Látogatóközpont nyílt a biomassza-erőműben

2015. március 5., csütörtök 06:00

pannonpower-biomassza-latogatokozont400-1425499865.jpgPécs, 2015. március 5. - Lakossági ismeretterjesztő központot létesített a Veolia cégcsoporthoz tartozó Pannonpower pécsi erőműve a biomassza-alapú energiatermelés bemutatására.

A helyi vállalkozók bevonásával épült mintegy 150 négyzetméteres komplexum a legmodernebb eszközök mellett interaktív játékelemeket alkalmaz, így mutatja be a pécsi erőmű fejlődésének történetét, tüzelőanyagát és a biomasszát felhasználó technológiáját a nagyközönség számára.

 

Péterffy Attila, a Veolia Energia Zrt. energiaüzletág-igazgatója a létesítmény tegnapi megnyitóján elmondta, a pécsi erőmű 2014 óta kizárólag biomassza alapon állít elő villamos energiát és távhőt, ezzel pedig Európa legnagyobb tisztán megújuló alapon működő ilyen létesítménye.

hirdetés

 

Hoppál Péter kulturális államtitkár, Pécs országgyűlési képviselője úgy vélekedett, hogy az erőmű a beruházással Pécs kulturális és turisztikai attrakcióit egészíti ki, a fenntartható fejlődés fontosságát erősíti. Hozzátette: főleg a fiatalabb korosztály számára lesz hasznos a bemutatóterem, mert látványos eszközök segítségével, játékosan, kézzel foghatóan közvetít temérdek információt.

 

Páva Zsolt polgármester emlékeztetett arra, hogy a baranyai megyeszékhely megpályázza az Európa Zöld Fővárosa címet, ezért fontos, hogy a pécsi erőmű nem használ fosszilis energiahordozókat. Hozzátette: a zöldebb város kialakításért eddig is tettek fontos lépéseket, a szennyvíztelepen keletkező iszapból villamos energiát nyer a város, megvalósult a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés, illetve teljes körű a csatornázás a városban.

 

A mintegy ötvenmillió forintból kialakított látogatóközpont elsősorban az éppen tíz éve folyó biomassza-alapú energiatermelést mutatja be, de még a szénbányászat alapjaiba, az azt követő rekultivációs munkákba is bepillantást enged.

 

Forrás: MTI, MTI-fotó: Sóki Tamás

Kapcsolódó cikkek

eromu-pecs-1417082742.jpgBudapest-Pécs, 2014. november 28. - Két új elektrofiltert szállított le és helyezett üzembe a pécsi erőmű egyik biomassza tüzelésű blokkjában az Alstom Hungária Zrt. erőműszerviz üzletága, a Dalkia Energia cégcsoporthoz tartozó Pannon Hőerőmű Zrt. megbízásából.

v-maria-emberoles-csecsemo1-1372709964.jpg

Előre megfontoltan, tizenkét év alatti gyermek sérelmére elkövetett emberölés miatt bűnösnek mondta ki, és tizennégy éves szabadságvesztésre ítélte hétfőn a Pécsi Törvényszék V. Máriát.

magashaz3-mti-soki-tamas-1382164510.jpgRövidesen elkészül a bontási határozat a több mint két évtizede lakatlan huszonöt emeletes pécsi toronyházra. A megyei kormánymegbízott az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az „épület bontásának irányába mutató” helyzetet az ingatlan tulajdonosa, a La Torre 2008 Kft. is elfogadja, és együttműködik a kormányhivatallal.