar szénbányászatot. A miniszterelnöki megbízott a közelmúltban fel is kereste Komlót, tájékozódott a tervekről és megtekintette a nagymányoki külfejtést is. A húsz éve leállított mélyművelésű bányák újranyitása azonban – szakemberek véleménye szerint – leghamarabb hat-hét éves előkészítés után képzelhető el.

 

 

A baranyai szénfejtéseket integráló Mecseki Szénbányák a nyolcvanas években több mint tízezer embernek adott munkát, s a cég évi 3-4 millió tonna szenet hozott felszínre. A rendszerváltáskor kiderült, hogy a nagyüzem – a bányák kedvezőtlen geológiai adottságai miatt – milliárdos ráfizetéssel termel, ezért a bányavállalatot felszámolták. A megszűnt vállalat szakemberei hozták létre a CalamitesKft.-t, hogy tovább foglalkozhassanak szakterületükkel. Nagymányok és Váralja határában 2-2 millió tonna, külszíni fejtéssel kitermelhető szenet feltételeznek, Nagymányok alatt pedig további 430 millió tonnányit, amelyet mélyművelésű bányával lehetne a felszínre hozni.
 

Kapcsolódó cikkek

harkany-legifelvetel400-1420206188.jpgHarkány, 2015. január 3. - A kormány rendkívüli, 215 millió forint célzott támogatást adott Harkánynak. Az önkormányzat a pénzt a tulajdonában lévő fürdő fejlesztésére fordíthatja - mondta Tiffán Zsolt országgyűlési képviselő a fürdővárosban még az óév utolsó napján tartott sajtótájékoztatón.

Pécs, 2015. június 29. - A közigazgatás korszerűsítésének folyamata hamarosan fontos állomásához érkezik a baranyai megyeszékhelyen. Július 3-án megkezdődik a Kossuth téren a második pécsi kormányablak kialakítása - közölte a Baranya Megyei Kormányhivatalt vezető Dr. Horváth Zoltán kormánymegbízott.

pecsi-kesztyu1-400-1437592594.jpgPécs, 2015. július 23. - A korábban egyszerre ötezer embernek is munkát biztosító pécsi kesztyűipar történetét feldolgozó múzeum nyílt szerdán a Széchenyi téren.