Munkahelyeket teremt Pécs Zöld programja

2014. június 18., szerda 11:51

A város évek óta komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy a lehető legegészségesebb környezetet biztosíthassa a pécsieknek: 16 ilyen program fut jelenleg is emiatt. Ezúttal Pécs azt a célt tűzte maga elé, hogy pályázik az Európa Zöld Fővárosa címre. Ez nem csak komoly elismerés Magyarországnak és a városnak, de új munkahelyeket is jelent. 

Európa Zöld Fővárosának lenni számos előnnyel jár. Ezek közül az első a tisztább környezet, az új munkahelyek és beruházások, amelyek a felkészüléssel együtt járnak. A díj hozadéka az idegenforgalom fellendülése és a nagy nemzetközi médiavisszhang is, valamint a környezetvédelmi projektek erőteljesebb – uniós - támogatása.


- Számomra fontos, hogy Pécs Zöld Főváros legyen, mert rajtunk is múlik, hogy milyen környezetben élnek majd gyermekeink és az utánunk következő generációk tagjai – mondja Páva Zsolt.

hirdetés

 

Pécs polgármestere egyértelműen utalt azonban arra, hogy bár fontos lenne az európai elismerés a városnak és az országnak, nem csak egy újabb címre pályázik a város, hanem ennél többről van szó.

- A Zöld Főváros törekvésünkkel új munkahelyeket biztosíthatunk a pécsieknek a  környezetvédelmi beruházásokon, programokon keresztül – magyarázza a polgármester, aki kabinetfőnökét, Girán Jánost bízta meg a részletek kidolgozásával és a teljes program vezetésével.

 

- Polgármester úr két fő célt fogalmazott meg számomra: új munkahelyek létrehozását a különböző zöld-beruházások, projektek során, illetve hogy Pécsett még tisztább, még egészségesebb legyen a környezet – mondta Girán János.

 

A város „zöld megbízottja” hangsúlyozta, fontos Pécs számára a cím és maga a pályázat, ám ez sokkal inkább egy eszköz, mint cél.

 

- Ennek segítségével ugyanis olyan uniós pénzügyi csatornák és források nyílnak meg a város előtt, amelyeket új környezettudatos beruházásokra lehet fordítani, ezek pedig új munkahelyeket is jelentenek a pécsieknek – hangsúlyozta Girán János.

 

Hozzátette, van esély azonban arra is, hogy Pécs tényleg elnyerje az Európa Zöld Fővárosa címet, hiszen a város már eddig is nagyon komoly lépéseket tett az egészséges, zöld környezet megteremtéséért. Jelenleg is 16 tudatosan elindított, összesen több tízmilliárdos, sikeres program folyik Pécsett, amelyek közül nem egy európai példa is lett már. Legutóbb például a megújuló energiaforrások felhasználása miatt a Dalkia pécsi erőműve vívott ki nemzetközi figyelmet és elismerést.

 

Pécs legkorábban 2017-ben kaphatja meg a címet, ezzel bekerülve Stockholm, Hamburg, Vitoria-Gasteiz, Nantes, Koppenhága és Bristol mellé.  

Kapcsolódó cikkek

zsinagoga2-400-1392213792.jpgPécs, 2014. február 13. - Mintegy 110 millió forintból indul a pécsi zsinagóga belső restaurálása, valamint a pécsi és baranyai zsidóság történetét bemutató kiállítás kialakítása - jelentették be a baranyai megyeszékhelyen.

Szabadszentkirályon megtámadtak egy fiatal párt. A három támadó ellen csoportosan elkövetett garázdaság gyanújával indított eljárást a Szigetvári Rendőrkapitányság. A háttérben úgy tűnik, durva családi perpatvar áll.

Pécs, 2015. január 16. - A polgármester szerint húsz év után az első olyan évet kezdi meg a város, amikor a jövőre koncentrálhat a múlt helyett, és minden adat azt mutatja, hogy a baranyai megyeszékhely 2015-ben látványos fejlődésnek indulhat.