MSZP: Orbán ígéretei annyit érnek, mint az üveggyöngyök

2015. április 28., kedd 20:50

orban-viktor3-pecsen20150428-400-1430246788.jpgPécs, 2015. április 28.- Orbán Viktor ígéretei annyit érnek, mint az üveggyöngyök, hiszen mai pécsi látogatásán az öt évvel ezelőttivel megegyező ígéreteket tett - mondta Szakács László baranyai MSZP-s országgyűlési képviselő.

A politikus a miniszterelnök sajtótájékoztatójára reagálva úgy fogalmazott: a kormányfő már 2010-ben úgy beszélt az M6-os autópálya horvát határig történő meghosszabbításáról, egy pécsi elkerülő út építéséről, a 67-es út felújításáról és egy híd építéséről a Dráván, hogy mindezt elintézettnek lehet tekinteni.

 

A mai ígéretek között szerepelt a déli ipari park 90 hektáros bővítése is, de erre egyelőre nincs szükség, mert a parkban 200 hektár még üresen áll - emelte ki Szakács László.

 

A szocialista képviselő közölte: az elmúlt években létesült hatezer új munkahelyről is beszélő kormányfőt rosszul tájékoztathatták, mert "innen elköltöznek a több száz, több ezer embert foglalkoztató vállalatok, és nem nagyon jön a helyükre senki".

hirdetés

 

"A miniszterelnök teljes foglalkoztatottságot ígért abban a városban, ahol a lakosság az elmúlt 5 évben 10 százalékkal csökkent, ahonnan az emberek a munkalehetőségek, a megélhetés és a kilátások hiánya miatt elköltöznek" - mondta.

 

Szakács László közölte: a kormány által elfelejtett, hátrahagyott térségek, mint Baranya vagy Pécs, csak a közmunkából részesülhetnek, a valódi javakból, termelő munkahelyekből nem.

 

A politikus a város legnagyobb problémájaként a Pécsi Tudományegyetem leépülését jelölte meg. Azt mondta, hogy az elmúlt években a korábbi majdnem felére esett vissza a hallgatói létszám, s ez negatív hatást gyakorolt az ingatlanpiacra és a szolgáltatókra.

 

A képviselő Pécs szempontjából "sikertörténetnek" azt nevezte, hogy a miniszterelnök veje, Tiborcz István érdekeltségébe tartozó cég korszerűsíthette a közvilágítást, s a milliárdos beruházáshoz a városnak hitelt kellett felvennie.

 

Szakács László a pécsi önkormányzatnak egy közelmúltban a lakosság körében végzett felmérésére reagálva úgy fogalmazott, hogy bár a válaszadók többsége aquaparkra, sport és szabadidőközpontra vágyik, az MSZP-nek baloldali pártként azon emberek érdekeit is képviselnie kell, akiknek nem a szabadidő eltöltése, hanem a munkahely, a megélhetés, a kilátástalanság a legnagyobb problémája.

 

Szakács László szerint Orbán Viktornak válaszolnia kell a térség legfontosabb kérdéseire, például arra, hogyan akarja megállítani a várost és Baranyát sújtó elvándorlást, miért "fulladt be" az Ős-Dráva program, miért nem hallani a kertvárosi elkerülő útról, valamint miért van szüksége az államnak a gyakorlóiskolákra.

 

A politikus kitért a Paksi Atomerőműben keletkező nagy radioaktivitású hulladékoknak a baranyai Boda térségébe tervezett tárolójára is. Azt mondta: reméli, hogy Orbán Viktor azon kijelentéséből, miszerint ebben az ügyben számít a pécsiek véleményére, az következik, hogy a Fidesz-frakció támogatni fogja a szocialistáknak e kérdésben tett kötelező erejű népszavazási kezdeményezését.

 

Forrás: MTI, MTI-fotó: Sóki Tamás

Kapcsolódó cikkek

szamarful-csaladi-fesztival-nyito1-1377244461.jpgTöbb mint hatvan programra várják az érdeklődőket a Zsolnay Örökségkezelő ingyenes nyárbúcsúztató családi fesztiválján, amelyet augusztus 24-én és 25-én, szombaton és vasárnap rendeznek Pécsen.

Pécs-Baranya, 2014. május 4. - Többnyire kidőlt fákhoz riasztották a megye tűzoltóit, de két helyen a társasházak tetején felgyűlt csapadék okozott gondot. Főként Pécs és Komló környékén volt szükség a tűzoltók beavatkozására.

Pécs, 2016. november 5. - Díszhangversennyel ünnepelték pénteken a Pécsi Rotary Club 25 éves jubileumát a Kodály Központban. A tehetséges gyermekek támogatását célul kitűző koncerten a Pannon Filharmonikusok zenekarával (PFZ) együtt lépett fel Mohai Zsófia oboaművész és Boros Misi zongorista.