Megkezdődik a zsinagóga belső felújítása

2014. február 12., szerda 15:00

zsinagoga2-400-1392213792.jpgPécs, 2014. február 13. - Mintegy 110 millió forintból indul a pécsi zsinagóga belső restaurálása, valamint a pécsi és baranyai zsidóság történetét bemutató kiállítás kialakítása - jelentették be a baranyai megyeszékhelyen.

Hoppál Péter (Fidesz), a pécsi önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának elnöke a zsinagógában tartott sajtótájékoztatón elmondta: egy javarészt uniós finanszírozású, több más pécsi egyházi érték felújítását célzó program keretén belül februárban indul meg a fejlesztés az 1864 és 1868 között, Gerster Károly és Frey Lajos tervei alapján létesült épületben. Hangsúlyozta: a város számára kiemelten fontos, hogy az egyházakat, valamint azok kulturális, oktatási, történelmi értékeit felkarolja, azok népszerűsítését segítse. A bizottsági elnök arról is beszélt, hogy a projektnek köszönhetően a zsinagógában lévő első Angster-orgonát is rendbe hozzák.

hirdetés

 

A sajtó számára tartott bejáráson Schönberger András rabbi beszámolt arról, hogy az épületet tíz évvel ezelőtt újították fel kívülről, belső rekonstrukciója azonban eddig elmaradt.

 

Goldmann Tamás, a Pécsi Zsidó Hitközség elnöke a beruházás részleteiről elmondta: restaurálják a freskókat, megszüntetik a zsinagóga beázásait, az épület első emeletén áthelyezik padokat, ezután pedig kialakítják a pécsi és baranyai zsidóság történetét feldolgozó kiállítást. A tárlat részletesen bemutatja majd a zsidók polgári és gazdasági életét, a pécsi családok életmódját, a hitközség históriáját, valamint emléket állít a mártíroknak is.

 

A 92 millió forintos restaurálás és a belső építési munkák várhatóan egy éven belül megvalósulnak, míg a 19 millió forintból létesülő kiállítás már a nyárra elkészül.

 

Hoppál Péter az MTI-nek az esemény után elmondta: az Értékes Pécs elnevezésű programban - amelynek része a zsinagóga felújítása is - egyházi és a valláshoz köthető épületek újulnak meg, létesülnek a városban, a jövő év elejéig tartó beruházásokra összesen 400 millió forintot költenek.

 

A programban a zsinagóga felújítása mellett az ókeresztény emlékhelyek átfogó bemutatását biztosító Cella Septichora Látogató Központot új technikai eszközökkel látják el, finanszírozzák a nagyközönség számára tavasszal megnyíló első magyarországi középkori egyetem épületébe tervezett kiállítás létrehozását is, látogatóközpontot létesítenek a belvárosi református templom mellett, orgona épül a kertvárosi református templomban és befejeződik az épület belső terének fakazettás díszítése. Emellett egy szerb ortodox imaházat is építenek, amely lehetővé teszi, hogy az egykor Szentendrére szállított baranyai szerb ortodox ikonosztázokat Pécsre visszavigyék és bemutassák.

 

Forrás: MTI, MTI-fotó: Sóki Tamás

 

zsinagoga1-1392213758.jpg

Kapcsolódó cikkek

Berkó Ferenc fotóművész Magyarországon kevésbé ismert életművét mutatja be az a kiállítás, amely szerdán nyílt a pécsi Múzeum Galériában.

Pécs, 2014. június 27. - Az uniós csatlakozásunk óta rendkívül népszerűvé vált külföldi munkavállalás előnyei mellett napjainkban egyre több szó esik a kockázatokról. Ezek jelentős részét egy munkaerő-kölcsönző céggel való együttműködés segíthet kiküszöbölni.

a-vizosvenyt-probaljak-az-ovisok-a-terrariumban400-1395353647.jpgPécs, 2014. március 21. - Hagyományosan színes programmal köszönti idén is a víz világnapját a Tettye Forrásház Zrt. együttműködve társszervezetekkel, civilekkel. A szolgáltató a 2014-es nemzetközi akciónap tematikájára fókuszálva a víz és energia szoros kapcsolatát igyekszik tudatosítani a fiatalabb generáció bevonásával, óvodásoktól a középiskolásokig.