Magasház: rövidesen nem lesz jogi akadálya a bontásnak

2014. január 18., szombat 10:00

magashaz-a-mecsekoldalrol400-c-pilise-gabor-1390037803.jpgNapokon belül elhárulnak a jogi akadályok a több mint két évtizede lakatlan huszonöt emeletes pécsi magasház bontása elől - mondta a megyei kormánymegbízott kedden újságíróknak.

Hargitai János beszámolt arról, hogy a kormányhivatalnak a veszélyessé vált épületre tavaly ősszel kiadott bontási határozata január 22-én jogerőssé válik, mert az ellene benyújtott egyetlen fellebbezést másodfokon is elutasították, a fellebbező pedig nem kíván bírósághoz fordulni.

 

A kormánymegbízott kitért rá: az ingatlan tulajdonosa már készíti a bontási tervét, a dokumentum január végére készül el, a kivitelezés várhatóan tavasszal kezdődhet meg. Hargitai János azt mondta, hogy a magasházat birtokló cég felszámolás alatt áll, a kivitelezővel a felszámoló szerződik, a "problémakör" az épülettel együtt a pécsi önkormányzathoz kerül, mert a város az, amely érdekelt a ház eltüntetésében, és a kormány támogatásának köszönhetően rendelkezni fog az ahhoz szükséges forrással is.

hirdetés

 

Hargitai hangsúlyozta, hogy a magasház esetén robbantásról szó sem lehet, az ingatlant fölülről lefelé haladva, fokozatosan bontják el, s az érintettek mindent megtesznek annak érdekében, hogy garantálják a környék biztonságát.

 

Az MTI-nek az ingatlanról korábban nyilatkozó Maros József építőmérnök, statikus azt mondta: a magasház bontása és elemeinek, törmelékeinek elszállítása egymilliárd forintba is kerülhet, de úgy tűnik, ez az egyetlen esély az üresen álló házzal kapcsolatos probléma megoldására. Hozzátette, az 1975-ben átadott, 1989-ben életveszélyessé nyilvánított és kiürített IMS-szerkezetű épületet azzal az igénnyel erősítették meg 2003-ra, hogy lakóházként, kollégiumként, idősek otthonaként vagy irodaépületként hasznosulhat. A számítások eredménye azonban mindig az volt, hogy rekonstrukciója és fenntartása többe kerülne, mintha a helyén egy újat emelnének.

 

Véleménye szerint a magasház különösebb veszélyhelyzet kialakulása nélkül lebontható. A 80 méter magas épület 20 ezer tonnányi vasbetonból épült, ez mintegy 1500 vagonnyi törmeléket jelenthet. Az építőmérnök szerint nagyobb mennyiségű veszélyes anyaggal nem kell számolni, a törmelék hulladéklerakóban elhelyezhető, de mivel ez sokba kerül, érdemes megfontolni a hasznosítását.

 

Forrás: MTI, fotó: Pilise Gábor

Kapcsolódó cikkek

Harkány Város Önkormányzata egy tűzoltásra és műszaki mentésre alkalmas gépjárművet adományozott a Misina Mentőcsoport Egyesületnek. Az adománnyal a szervezet hatékonyabban tudja majd segíteni a hivatásos tűzoltók munkáját.

mezoszel1-400-1412777013.jpgPécs, 2014. október 8. - Az intézmény dolgozói és a gyerekek jelenlétében tegnap avatta fel Páva Zsolt polgármester a Mezőszél utcai központi óvoda energetikai felújításon átesett épületét.

m60-meghosszabbitva-felhajto400-1438399998.jpgBudapest-Pécs, 2015. augusztus 1. - Elkészült az M60 gyorsforgalmi út meghosszabbított szakasza, így péntek délutántól az autósforgalom elkerülheti Pécset - közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF).