Magyarok kenyere: több mint 170 tonna gabona

2014. augusztus 7., csütörtök 20:20

magyarok-kenyere2014-sajtotajekoztato400-1407435426.jpgPécs, 2014. augusztus 7. - A tavalyi mennyiség több mint másfélszerese, 170 tonna búza gyűlt össze a Magyarok Kenyere programban - mondta a város polgármestere a kezdeményezés mai sajtótájékoztatóján. Páva Zsolt elmondta: Magyarország minden megyéjéből és a környező országok mindegyikéből érkezett felajánlás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egymaga pedig 120 tonnányi búzát gyűjtött össze.

A jótékonysági akció első évében 10 tonna, 2012-ben 25 tonna, tavaly pedig már 100 tonna búzát sikerült összegyűjteni. A 2011-ben Pécsről indult, a nemzeti összetartozást és a szolidaritást jelképező kezdeményezés keretében az ország minden megyéjéből és a külhoni területekről összegyűjtött és összeöntött búzából készülő liszt nagy részéből ezúttal nemcsak a Dévai Szent Ferenc Alapítvány, hanem a kárpátaljai Nagydobronyi Református Irgalmas Szamaritánus Gyermekotthon lakónak kenyérszükségletét is fedezni szeretnék - emlékeztetett Páva Zsolt.

hirdetés

 

A búzát augusztus 17-én a mohácsi Szent Miklós Vízimalomban öntik össze, az itt előállított lisztből sütik az állami ünnepre szánt, a Szent Jobb-körmeneten megáldott kenyeret. Szintén ebből az alapanyagból készül a Páva Zsolt és Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által a pécsi Magyarok Kenyere-ünnepen felszelt kenyér, továbbá az a több ezer cipó is, amelyet a Pécsi Jótékony Nőegylet árul augusztus 20-án, hogy a befolyt összegből rászoruló gyermekek étkeztetését segíthesse.

 

Korinek László pécsi jogászprofesszor, a kezdeményezés ötletgazdája azt hangsúlyozta, hogy idén a Kárpátaljáról érkezik Baranyába a kovász, a sót pedig Parajdról küldik.

 

Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara baranyai elnöke arról szólt, hogy a szervezet tavaly kapcsolódott be a gabonagyűjtésbe és már az első évben sikerült 75 tonnányi búzát biztosítaniuk a magyar gazdáktól, ezt sikerült idén újabb 45 tonnával növelniük. Kiemelte: idén a sombereki gyűjtőnapon a tavalyi 4,4 tonna után már 11 tonnányi búza gyűlt össze. Vincze Balázs, a Pécsi Balett igazgatója, az augusztus 20-i pécsi programok szervezője azt mondta, hogy most először önálló dala is lesz a Magyarok Kenyerének. Tolcsvay László szerzeménye, a Kenyérdal az állami ünnepen csendül majd fel először a baranyai megyeszékhelyen.

 

Forrás: MTI, MTI-fotó: Sóki Tamás

Kapcsolódó cikkek

Délután öt óráig tíz alkalommal riasztották a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit augusztus 4-én. Akcióba kellett lendülniük Pécsen, Komló és Sikonda között, Siklós-Máriagyűdön, Mindszentgodisán, Harkány és Drávaszabolcs között, Pogányban, Katádfán és Hegyszentmártonban.

Pécs-Szentlőrinc, 2016. augusztus 3. - A Baranya Megyei Vállalkozói Központ idén rendezi 23. agrárvásárát, a Szentlőrinci Gazdanapokat. Szakvásár lévén évről évre tartják magukat a „műfaji keretek” között, azaz elsősorban a legújabb termeléstechnológiáknak, gépeknek, innovatív fejlesztéseknek, állatkiállításnak, kis- és nagytermelőknek, külföldi partnereknek, üzletembereknek és nem utolsó sorban a közönséget vonzó szakmai és szórakoztató programoknak adnak teret.

iron-tech400-1384723188.jpgRészben állami támogatással, 450 millió forintos beruházással új üzemcsarnokot épített a fémmegmunkálással foglalkozó Iron-Tech Zrt. Szigetváron. A létesítményt Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára adta át.