Mindenki a saját tettéért felelős - Civilek a félelemkeltő tüntetés ellen

2012. július 25., szerda 10:59

civilek a félelemkeltő tüntetés ellen

Interjú Bokrétás Ildikó szervezővel.

Július 23-án, párhuzamosan a szélsőjobboldali szervezetek pécsi menetelésével, civiliek szerveztek tüntetést a gyűlölet- és félelemkeltés ellen. A rendőr sorfal egyik oldalán bőrfejűek vezetésével a halálbüntetés bevezetését követelők álltak, a másikon pedig a jobbára az egyetemhez köthető civilek, akik – körülbelül 80-an – a félelem- és gyűlöletkeltés ellen tiltakoztak. Mottójuk a következő volt: „Mindenki a saját tettéért felelős.” A szigorúan békés megmozduláson mindenki egy szál virággal és gyászszalaggal emlékezett az elhunyt pszichológusra, akinek családja kifejezte, nem szeretnék, ha lányuk nevét politikai célok - például a halálbüntetés bevezetése - melletti kampányra használnák fel.

 

a cigányság nem bűnözés

hirdetés

Bokrétás Ildikó szervezővel beszélgettünk.

 

- Kik az ellentüntetés szervezői?

 

- Ez egy abszolút civil kezdeményezés.

- Mi a céljuk?

 

- Meghirdettek Pécsen egy olyan felvonulást, ami abszolút gyűlöletkeltő gondolatokat hirdet, és úgy gondoltuk, nem hagyjuk szó nélkül, h Pécs utcáin végigvonul egy ilyen menet. Azt gondoljuk, hogy egy általánosítás egy csoportra nézve borzasztóan káros, és nem szabad ezt megengednünk. Ezért a mottónk: „Mindenki a saját tettéért felelős”, és a „A cigányság nem bűnözés”. Szolidaritásunkat fejezzük ki egy olyan csoport felé, akik nagyon meg vannak bélyegezve Magyarországon, és az utóbbi hetekben ez nagyon radikalizálódott. Olyan városban akarunk élni, ahol az emberek békében élnek egymás mellett, és nem a bőrszínük alapján ítélik meg egymást. Nagyon sokan otthon ülnek és hallgatnak igazából. Egyrészt, mert sokan nem szeretnek konfrontálódni, másrészt, mert sokan félnek. Egy ilyen menetnek ez is a célja, mikor végigvonulnak egy városon, hogy félelmet ültessenek el az emberekbe. Az erő szimbólumaival és az agresszió eszközeivel mennek. Mikor kiáll ez ellen 82 ember a városban, lehet, hogy legközelebb már nem ennyien állnak ki, és elhiszik, hogy kifejezhetik a véleményüket, akkor is, ha mások ezt nem így gondolják.

- Mi a válaszuk azokra a vádakra, hogy Magyarországon a bűnöző rétegben nagy számban találhatóak cigányok?

 

- Nem vitatkozom ezzel, valóban nagy számban találhatók roma elkövetők. De egy olyan társadalomban élünk, ami nem segíti a másik felemelkedését. Ezek az emberek generációk óta nem nagyon jutnak munkához, ha a nevüket elolvassák egy jelentkezési lapon, azonnal félreteszik. Ez nem menti fel a bűnösöket és ezt mi sem tesszük meg, ezért írtuk ki, hogy mindenki a saját tettéért felelős. De ezért a helyzetért közösen vagyunk felelősek, hogy ilyen radikális elkülönülés van a társadalomban.

- Hogyan lehet visszafordítani ezt a tendenciát?

 

- Merjünk kommunikálni és képviselni az elképzeléseinket. Az ellenkező oldallal is kommunikálni kell, hogy megvalósuljon egy másfajta diskurzus. Gazdasági válságban vagyunk, ezért ez nagyon nehéz ügy. De már egy lépcső lehet egy másfajta társadalom felé, ha az emberek a hétköznapi életben más hozzáállást tanúsítanának a másságokkal szemben.

- Az ellenkező oldal alatt a fáklyásmenetre gondol?

 

- A fáklyás menet résztvevői között is sokan lehetnek olyanok, akikre nagy nyomást helyez a válság, ami miatt nőnek a feszültségek. Ha valaki nem gondolja végig tudatosan, hogy benne miért is jönnek létre feszültségek, akkor belesodródhat olyan csoportok közé, akik bűnbakokat képeznek a másik csoportból. Ezért is fontos a diskurzus.

- Ön szerint hogyan változott a közhangulat Pécsen a történtek óta?

 

- Tragikus események történtek, ezért van alapja, hogy feszült a hangulat. Mi azért gondoltuk, hogy ebben a hangulatban is kiállunk, mert nem értünk egyet vele, hogy gyűlöletkeltő hangok vonuljanak végig a városon. Ezt szeretnénk kifejezni.
 

Kapcsolódó cikkek

Egyedülálló rendezvényre készül Pécs városa 2013. június 30-án. Horvátország uniós csatlakozásának előestéjén a magyarországi horvátokkal közösen nagyszabású ünnepséggel köszönti a 28. európai tagállamot. Az esemény házigazdája Pécs Megyei Jogú Város, valamint Vujity Tvrtko, Pécs Város Jószolgálati nagykövete, a program egyik ötletgazdája. Az eseményen részt vesz és beszédet mond Magyarország miniszterelnök-helyettese, dr. Navracsics Tibor.

fogyasztobarat-dij-2-1411049968.jpg

Fogyasztóbarát Település címet vett át Páva Zsolt Koszorús Lászlótól, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkárától.

A címmel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium azon települések intézkedéseit kívánja értékelni, melyek hozzájárulnak a fogyasztóbarát szemlélet általánossá válásához, valamint a fogyasztók helyzetének javításához

203438-130704-tuz-fema-600-1373051226.jpg

A csütörtöki FEMA-tűz óta a katasztrófavédők és rendőrségi helyszínelők vizsgálják, mi okozhatta a tüzet. Már felvetődött a szándékos gyújtogatás gondolata is.