Kutatók éjszakája: téma az agy visszanövesztése is

2014. szeptember 23., kedd 06:00

kutatok400-1411408629.jpgPécs, 2014. szeptember 23. - Az emberi agy visszanövesztése, a kőkorszaki nemi élet és a pápa mögött álló nindzsák is témái a Kutatók éjszakája pécsi rendezvényeinek. Az érdeklődőket a PTE és a Zsolnay-negyed, továbbá a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma várja csütörtökön és pénteken.

Az egyetem Ifjúság útjai campusa mellett idén új helyszínként a közeli Szentágothai János Kutatóközpont és a gyógyszerészeti szak Rókus utcai intézetei is megnyitják kapuikat a látogatók előtt - olvasható a szervező Tempus Közalapítványnak az MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyagában.

 

Kitértek arra, hogy az érdeklődők pénteken "Növényországban" kalandozhatnak, különleges előadásokon tudhatják meg, visszanő-e az emberi agy, mi volt a dinoszauruszok előtt és milyen volt a szex a kőkorszakban.

 

A közönség látványos fizikai, kémiai és biotechnológiai kísérleteknek köszönhetően megtekintheti a genetikailag módosított, "sötétben világító" zöld egeret, ezen kívül bővítheti a természeti katasztrófákkal, a gyógyszerkészítéssel, a gyógynövényekkel, a csokoládéval, az energiaitalokkal és egyebek mellett az egészséges táplálkozással kapcsolatos ismereteit - tették hozzá.

hirdetés

 

A Zsolnay-negyedben egy óriásfraktál, az úgynevezett Sierpinski-tetraéder épül fel. A közönség aktív közreműködésével zajló projekt és a spanyolországi Almeirában, szintén a Kutatók éjszakájára tervezett Sierpinski-szőnyeg építői között állandó kapcsolat lesz, így kivetítőn követhetik egymás munkáját.

 

A negyed ÉlményMűhelyében bemutatkozik a nemzetközi robotolimpia két pécsi résztvevője, Schlepp Krisztián és Szénássy Márton. A Magyarországot a novemberi szocsi világversenyen is képviselő nyolcadik osztályos tervezők a robotolimpiai felkészülés műhelytitkaiba avatják be a látogatókat - írták.

 

A szervezők megjegyezték: a Kutatók éjszakáján a mindennapok építészeti örökségének egy eddig elhanyagolt területével, a kockaházzal is foglalkoznak, de sor kerül könyvbemutatóra egy nemzetközi figyelmet keltő fotógyűjtemény kapcsán, a Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéken pedig bárki megörökítheti gyermekkora jellegzetes házait.

 

A számos program között lesz még 3D-nyomtatás, ordítóverseny, építészeti modellezés egyszerű anyagokból, planetáriumi előadás, csillagvizsgálat és szimulált tárgyalótermi bűntető tárgyalás is rendőrkutyával - fűzték hozzá.

 

A Pécsi Egyházmegye arról tájékoztatott, hogy a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola először kapcsolódik önálló programokkal a tudományos eseménysorozathoz, hogy bemutassa az intézményben folyó kutatómunkát és ismeretterjesztő előadásokon keresztül vonzóvá tegye a teológiát a fiatalok számára.

 

A résztvevők a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában csütörtökön 17 órától bepillantást nyerhetnek a diktatúra alatti egyházi életbe, a Nindzsák a pápa mögött című programon a jezsuita rend történetének kevéssé ismert epizódjairól hallhatnak, majd az ószövetségi héber nyelvvel ismerkedhetnek, s megvitathatják a reprodukciós etika aktuális kérdéseit - közölték.

 

A Kutatók éjszakája egyes pécsi eseményein a helyszíni kapacitások vagy a program különleges jellege miatt szükség van előzetes regisztrációra. A rendezvényekről további részletek a www.kutatokejszakaja.hu oldalon olvashatók.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2015. január 9. - Megújul a Gandhi Gimnázium és Kollégium egyik épületegyüttese. Az iskola kollégiumi blokkját 499,97 millió forintos pályázati támogatás révén korszerűsítik. Európa első cigány/roma nemzetiségi, érettségit adó intézményében jelenleg 228-an tanulnak. Elsősorban a diákotthonban lakókat érinti a fejlesztés, amely a következő tanévtől komfortosabb körülményeket teremt számukra.

Budapest-Pécs, 2013. augusztus 15. - Kisebb földrengés volt a Sellyétől nem messze található Felsőszentmárton közelében csütörtök hajnalban, károkról nem érkezett jelentés. A történtekről az MTI és a Katasztrófavédelem tájékoztatása alapján számolunk be.

barnamedve400-1472896749.jpg

Pécs, 2016. szeptember 3. - Örökbefogadói falat adtak át pénteken az 1,8 milliárdos beruházással felújított pécsi állatkertben, amely május végi átadása óta immár 109 ezer látogatót fogadott.