Megújult a különleges növényvilágú Pintér-kert

2013. november 21., csütörtök 16:00

tettye-pinter-kert400-1385046195.jpgA Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság az Új Széchenyi Terv keretében elnyert hatvanmillió forintnyi pályázati támogatás segítségével valósította meg a mintegy száz éve létesített pécsi Pintér-kert rekonstrukcióját.

A több mint 30 éve országos védelem alatt álló kert teljes körű rehabilitációjára azért volt szükség, mert az elmúlt évtizedekben előretörtek az agresszív növényfajok, miközben a védett vagy fokozottan védett növény- és állatfajok élőhelyeinek területe csökkent. A projekthez a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) támogatási rendszeréhez benyújtott pályázatán 60 596 469 Ft támogatást kapott.

 

A támogatás segítségével megújult az arborétum kerítése, mely a kert alapításának időszakát, az 1920-as évek stílusát idézi. A bejárati részen kialakítottak egy illatösvényt főként vakok és gyengénlátók részére. Bizonyos növényfajok és állományok ritkítását végezték el, valamint új élőhelyeket létesítettek. A kert növényei mellett új zománctáblákon tüntették fel magyar és tudományos neveiket, valamint származási helyeiket. A gyűjteményes kert mellett egy rendezvényteret is kialakítottak, mely a jövőben szabadtéri kamarakoncertek, művészeti performanszok helyszíne lehet.

hirdetés

 

Több évtized után mostantól ismét látogatható a kert felső része, mely a jellegzetes mecseki karsztbokorerdő látványát kínálja a vendégeknek. A parkerdő és természetszerű bokorerdő jelleg megőrzése mellett folyamatos telepítésekkel fokozatosan itt is kialakítják a gyűjteményes karaktert. A hegyoldalon több kilátópont is található, ahonnan a Tettye és a környező területek látványa tárul a látogatók elé. A túrázóknak rozsadementes acél korlátok adnak biztonságot a meredek hegyoldalon.

 

Pécs ezáltal új értékkel gazdagodott, a megszépült kert jól szolgálhatja a természeti és a történeti értékek megőrzését, a szemléletformálást, az oktatási feladatok színvonalasabb ellátását. Mindezeken túl felüdülést, kikapcsolódást nyújt a látogatók számára.

 

Forrás: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

 

A képek még a felújítás előtt készültek.

 

Az arborétumról bővebben ide kattintva olvashat.

 

pinter-kert-tettye-500-1385046316.jpg

Kapcsolódó cikkek

a félelemkeltés menete Pécsett

Érthetetlen a városi médiumok reakciója a hétfői tüntetésre. A Bama 1000 főnek minősíti a kb. 500 - nagyrészt Somogyból importált - menetelőt, a Pécsi Stop pedig békés felvonulásról ír. Ezzel szemben a valóság...

banyaszati-muzeum2-400-1392787161.jpgPécs, 2014. február 19. - Ismét látogatható a Mecseki Bányászati Múzeum Pécsen. Az intézményt Fónagy János parlamenti államtitkár tegnap nyitotta meg az érdeklődők előtt.

magashaz-a-mecsekoldalrol400-c-pilise-gabor-1390037803.jpgNapokon belül elhárulnak a jogi akadályok a több mint két évtizede lakatlan huszonöt emeletes pécsi magasház bontása elől - mondta a megyei kormánymegbízott kedden újságíróknak.