Magasház: jól halad a bontás előkészítése

2015. december 30., szerda 07:30

magashazbontas-elkerulo400-1451455342.jpg

Pécs, 2015. december 30. - A 25 emeletes épület körül 16 méteres védőzónát alakítanak ki. A Hungária úti, 100 méter hosszú ideiglenes elkerülő útszakaszon várhatóan január 11-én indul meg a forgalom. Az út mellett biztonságos, kivilágított fedett gyalogosfolyosót építenek, amelynek kivitelezése január végére fejeződik be.

A magasháztól délnyugatra fekvő egykori üvegvisszaváltó épületét már elbontották. Az ahhoz csatlakozó támfalak jövőre tűnnek el, párhuzamosan a 25 emeletes épület - várhatóan februárban induló - bontásával - közölte a kivitelezést végző Strabag MML Kft. - Land-Bau Kft. konzorcium még karácsony előtt.

 

A 25 emeletes épület bontása várhatóan 2016 februárjában kezdődik el és az év végéig befejeződik. A bontás a legfelső szinttől indul, az épületszerkezeti elemeket szétdarabolják. Ehhez az épület keleti homlokzatánál felállítják Magyarország egyik legmagasabb toronydaruját. A balesetveszély csökkentése érdekében Magyarországon eddig nem használt, egy-két szint magasságú védőpalánkrendszert húznak fel, amely a munkák haladtával folyamatosan lejjebb kerül.

hirdetés

 

A 25 emeletes magasház az 1970-es évek közepén épült, de vázszerkezetének korróziója miatt idővel életveszélyessé vált, ezért 1989-ben ki kellett üríteni. Az önkormányzat 2003-ban 360 millió forintból megerősíttette, majd eladta a házat, amelynek hasznosítását többszöri tulajdonosváltás után sem sikerült megtalálni, illetve az átalakítására vonatkozó tervek mentén készült számítások eredménye mindig az volt, hogy az ingatlan rekonstrukciója és fenntartás többe kerülne, mintha a helyén egy újat emelnének.

 

A magasház állaga idővel ismét leromlott, a veszélyessé vált épületre 2013 őszén bontási határozatot adott ki a Baranya Megyei Kormányhivatal. Maros József építőmérnök, statikus korábban az MTI-vel azt közölte: a magasház különösebb veszélyhelyzet kialakulása nélkül lebontható. A 80 méter magas épület 20 ezer tonnányi vasbetonból épült, ez mintegy 1500 vagonnyi törmeléket jelenthet.

 

Forrás: MTI, MTI-fotó: Sóki Tamás

Kapcsolódó cikkek

Bár a hvg.hu oldalon megjelent statisztika szerint Pécs csak a 13. helyen áll a közbiztonságot minősítő ranglistán, mégsem dőlhetünk hátra, mondván: nálunk minden rendben van. Sőt, senki nem nyugodott meg attól, hogy vannak Pécsnél rosszabb közbiztonsággal rendelkező megyeszékhelyek.

Pécs, 2014. május 20. - Külső Védelmi Terv gyakorlatot tartanak május 21-én, szerdán a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről szóló kormányrendelet alapján. Tűz, és füst lepheti majd el a pécsi Állomás utca és a 6-os főút egy részét. Az üzem szirénái is működésbe lépnek majd.

biogazuzem400-1393060663.jpgPécs, 2014. február 22. - Világszerte március 22-én ünneplik a víz világnapját. Az idei „zöldnap” fő témája a víz és az energia kapcsolata, amelyhez igazodva a Tettye Forrásház Zrt. makettépítési pályázatot hirdet általános és középiskolás diákok számára.