Különleges emlékmű mesél a pécsi bányákról

2016. szeptember 1., csütörtök 18:00

Pécs, 2016. szeptember 1. - Rendhagyó emlékfalat avattak fel az Ágoston téren a - tíz éve e napon felállított - Szén- és Uránbányászati Emlékmű hagyományos koszorúzási ünnepsége keretében. A városnapi bányász megemlékezésén átadott hét márványtábla a pécsi bányászat egykori aknái előtt tiszteleg, gazdag információkkal is szolgálva róluk. A fennállásának tizenöt éves jubileumára e létesítmény megvalósításával is emlékező Pécsi Bányásztörténeti Alapítvány kezdeményezése az országban egyedülálló.

„A kőszén- és uránbányászathoz kapcsolódó építmények látványa másfél évszázadon át hozzátartozott Pécs és környéke képéhez, mára azonban ezek a létesítmények jórészt eltűntek. Ezért különösen fontos, hogy emlékük megmaradjon és azok is megismerhessék a város múltjának ezt a szeletét, akik soha nem szálltak le a föld alá” - hangzott el az Ágoston téri bányász emlékhely legújabb különlegességének átadásán, a városnapon.

 

A pécsi bányaipar hagyományainak elhivatott őrzője, a Pécsi Bányásztörténeti Alapítvány két évvel ezelőtt kezdte el az épített örökséget ilyen formában megőrző kompozíció felállításának munkáit.

 

„Az aknatornyok voltak a bányászat legjellegzetesebb épületei, amelyeket nem csak a szakmabeliek, hanem minden városlakó látott és ismert. Ezért esett a választásunk ezekre a szimbolikus építményekre és a hozzájuk tartozó aknákra” - mondta el Sallay Árpád, az Alapítvány elnöke.

hirdetés

 

Közel egy éves kutatómunka előzte meg az emléktáblák elkészítését. Az ezekben az aknákban egykor még dolgozó vezető beosztású bányamérnökök - néhányan már 80 év fölött - emlékezete, a bányák történeteit megírt szakirodalom adatai, régi fényképek felkutatásai voltak az aprólékos kutatómunka forrásai. Az emlékfalra 53 akna adatai kerültek fel, közülük 40 a kőszén-, 13 pedig az uránbányászatot szolgálta. A táblákon - egyebek mellett - szerepelnek az egyes aknák mélységei is. A számok a laikusok számára megdöbbentőek lehetnek, hiszen míg néhány akna alig 40-50 m-re hatolt a föld alá, az uránbányában egy kilométerrel a felszín alatt is dolgoztak.

 

Az emlékművet felavató ünnepélyen Hoppál Péter kulturális államtitkár arról beszélt, hogy a mai aktív generáció fontos feladata, hogy Pécs ne csak emlékezzen, büszke is legyen a bányászati kultúra azon értékeire, amelyet elődeink évszázadokon keresztül végzett fáradtságos munkával teremtettek meg. Hangsúlyozta, a bányamanó mozgalom és a bányász toronyzene mellett ez az emlékmű a harmadik olyan országos jelentőségű érték, amelyre méltán lehetnek büszkék a város és lakói.

 

banyaszemlekmu2-600-1472744735.jpg

 

A pécsi önkormányzatot képviselő Páva Zsolt polgármester beszédében a városnapi kettős ünnep kapcsán párhuzamot vont Pécs két fontos értéke: az egyetem alapításának e napra eső évfordulója és a szintén ekkor ünnepelt bányászkodás között. Megjegyezte, hogy különböző módon, de mindkét évszázados hagyomány a pécsi identitás szerves része. Ezért fontos, hogy a bányásznap akkor is ünnep legyen minden pécsi számára, ha bányák már nem is működnek, hiszen ez a múltunk, az azonosságunk egyik alapeleme.

 

Az Alapítvány kurátora, Pálfy Attila gyémántokleveles bányamérnök megemlékezett az Alapítvány létrejöttének 15. és az Ágoston téri bányászemlékmű felállításának 10. évfordulójáról. Hangsúlyozta, a múlt emlékeinek közkinccsé tétele, a szaporodó hagyományőrző egyesületek munkája és a város - irányítóinak, vállalkozásainak és polgárainak - tevékeny támogatása, segítsége nélkülözhetetlen a város bányászati múltjának megismeréséhez.

 

Az emlékmű 5,5 millió forintos költségét az Alapítvány és az őt támogató cégek, valamint pécsi magánszemélyek mellett a város és az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosította.

 

Az ünnepség résztvevői emlékül kapták „A tizenöt éves Pécsi Bányásztörténeti Alapítvány rövid története” című, dokumentumokkal és színes képekkel illusztrált, igényes megjelenésű kiadványt.

 

Forrás: Pécsi Bányásztörténeti Alapítvány

Kapcsolódó cikkek

m60-meghosszabbitva-felhajto400-1438399998.jpgBudapest-Pécs, 2015. augusztus 1. - Elkészült az M60 gyorsforgalmi út meghosszabbított szakasza, így péntek délutántól az autósforgalom elkerülheti Pécset - közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF).

foto3-1374932321.jpgA K&H gyógyvarázs program 2013-ban ünnepli 10 éves fennállását. Idén a zsűri 11 intézményt választott ki a 20 millió forintos pályázati támogatásra, amely 12 000 beteg gyermek gyorsabb gyógyulását segíti. A pályázat jóvoltából Baranyában a Pécsi Tudományegyetem Gyermekklinikájának Sebészeti Osztálya, a Visszatérés Alapítvány közel másfél millió forintot, a szigetvári mentőállomás pedig több mint 800 000 forintot fordíthat eszközbeszerzésre.

Berkó Ferenc fotóművész Magyarországon kevésbé ismert életművét mutatja be az a kiállítás, amely szerdán nyílt a pécsi Múzeum Galériában.