Mecsek kering az űrben - Kabos mellett...

2013. január 29., kedd 11:00

kabos-1359454115.jpg

Magyar kisbolygók világítják be a csillagos eget: december végén 8 magyar felfedezésű kisbolygó elnevezését hagyta jóvá a Nemzetközi Csillagászati Unió. Így megfelelő távcsövek birtokában kikémlelhetjük Gárdonyit, Kabost, vagy a "Málna" bolygót. Más felfedezők a szülőföldjükről emlékeztek meg, így Fertőszentmiklós és Mecsek nevű kisbolygót is láthatunk már az égen.

1997 óta figyeli a kisbolygókat a Szegedi Tudományegyetem és az az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontja egy közös program keretében. Ez alatt az idő alatt 2000-nél is több aszteroidára bukkantak az egyetem csillagászai. A felfedezéstől az elnevezésig azonban még soat kell várni, hiszen a frissen telált kisbolygót hosszú ideig követni kell, és két évig megfigyelés alatt tartani.  Ezt követően a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) illetékes szervezete, a Minor Planet Center sorszámozza az égitestet, és az ekkor megadott felfedezőnek 10 évig kizárólagos joga nevet adni az égitestnek. Ezután a kisbolygókat akár újra "felis fedezhetik". 

hirdetés

 

A  2003 SJ127 jelű kisbolygót Sárneczky Krisztián és Sipőcz Brigitta azonosította 2003. szeptember 19-én. A fényesnek számító, 19 magnitúdós kisbolygót egy nappal korábban egy nemzetközi program is lefotózta, ám mivel a megerősítő észleléseket hazánkból végezték el szeptember 20-án, a hatóság nekünk adata a felfedezést. Nagyjából egy hétig sikerült követni, de ez elegendő volt ahhoz, hogy a 2-3 km átmérőjű kisbolygó 2006 tavaszi újrafelfedezése után is magyar felfedezés maradhasson. Miután 2007-ben is megfigyelték, megkapta sorszámát. A 4,32 éves keringési idejű, a Naptól átlagosan 2,65 csillagászati egységre járó, csak 2,2 fokos pályahajlású kisbolygó a Mecsekről kapta nevét.

 

A 2005 GU8 jelű kisbolygót szintén Sárneczki Krisztián fedezte el  2005. április 2-án, majd a következő négy éjjelen is megfigyelte. Egy igazán kisbolygóról van szó, hiszen átmérője körülbelü 1 km, így nevét stilszerűen a tipikus kisember megformálójáról, Kabos Gyuláról kapta.

 

(index.hu)

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2014. július 8. - Két évtizede nem volt akkora érdeklődés a Magyar PR Szövetség valamely rendezvénye iránt, mint az első nyári PR Akadémia megnyitóján, a Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Karán.

kep-003-1361482025.jpg

Idén nyáron, immáron hatodik alkalommal kerül átadásra a Kaszás Attila-díj, amely a magyar ajkú színművészek méltó szakmai és emberi elismerésén túl, Kaszás Attila szellemi hagyatékának ápolását szolgálja. A díjat azok a színművészek kaphatják meg, akik az átadást megelőző évadban kiemelkedő művészi teljesítményük mellett jelentős közösségépítő szerepet is vállaltak társulatukon belül. 

stohl-andras-2-1360259484.jpg

Stohl Andrást, Szalai Vivien írónőt és az Alexandra kiadót is feljelentette a Büntetésvégrehajtás Oszágos Parancsnoksága a Magyar börtönpokol című könyv miatt, ami a színész börtönbüntetése alatt készült naplójából és interjúiból született. A vád rágalmazás, a bírósági tárgyalásra a kiadó székhelye miatt Pécsett fog sor kerülni. A vádlottak közül a színész húzhatja a legrövidebbet.