National Geographic: kutatás a szultán szíve után

2014. június 28., szombat 07:00

szultan-szulejman400-1403910195.jpgBudapest, 2014. június 28. - Kimerítő részletességgel számol be a török kori emlékeket feltáró szigetvári kutatásról a National Geographic - tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel a Magyar Turizmus Zrt.

A 2009 óta zajló, a török kormány által is finanszírozott ásatások során I. Szulejmán türbéjét szeretnék fellelni. Ha sikerrel járnak, Szigetvár népszerű úti céllá válhat az oszmán örökséget újra felfedezni kívánó török utazók számára. I. Szulejmán 1566-ban, Szigetvár ostroma során vesztette életét. Az uralkodó testét ugyan Konstantinápolyban temették el, belső szerveit azonban - a legendák szerint - a szigetvári török tábor közelében. A török turisták részéről máris nagy érdeklődés övezi a projektet, számuk 40%-kal nőtt az elmúlt néhány évben. A tervek között új látogatóközpont és számos ötcsillagos szálloda építése is szerepel - olvasható a National Geographic oldalán.

hirdetés

 

A kutatás résztvevői a 2013. szeptember 20-án tartott szigetvári konferencián jelentették be, hogy kutatók egy eddig ismeretlen oszmán kori település maradványait fedezték fel Szigetvár közelében I. Szulejmán szultán türbéjének keresése során. A konferencia idejére a Magyar Turizmus Zrt. arab és török piacokért felelős piacfejlesztési irodája, valamint Dél-dunántúli Regionális Marketing Igazgatósága közösen szervezett Budapest és Pécs török kori emlékeit bemutató sajtótanulmányutat.

 

Ha kíváncsi a teljes National Geographic-cikkre, kattintson ide.

 

Forrás: OBJEKTÍV Hírügynökség

Kapcsolódó cikkek

Bogád, 2015. június 13. - Befejeződött három Pécs környéki község és egy kisváros mintegy 1,2 milliárd forintos szennyvízcsatorna-beruházása, a fejlesztés záróeseményét pénteken Bogádon tartották.

Pécs, 2014. december 31. - December 28-tól december 31-ig vásárolhatók meg az év többi napján engedélyhez kötött pirotechnikai eszközök. A tűzijátékokat felhasználni a használati és kezelési útmutatóban meghatározottak szerint december 31-én 18 órától a következő naptári év január 1-jén 6 óráig lehet. A Katasztrófavédelem összefoglalta a tűzijáték-használattal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

ivokut-a-nyertesek400-1401995931.jpgPécs, 2014. június 6. - Tavasszal jelképesen az iskolások is csatlakozhattak a pécsi biogázerőmű építéséhez a Tettye Forrásház Zrt. makettpályázatán. A gyerekek kreatív munkájának elismeréseként a napokban két intézmény is ivókúttal gyarapodik.