Már kapható a Vasason kitermelt szén

2015. március 24., kedd 06:00

Pécs, 2015. március 24. - Megkezdődött a Pannon Hőerőmű Zrt. tavaly decemberben újranyitott pécs-vasasi bányájában kitermelt szén értékesítése. A társaság közölte: 5 évre évi 15 ezer tonna szén termelésére kaptak engedélyt, amely a környezet jelentős átalakítása, illetve a por- és zajterhelés növelése nélkül megvalósítható.

Az MTI-hez tegnap eljuttatott közleményükben hozzátették: a társaság alvállalkozója, a Neolit Kft. mostanra mintegy 3000 mázsa szenet fejtett ki és halmozott fel a Pécstől északkeletre található bányában, a vásárlók a kijelölt értékesítési helyeken, a bánya mellett és egy tüzéptelepen juthatnak hozzá a fűtőanyaghoz.

 

"A vasasi szenet döntően a helyi lakosság tüzelőanyagának szánjuk, amely mind az importszénnek, mind az egyéb, folyamatosan dráguló energiaforrásoknak valós alternatívája lehet" - idézték a Pannon Hőerőmű elnök-vezérigazgatóját, Péterffy Attilát. A cégvezető hozzátette: olyan árat határoztak meg, amely mindenki számára megfizethető, versenyképes a piacon található más tüzelőanyagok árához képest.

hirdetés

 

A Pécs-Vasason külszíni fejtéssel kitermelt, úgynevezett nyers aknaszén fűtőértéke 3000-3600 Kcal kilogrammonként, ami nagyjából egyezik fél köbméter földgázéval és két kilogramm tűzifáéval - olvasható a Pannon Hőerőmű közleményében.

 

A  Pannon Hőerőmű Zrt. tulajdonosa, a Veolia Zrt.  elnök-vezérigazgatója, Palkó György, a bánya decemberi újranyitását megelőző sajtótájékoztatón elmondta, hogy négy éve indították el a tíz esztendeje bezárt fejtés újbóli megnyitásához szükséges engedélyeztetési eljárást, miután a szén világpiaci ára ezt indokolttá tette.

 

A területen még mintegy 3 millió tonna ásványvagyon termelhető ki komolyabb ráfordítás nélkül, külszíni fejtés útján. Az akkor a sajtó rendelkezésére bocsátott tájékoztatóból kiderült: a környezetvédelmi hatóság határozata megerősíti, hogy a vasasi szénbánya újranyitása nem jelent veszélyt sem a környezetre, sem a környéken élő emberek egészségére. A tervezett széntermelési volumen az engedélyek alapján egyelőre kevesebb, mint tizede a bányabezárás előtti mennyiségnek, és azt egy már meglévő külfejtéses bányából fejtik majd ki, amely távol esik a lakóövezetektől.

 

A bányatelken a becslések szerint a kitermelhető szénvagyonból 100 ezer tonnányi jelentősebb környezeti beavatkozás nélkül elérhető. A kitermelés tervezett volumene, amennyiben kedvezőek mind a piaci, mind a környezeti visszajelzések, és a lakosság is támogatja a szénbányászat bővítését, néhány éven belül akár meg is sokszorozható.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

katvedigazolvany400-1377186156.jpgTöbb lakossági bejelentés érkezett, hogy magukat a katasztrófavédelem munkatársainak álcázó személyek járják Mohács utcáit. A tűzvédelmi készülékeket ellenőrző „szakemberek” hivatalos papírok nélkül, az egyenruhához hasonló civil ruhában próbáltak tűzoltó készülékeket eladni. Nyakukban katasztrófavédelem feliratú igazolványnak tűnő papír van.

fogyasztobarat-dij-2-1411049968.jpg

Fogyasztóbarát Település címet vett át Páva Zsolt Koszorús Lászlótól, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkárától.

A címmel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium azon települések intézkedéseit kívánja értékelni, melyek hozzájárulnak a fogyasztóbarát szemlélet általánossá válásához, valamint a fogyasztók helyzetének javításához

Igazi sikertörténet a Tettye Forrásház – fogalmazott Páva Zsolt. Pécs polgármestere abból az apropóból tartott sajtótájékoztatót, hogy értékelje a cég 4 éves eredményeit.