Megújul az „álruhás királylány”

2014. február 5., szerda 17:00

leowey-sajtotajekoztato400-1391616263.jpgAz elmúlt évtizedek számos iskola épületét viselték meg, és van, ahol életveszélyesek lettek az állapotok. A kialakult helyzet megoldását már nem lehetett elodázni, ezért megindultak a fejlesztések, amelyben a Leőwey Klára Gimnázium kiemelt szerepet kapott.

A fejlesztés hátterében az a 30 éves megállapodás áll, amelyet tavaly júniusban kötött a város a tulajdonossal, a Ciszterci Renddel. Első lépésben tavaly kezdték meg a fejlesztést a német tagozat épületében történő átalakításokkal. Ezt fogja követni idén tavasszal egy, az egész épületet érintő átalakítás, amelyben többek között a nyílászárókat cserélik le, korszerű szigeteléssel, a födémek megerősítésével és a tető felújításával egyetemben. A harmadik lépés a következő tanévről fog szólni, amikor egy tanterembővítési programban a természettudományos labor újul meg, melynek eredményeképp lehetőség nyílik arra is, hogy - az együttműködési megállapodások alapján - 12 általános iskola diákjai látogathassák a Leőweyt, és bekukkanthassanak a labor "kulisszái mögé". (Második képünkön a most még felújítatlan labor.) Ezt a lépést egy nyertes európai uniós pályázat jóvoltából tehetik meg, ami 320 millió forintot jelent.

hirdetés

 

1656283-666119823451335-803135803-n-1391604785.jpgPáva Zsolt, Pécs polgármestere a Leőweyben tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy az önkormányzat azért fordít kiemelkedő figyelmet az iskolára, mert azt egy fontos, elit gimnáziumnak tekinti, és a pusztulását nem lehet ölbe tett kezekkel végignézni.

 

2010-ig bizonytalan volt a gimnázium jövője, ám végül sikerült olyan megállapodást kötni a Ciszterci Renddel, amelyben a lehető legjobban járt az iskola, így még további 30 évig maradhat a helyén. Addig viszont nem felhőtlen ez a boldogság, amíg az a hely egy veszélyes, lepusztult környezetben található, ezért is fontos a fejlesztési program. Dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő elmondta, hogy az épület megújítására több mint  800 millió forintot szánnak.

 

Dr. Zalay Szabolcs, a gimnázium igazgatója így fogalmazott: "A Leőwey egy álruhás királylány, akiről mindenki tudja, hogy itt van a város szívében, de az álruháját most leveheti, és felhúzhatja az igazi ruháját."

Kapcsolódó cikkek

csotores400-1406650720.jpgPécs, 2014. július 30. - Milliós számlává duzzadt két csőtörés is a hetekben Pécsen. A Tettye Forrásház szakemberei a napokban két olyan rejtett belső hibát találtak, ahol a repedt csőből hosszú hónapok alatt több ezer köbméternyi ivóvíz folyt el, magas számlát eredményezve ezzel az érintett lakóknál, üzlettulajdonosoknál.

Mint, ahogy azt a Magyar Közút közleményében megjósolta, elérte a Dunántúlt a hófúvás.
A MÁV járatai-egyelőre-fennakadás nélkül közlekednek, a lakosságot viszont arra kérték: aki teheti, ne induljon útnak.

ddc-palyazat1-1384292704.jpgA beremendi cementgyárat működtető vállalat alapítványa, a Duna-Dráva Ifjúsági és Innovációs Alapítvány immár negyedik éve, évi 3 millió forinttal támogat olyan Beremend környéki diákokat, akik tanulmányaik mellett kiemelkedő teljesítményükkel bizonyítottak már más területeken is.