Nagyobb az érdeklődés a pécsi távfűtés iránt

2015. október 10., szombat 08:00

Pécs, 2015. október 10. - Nőtt az érdeklődés a távfűtés iránt Pécsett az elmúlt években, a szolgáltató Pétáv Kft. a távhőrendszer bővülésének köszönhetően ma mintegy 5 százalékkal több hőenergiát biztosít ügyfeleinek, mint 5 évvel ezelőtt - tájékoztatta az önkormányzat pénteken az MTI-t.

A város közleményében Girán János (Fidesz-KDNP) alpolgármesterre hivatkozva azt írta, hogy a megújuló energia alapú rendszerhez tavaly és idén több nagyfogyasztó, köztük a Honvéd utcai klinikai tömb, a Megye utcai gyermekotthon, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság épületei és mások mellett társasházak is csatlakoztak. Emellett új építésű társasházak beruházói is távhőszolgáltatásban gondolkodnak.

 

A közlemúltban meggondolták magukat és mégis igényelték a távhőellátást annak a százlakásos pécsi társasháznak a lakói, akik korábban a leválás mellett döntöttek arra hivatkozva, hogy jobban járnak egy gázüzemű kazán által termelt energiával - tették hozzá.

hirdetés

 

Az önkormányzat a jövőbeni tervekkel kapcsolatban kiemelte, hogy a Pétáv a keleti városrészben és a város más pontjain újabb lakossági és intézményi fogyasztókkal tervezi bővíteni ügyfélkörét, az energiaigény-növekedés várhatóan 60, tízemeletes épület energiaigényével lesz egyenértékű. A már előkészítés alatt álló beruházás 900 millió forintba kerül, a társaság a költségek fedezéséhez pályázati forrásokat is igénybe venne - jegyezték meg.

 

Az 51 százalékban a pécsi önkormányzat és 49 százalékban a Pannon Hőerőmű tulajdonában lévő, tavaly 6 milliárd árbevételt elérő, mintegy 180 dolgozót foglalkoztató Pétáv jelenleg több mint 31 ezer lakást és mintegy 450 intézményt, gazdasági szervezetet lát el hőenergiával.

 

Az alpolgármester emlékeztetett arra, hogy Pécsen a távhőrendszert is kiszolgáló hőerőműben kizárólag megújuló energiaforrást, elsősorban szalmát és faaprítékot használnak villamosenergia- és hőenergia-termelésre. Pécs energiaellátása mára elszakadt a földgáztól, ami kiszámíthatóbbá teszi a termelést, kiküszöböli az ellátási bizonytalanságokat - idézték a közleményben Girán Jánost.

 

Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy a pécsi távhőrendszer nagymértékben hozzájárul Magyarország európai uniós klímavédelmi vállalásainak teljesítéséhez, emellett erősíti Pécs esélyeit abban, hogy néhány éven belül Európa Zöld Fővárosává válhasson.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

allatkert-nyitas1-400-1463813386.jpg

Pécs, 2016. május 21. - Átadták a látogatóknak pénteken az 1,8 milliárd forintos beruházással kialakított új pécsi állatkertet.

Pécs, 2016. november 7. - Nem várt műszaki akadályba ütköztek a víziközmű-felújítást végző szakemberek a Magyarürögi úton, ahol a Tettye Forrásház munkatársai október óta dolgoznak a hálózat korszerűsítésén. Úttest alatti átfúrással kezdték meg az új vízvezeték építését annak érdekében, hogy elkerüljék a Magyarürögi út lezárását, egy a nyomvonalon lévő szikla miatt azonban az elkövetkezőkben más technológiával kell folytatni a munkálatot.

Tekintettel a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban várható hűvös időjárásra a PÉTÁV Kft. szeptember 30-án, hétfőn elindítja a fűtésszolgáltatást azon épületekben, ahol a lakóközösségek erről másképpen nem rendelkeznek - tájékoztatta portálunkat a cég.