Megújult a komlói bányászati kiállítás

2016. október 7., péntek 07:00

Komló, 2016. október 7. - Ismét látogatható a komlói József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény hárommillió forintos állami forrásból megújított bányászati kiállítása.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Kubinyi Ágoston programjának keretében felújított tárlat megnyitóján az emlékezés fontosságát hangsúlyozva azt mondta: a bányászati hagyományok, emlékek több mint két évszázadon keresztül meghatározták a térség arculatát.

 

A több mint száz bányászati emléket, szerszámot, eszközt, munka- és egyenruhát látványos fotókkal és festményekkel és térképekkel bemutató kiállítás berendezései közül az államtitkár kiemelte az 1934-ből származó - a program során restaurált - a bányászok védőszentjét, Szent Borbálát ábrázoló, mintegy két méter átmérőjű zászlót, amelyet a magyar múzeológia történetének különleges és egyedi darabjának nevezett.

hirdetés

 

Hoppál Péter a Kubinyi Ágoston program eddigi eredményeire térve kifejtette: több mint hárommilliárd forint értékben valósult meg múzeumfejlesztés az ország "sok-sok száz településén".

 

Polics József (Fidesz-KDNP), Komló polgármestere felidézte, hogy a város az elmúlt években több méltó bányászati emlékhellyel bővült, ezek sorában említette a megújított tárlatot. Szólt arról is, hogy a komlói tervek között szerepel egy, a mecseki dinoszauruszt is magába foglaló ősleletektől egészen bányászati berendezésekig a város emlékeit komplexen bemutató kiállítótér létrehozása a helyszínen.

 

Steinerbrunner Győzőné könyvtárigazgató az MTI érdeklődésére elmondta az 1993-ban nyílt bányászati kiállítás helyiségét teljesen felújították, új vitrineket szereztek be, illetve bányászjelenetet ábrázoló falfestménnyel is bővült a tárlat. A közönség egyebek mellett bányászlámpákat, speciális mentőeszközöket és robbantógépet is láthat a kiállításon.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

tasi-virag-1374503524.jpgA Pécsi Rendőrkapitányság eltűnés miatt keresi a tizenhét éves Tasi Virágot. A fiatalkorú június 17-én a pécsi Megye utcai Gyermekotthonból ismeretlen helyre távozott és azóta ismeretlen helyen tartózkodik.

magashaz-bontasa-start400-1458985515.jpg

Pécs, 2016. március 26. - Megkezdődött a héten a magasház néven emlegetett 25 emeletes épület bontása, az abból származó törmeléket szállító első teherautó péntek délelőtt hagyta el a területet - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

20130214-132238-1360969704.jpgA Zlatko és Vesna Prica Művésztelep Közhasznú Alapítvány 2012. február 14-én Samoborban tartotta munkaértekezletét.