„Nekünk ez tényleg kínai!”

2014. március 10., hétfő 12:29

kinai400-1394470644.jpgÚj lehetőséggel bővül az idegen nyelvi oktatás a Mecsekaljai Általános Iskola Székhelyintézményében, a korábbi Bánki Donát Utcai Általános Iskolában a 2014/2015-ös tanévtől. A meglévő angol és a német nyelv mellett a kínait is választhatják majd idegen nyelvnek az itt tanuló, vagy ide jelentkező diákok.

A felmenő rendszerben bevezetett kínai nyelvoktatás egyedülállónak számít Magyarországon, mivel általános iskolában - a pécsi pedagógusok által kidolgozott formában - máshol nem működik. Az elkészült tervek szerint a leendő elsős kisdiákok 1-3. évfolyamon heti egy órában ismerkedhetnek a kínai nyelvvel, amely a későbbi évfolyamokon magasabb óraszámban is választható lesz.

 

A kínai nyelv tananyagát a pedagógusok úgy állították össze, hogy az szinte teljesen megfelel az angol nyelvi tantervi előírásoknak, csak kínai szókészlettel, szókinccsel, nyelvtani ismeretekkel. Az alsó tagozaton a szóbeliségre került a hangsúly, az írásbeliséget csak az 5. évfolyamtól vezetjük be.

hirdetés

 

A kínai kultúrával nemcsak a tanórai keretek között találkozhatnak a gyermekek, hanem a szakköri foglalkozások kínálatában is megjelenik. Mindezek lehetővé teszik, hogy a fiatalok a 8. évfolyamra olyan megalapozott kínai nyelvtudásra tegyenek szert, amely a középiskolában előnyt jelenthet a számukra a felvételi eljárásban és akár a kínai tanulmányok folytatására is lehetőségük nyílik a pécsi Leőwey Klára Gimnáziumban.

 

Az iskola nemcsak a leendő tanítványaira gondolt a kínai nyelv bevezetésekor, hanem jelenlegi diákjaira, valamint a szülőkre, óvodás gyermekekre is. Számukra szintén szakköri formában nyílik lehetőség a kínai nyelvvel és kultúrával való megismerkedésre.

 

Az ELTE Konfuciusz Intézete támogatja a Bánki Donát Utcai Általános Iskola kezdeményezését és az iskola munkáját kínai anyanyelvű tanár biztosításával kívánja segíteni.

 

Az intézmények együttműködési megállapodást kötnek egymással, melynek aláírása március 7-én, pénteken este a Zsolnay Negyed E78-as nagytermében, nagyszabású gálaműsor keretében történt. A Mecsekaljai Általános Iskola Székhelyintézményének nevében Páva Péter pécsi tankerületi igazgató, Bognár László a Mecsekaljai Iskola főigazgatója, valamint az ELTE Konfuciusz Intézetének igazgatója, Dr. Hamar Imre látták el kézjegyükkel a dokumentumot.

Kapcsolódó cikkek

11-1354368702.jpgÉvtizedekre meghatározó, átfogó városfejlesztési terv létrehozásába vágja a fejszéjét a város vezetése és a szakemberek. A cél egy modern és élhető megyeszékhely kialakítása.

borton400-1469827484.jpg

Komló, 2016. július 29. - A Komlóra tervezett 500 férőhelyes börtönbe 250 helyi munkavállaló toborzását kezdte meg a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) és a város önkormányzata, a közös felhívást Polics József (Fidesz-KDNP) polgármester Facebook-oldalán tette közzé.

 London, 2013. április 6., szombat  - Négy és fél perc alatt fogyott el a 65 ezer belépő a Rolling Stones nyári londoni koncertjére.