Közel 70 milliárd forint jut területfejlesztésre

2014. szeptember 27., szombat 07:00

Pécs, 2014. szeptember 27. - A 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklusban a Területfejlesztési Operatív Programból (TOP) mintegy 70 milliárd forint jut fejlesztésre Baranyában. Ebből 25,6 milliárd forint gazdaságfejlesztésre, 14,3 településfejlesztésre, Pécs megyei jogú város fejlesztési kerete pedig 29,6 milliárd forint lesz - ismertette a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára pénteken Pécsen, a Dél-Dunántúli regionális területfejlesztési konferencián.

Rákossy Balázs előadásában elmondta: a gazdaságfejlesztésben vezető szerepet játszó Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) nem nevesít dedikált forrásokat, ugyanakkor megteremti a lehetőséget a helyi gazdasági szereplők számára, hogy pályázzanak a program forrásaira. Közvetlenül a kkv-k számára 467 milliárd forint, foglalkoztatási programok megvalósítására több mint 600 milliárd forint áll rendelkezésre, ezen kívül K+I tevékenységekre közel 500 milliárd forintot allokál a GINOP.

hirdetés

 

A mostani fejlesztési időszak újdonságai közül az államtitkár kiemelte a halasztott önerő lehetőségét, mely lehetővé teszi, hogy a pályázó a saját erőt a projekt befejezéséig - azaz a csak a támogatási összeg kimerítését követően - teljesítse.

 

Emlékeztetett arra, hogy 2007-2013 között a Gazdaságfejlesztési Operatív Programban (GOP) összesen 33,5 milliárd forint uniós támogatás érkezett a megyébe, ebből 19 milliárd forint kkv-fejlesztésre, 19 milliárd forint feletti összeg pedig K+F+I tevékenység támogatására. A közel 1700 megvalósított projekt összköltsége 73,6 milliárd forintot tett ki a megyében - mondta.

 

A pécsi kkv-k 8 milliárd forint feletti támogatáshoz jutottak az előző programozási időszakban, míg kutatás-fejlesztés és innovációra 9,2 milliárd forintot fizettek ki. Összesen 18,3 milliárd forint uniós támogatáshoz jutott Pécs, ami a gazdaságfejlesztési forrásokat illeti, a megvalósult projektek összköltsége meghaladta a 38 milliárd forintot.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

letoltes-1367187134.jpg

Mától elindult a pécsi buszcsere program – jelentette be Csizi Péter csütörtök délelőtt sajtótájékoztatón. Az alpolgármester az első négy autóbuszt is megmutatta, de továbbiak is jönnek hamarosan. 

Pécs, 2015. november 30. - A Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. szervezésében tartották meg november 23-24-én a „Fellépés, szociális városrehabilitáció Pécsett” címet viselő TIOP- és TÁMOP-projektek közös zárókonferenciáját. Az esemény egyben a Pécs-Somogyon, Pécsbányán és a Hősök terén megvalósult, a Dél-dunántúli Operatív Program keretében lezajlott projektek zárórendezvénye is volt.

Pécs, 2015. március 17. - Ezen a héten startol a városi ivóvízhálózatot érintő kiemelt felújítások első üteme. A város hat helyszínén kezdődő munkálatok során több mint 3600 méter hosszan újulnak meg a vezetékek az év első felében. A Tettye Forrásház szakemberei elöregedett, a szolgáltatás biztonságát veszélyeztető vezetékeket, szerelvényeket cserélnek le többek közt a Budai és a Bálicsi városrészben, hosszú időre garantálva több ezer felhasználó stabil, kiegyensúlyozott ellátását.